Fingerprint Cards AB: Delårsrapport januari – juni 2019


Kort om kvartalet

  • Positivt nettoresultat och fortsatt positiv EBITDA-utveckling
  • Nettokassan ökade till 486 Mkr (440)
  • Stärkt marknadsposition inom kapacitiva sensorer
  • Fingerprints deltog i ytterligare ett marknadstest av biometriska betalkort. Fingerprints teknologi används i samtliga offentliggjorda marknadstester av kontaktlösa biometriska betalkort i världen.

Andra kvartalet 2019

  • Intäkterna uppgick till 381,8 Mkr (389,9)
  • Bruttomarginalen uppgick till 22 % (-63)
  • EBITDA uppgick till 44,0 Mkr (-402,0)
  • Rörelseresultatet uppgick till 6,2 Mkr (-578,2)
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,01 Kr (-1,49)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 179,6 Mkr (302,0)

Januari – juni 2019

  • Intäkterna uppgick till 724,7 Mkr (679,6)
  • Bruttomarginalen uppgick till 22 % (-30)
  • EBITDA uppgick till 79,8 Mkr (-550,7)
  • Rörelseresultatet uppgick till 4,3 Mkr (-753,1)
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,00 Kr (-1,96)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 18,5 Mkr (98,2)

Kommentar från vd

Fingerprints leveransvolymer ökade under kvartalet, och jag bedömer att vår marknadsposition inom kapacitiva sensorer för smartphones har stärkts, med en marknadsandel som för tillfället ligger något högre än siffran för helåret 2018. Denna positiva trend avspeglas i det faktum att vi ökade vår omsättning med 11 procent (10 procent i konstant valuta) jämfört med det första kvartalet 2019. På grund av att det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) är lägre än förra året minskade dock omsättningen med två procent (12 procent i konstant valuta) jämfört med motsvarande period föregående år.

Jämfört med det andra kvartalet förra året ökade vi bruttomarginalen med sju procentenheter. I relation till det första kvartalet i år hade vi en lägre andel mjukvaruintäkter, och även en mindre fördelaktig kundmix, vilket gjorde att bruttomarginalen var något lägre än under Q1.

Samtidigt som ASP har fortsatt minska, har andelen nya och mer kostnadseffektiva sensorer i Fingerprints produktmix ökat. Vi är snart redo att ta nästa steg genom att lansera ännu en ny sensorgeneration, baserad på FPC1511, vilken kommer att vara ännu mindre och därmed kostnadseffektivare. Utvecklingsprojektet löper enligt plan, och jag förväntar mig att de första telefonerna som använder sig av denna nya sensor lanseras redan i år.

Som kommunicerat den 13 augusti 2019, levererar Fingerprints fingeravtryckssensorer inom ramen för ett produktionsprojekt, som innebär att teknologi från Fingerprints sannolikt kommer att inkluderas i en smartphone-modell från Samsung: Galaxy A10s, som lanserades i augusti 2019. Det finns dock även en möjlighet att teknik från alternativa leverantörer används. Fingerprints har mottagit beställningar och levererat sensorer inom ramen för detta projekt. Fingerprints arbetar även med ytterligare ett produktionsprojekt som kan innebära en möjlighet att Fingerprints teknologi inkluderas i en annan kommande modell från Samsung.

Introduktionen av in-displaysensorer har gjort att biometriska lösningar för smartphones återigen är en växande marknad. Faktum är att in-display under 2019 kommer att stå för den värdemässigt största delen av marknaden för fingeravtryckssensorer för smartphones. Att ta en position på denna marknad är därför en prioritering för Fingerprints. Vi lanserade i februari vår första in-displaysensor, FPC1610, med målet att etablera oss i detta segment under 2019 för att därefter ta en betydande del av marknaden.

Under kvartalet stärkte vi ytterligare vår position som den ledande leverantören av biometriska lösningar till smarta kort. I juni 2019 tillkännagav den franska storbanken Crédit Agricole att man genomför en marknadstest av biometriska betalkort med målet att lansera kommersiellt i Frankrike under 2020. Korten använder sig av Fingerprints T-Shape-sensor, vilket innebär att vår teknologi används i samtliga 20 hittills offentliggjorda marknadstester av biometriska betalkort i världen. Vi kommer sannolikt att kunna berätta om fler tester inom den närmaste framtiden, då dessa är en viktig del i utvärderingen av olika lösningar under verkliga förhållanden, samla in feedback från konsumenter och finjustera delar av systemet inför en bredare utrullning.

Vi kunde nyligen meddela att Fingerprints samarbetar med Giesecke + Devrient Mobile Security för att lansera biometriska betalkort som använder sig av vår T-Shape-sensor. Kortet som har tagits fram inom ramen för detta samarbete används i det ovan nämnda marknadstest som Crédit Agricole genomför.

I juli 2019 meddelade vår partner NXP att bolagets modul för biometriska betalkort – som inkorporerar Fingerprints T-Shape-sensor – har certifierats av Mastercard. Detta är en betydelsefull milstolpe och ett viktigt steg på vägen mot att möjliggöra säkra och bekväma betalningar för konsumenter runt om i världen. Denna certifiering av Mastercard är ännu en indikation på att vi nu närmar oss en bredare kommersiell utrullning, och vi är mycket glada över att samarbeta med NXP och andra partners i värdekedjan för att skapa nästa massmarknad för biometri.

Christian Fredrikson, vd och koncernchef

Idag klockan 09:00 CET presenterar Fingerprints vd Christian Fredrikson rapporten tillsammans med CFO Per Sundqvist i en kombinerad webbsändning och telefonkonferens. Presentationen sker på engelska.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på fingerprints.com.

Webbsändningen och presentationsmaterialet finns tillgängligt på https://engage.vevent.com/index.jsp?eid=3483&seid=149

För analytiker och media: Telekonferensen nås via +44 (0) 2071 928000 (internationella deltagare) eller 08-506 921 80 (svenska deltagare). V.g. uppge konferens-ID 7344149.

För information, vänligen kontakta:

Christian Fredrikson, vd

 Per Sundqvist, CFO

 Stefan Pettersson, Head of Investor Relations:
+46(0)10-172 00 10
investrel@fingerprints.com

 Press:
+46(0)10-172 00 20
press@fingerprints.com


Denna information är sådan information som Fingerprint Cards AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 augusti 2019 kl. 07.00 CEST.

 
 

Om Fingerprints
Fingerprint Cards AB (Fingerprints) - det ledande globala biometribolaget med svenska rötter. Vi tror på en säker och sammanbunden värld, där du är nyckeln till allt. Våra lösningar återfinns i hundratals miljoner enheter, och används miljardtals gånger varje dag. Vi erbjuder säker och användarvänlig identifiering och autentisering med en mänsklig touch. För mer information, besök vår webbplats, läs vår blogg, och följ oss på Twitter. Fingerprints är börsnoterat på Nasdaq Stockholm (FING B).

 
 

Bilaga


Attachments

Delårsrapport Q2 2019