Elecster -konsernin osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2020


   

ELECSTER OYJ             OSAVUOSIKATSAUS 13.5.2020 KLO 8:30

ELECSTER -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. – 31.3.2020

ELECSTERIN TULOS PARANI HUOLIMATTA LIIKEVAIHDON LASKUSTA

YHTEENVETO

  • Liikevaihto 9,2 MEUR (1-3/2019: 9,9 MEUR)
  • Liikevoitto 0,8 MEUR (0,5 MEUR)
  • Tulos ennen veroja 1,2 MEUR (0,2 MEUR)
  • Tulos/osake 0,26 EUR (0,04 EUR)
  • Omavaraisuusaste 51,6 % (52,9 %)

TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Valtiovarainministeriön kevään talouskatsauksessa kerrotaan, että taloudellisesta näkökulmasta koronaviruspandemia on globaali häiriö, joka heikentää ta­louden aktiviteettia kaikkialla. Kyseessä on ensisijaisesti Kiinasta lähtenyt negatiivinen tar­jontashokki, joka leviää taloudessa globaalien tuotantoketjujen kautta, mutta myös suuri negatiivinen kysyntäshokki. Ihmisten vapaata liikkumista sekä yritysten toimintaa rajoitta­villa päätöksillä on merkittäviä taloutta supistavia vaikutuksia ympäri maailman.
Kansainvälisen talouden hiipuminen alkoi Kiinan talouden voimakkaalla supistumisella jo tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vaikka talouskasvu elpyy vuoden jälki­puoliskolla, Kiinan talous supistuu 2 % v. 2020. Taloudellinen aktiviteetti on vähentynyt Eu­roopassa voimakkaasti. Myös Yhdysvalloissa talouskasvu kääntyi negatiiviseksi, kun pan­demian keskus siirtyi sinne. Myös maailman tavarakauppa kärsi aktiviteetin rajoituksista vuoden alkupuoliskolla. Koko vuoden tasolla maailmankaupan ennustetaan supistuvan 5 % edellisvuodesta.
Elecsterin toiminnan kannalta tärkeillä markkinoilla koronaviruksen vaikutukset alkoivat näkyä vasta ensimmäisen vuosineljänneksen loppupuolella. Kiinassa virus oli valloillaan jo vuoden alussa mutta Kiinan merkitys konsernin kokonaismyynnissä on vähäinen. Pandemiaksi COVID-19 julistettiin vasta maaliskuun aikana ja sen seurauksena myös muilla markkinoilla ryhdyttiin voimakkaampiin toimenpiteisiin taudin leviämisen hidastamiseksi. Tosin jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuinen keskustelu koronan etenemisestä ja sen vaikutuksista sai investoijat ja rahoittajat entistä varovaisemmiksi. Tämä varovaisuus heijastui lähinnä meijerikoneiden kauppaneuvotteluihin. Jo valmiiksi epävarma toimintaympäristö muuttui koranaviruksen leviämisen myötä entistä epävarmemmaksi ja aivan loppuvaiheessakin olevia kauppaneuvotteluja ei onnistuttu saamaan suotuisaan päätökseen.
Pakkausmateriaalitoimituksissa volyymi oli hieman vertailuvuotta korkeammalla tasolla. Kasvaneen volyymin ansiosta toiminnan tehokkuus kasvoi ja sen myötä myös kannattavuus parani. Käsityksemme mukaan pakkausmateriaalien volyymin kasvu heijastaa asiakkaidemme varautumista mahdollisiin pandemiasta aiheutuviin häiriöihin toimitusketjussa.
Omassa toiminnassamme pandemia ei toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia raaka-aineiden tai kompponenttien saannissa, emmekä myöskään ole kärsineet oman henkilöstömme sairastumisista johtuvista henkilöstövajauksista.
Osakekohtaisen tuloksen kasvu vertailuvuoteen nähden on seurausta sekä parantuneesta toiminnan tehokkuudesta että venäjän ruplan kurssin voimakkaasta heikkenemisestä, joka vaikutti konsernin rahoituskuluihin positiivisesti.

LIIKETOIMINNAN KEHITYS JA TALOUDELLINEN ASEMA
Konsernin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 9,2 milj. euroa (9,9 milj. euroa). Liikevaihto laski 6,6 % edelliseen vuoteen verrattuna. Katsauskauden liikevoitto oli 0,8 milj. euroa (0,5 milj. euroa), eli 8,4 % (5,5 %) liikevaihdosta. Voitto ennen veroja oli 1,2 milj. euroa (0,2 milj. euroa). Osakekohtainen tulos oli 0,26 euroa (0,04 euroa).

Konsernin taseen loppusumma oli katsauskauden lopussa 48,4 milj. euroa (51,1 milj. euroa). Omavaraisuusaste oli 51,6 % (52,9 %). Konsernin korollinen vieras pääoma oli 18,2 milj. euroa (18,5 milj. euroa).

Teollisuustuotesegmentissä konetoimitusten määrä ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli vertailuvuotta alempi. Pakkausmateriaalitoimitusten määrä sen sijaan ylsi edellisvuotta korkeammalle tasolle. Pakkausmateriaalien raaka-ainehinnat olivat keskimäärin vertailuvuotta alhaisemmalla tasolla.

Kuluttajatuotesegmentissä toimitusmäärät olivat hienoisessa laskussa vertailuvuoteen nähden kysyntätilanteen ollessa edelleen heikko. Myös alihankintapalveluja tarjoavan muut toiminnot-segmentin liikevaihto ja kannattavuus olivat edellisvuotta heikommat.

INVESTOINNIT
Konsernin bruttoinvestoinnit olivat 0,4 miljoonaa euroa (0,6 milj. euroa).

HENKILÖSTÖ
Konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 296 (302), josta ulkomailla 166 (173). Katsauskauden lopussa konsernin henkilömäärä oli 297(302).

YHTIÖKOKOUS
Elecster Oyj:n varsinainen yhtiökokous 23.4.2020 vahvisti vuoden 2019 tilinpäätöksen ja myönsi hallituksen jäsenille sekä toimitusjohtajalle vastuuvapauden päättyneeltä tilikaudelta.

Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että osinkoa jaetaan 0,23 euroa osakkeelta. Osingon maksupäivä oli 5.5.2020.

Yhtiökokous vahvisti hallituksen ehdotuksen mukaisesti palkitsemis-
politiikan.

Yhtiökokous valitsi yhtiön hallituksen jäseniksi Jarmo Halosen, Jukka Halosen ja Hilkka Tuorin. Hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan Jukka Halosen jatkamaan puheenjohtajana.

Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin KHT Jukka Lahdenpää ja KHT Veikko Terho. Varatilintarkastajaksi valittiin tilintarkastusyhteisö Moore Rewinet Oy.

Yhtiökokous päätti yhtiöjärjestyksen muuttamisesta hallituksen ehdotuksen mukaisesti.

VARSINAISESSA YHTIÖKOKOUKSESSA 23.4.2020 PÄÄTETYT HALLITUKSEN VALTUUTUKSET
Valtuutus päättää omien osakkeiden hankkimisesta

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta yhtiön vapaalla omalla pääomalla. Valtuutus koskee enintään 180.000 yhtiön A-osaketta.

Osakkeita voidaan hankkia yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, käytettäväksi vastikkeena mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä, käytettäväksi osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista tai muutoin edelleen luovutettaviksi tai mitätöitäviksi.

Valtuutuksen nojalla tehtyihin hankintoihin käytetään yhtiön vapaata omaa pääomaa, jolloin osakkeiden hankinnat vähentävät yhtiön voitonjakokelpoisia varoja.

Osakkeet hankitaan NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä. Hankittavien osakkeiden vähimmäishinta on osakkeen alin ja enimmäishinta osakkeen korkein julkisessa kaupankäynnissä noteerattu markkinahinta valtuutuksen voimassaoloaikana. Osakkeiden hankintahinta suoritetaan Helsingin Pörssin ohjesäännön ja Euroclear Finland Oy:n sääntöjen mukaan määräytyvässä maksuajassa. Kun A-sarjan osakkeiden hankkiminen tapahtuu julkisessa kaupankäynnissä, hankinta tapahtuu muutoin kuin omistusten suhteessa (suunnattu hankinta).

Kun hankittavien osakkeiden enimmäismäärä on alle 10 prosenttia yhtiön koko osakemäärästä ja alle 10 prosenttia osakkeiden tuottamasta äänimäärästä, osakkeiden hankinnalla ei ole merkittävää vaikutusta osakkeenomistuksen ja äänivallan jakautumiseen yhtiössä.

Hallitus päättää muista omien osakkeiden hankkimisen ehdoista. Valtuutus on voimassa 1.5.2020 – 30.4.2021 välisenä aikana.

 

Valtuutus päättää omien osakkeiden luovuttamisesta

 

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden luovuttamisesta.

 

Valtuutuksen kohteena on enintään 180.000 kappaletta A-sarjan osakkeita. Hallitus valtuutettiin päättämään siitä, kenelle ja missä järjestyksessä omia osakkeita luovutetaan. Hallitus voi päättää omien osakkeiden luovuttamisesta muutoin kuin siinä suhteessa, jossa osakkeenomistajalla on etuoikeus hankkia omia osakkeita, jos poikkeamiseen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Yhtiön pääomarakenteen kehittämistä, mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä vastikkeena käyttämistä sekä osakkeiden käyttämistä osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista voidaan pitää yhtiön kannalta painavana taloudellisena syynä.

Osakkeet luovutetaan vähintään niiden luovutushetken mukaiseen käypään arvoon, joka määräytyy NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä.  

Hallitus päättää omien osakkeiden luovuttamisen muista ehdoista. Valtuutus on voimassa 1.5.2020 – 30.4.2021 välisenä aikana.

OSAKKEET
Elecster Oyj:n osakepääoma 31.3.2020 oli 3.151.939,29 euroa ja osakkeiden lukumäärä 3.748.116. Osake on nimellisarvoton.

Emoyhtiö Elecster Oyj:llä on kaksi osakesarjaa, K-sarja ja A-sarja. A-osake noteerataan Nasdaq OMX Helsingin Pörssissä. Osakkeen ylin kurssi katsauskauden aikana oli 8,50 euroa ja alin 4,90 euroa. Katsauskauden päättyessä kurssi oli 5,70 euroa. Katsauskauden aikana A-osakkeiden vaihto oli 88 525 kpl (4,9 % A-osakkeiden määrästä).

Yhtiöllä ei ole hallussaan yhtiön omia osakkeita.
Hallituksella ei ole voimassa olevia osakeantivaltuutuksia eikä valtuutusta vaihtovelkakirja- tai optiolainan liikkeelle laskemiseen.

Yhtiö ei ole saanut katsauskaudella liputusilmoituksia.

NÄKYMÄT SEKÄ LÄHIAJAN RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT
Teknologianteollisuuden talouskatsauksessa mainitaan, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennakoi maailmantalouden supistuvan tänä vuonna peräti 3 prosenttia. Tilanteen synkkyyttä kuvaa, että maailmantalous oli vastaavissa ongelmissa viimeksi 1930-luvulla. Rajusta pudotuksesta huolimatta IMF kuitenkin arvioi, että maailmantalous toipuisi voimakkaasti jo vuonna 2021.

Erittäin vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta näyttäisi siltä, että Elecsterin ollessa osa elintarvikkeiden jakeluketjua, liiketoimintamme kuuluu niihin kriittisiin liiketoiminta-alueisiin, jotka pyritään maailmanlaajuisesti pitämään käynnissä. Asiakkainamme olevat meijerialan yritykset toimivat useissa maissa hallitustensa erikoisluvalla, ja myös omat tuotantolaitoksemme sekä paikallisten edustajiemme henkilöstö ovat saaneet liikkumisrajoituksia koskevat poikkeusluvat kyetäkseen varmistamaan asiakkaidemme toiminnan jatkumisen kaikissa olosuhteissa.

Uskomme, että ensimmäisellä vuosineljänneksellä alkanut pakkausmateriaalien kysynnän kasvu jatkuu sekä näkyvillä on myös merkkejä meijerikoneiden kysynnän kasvusta. Useilla toimintamme kannalta tärkeillä markkinoilla näyttäisi siltä, että kysyntä pidemmän säilyvyyden ja edullisemman pakkauksen tuotteille on kasvussa ja asiakkaillamme on ajoittaisia kapasiteettiongelmia. Tämä on lisännyt saamiemme tarjouspyyntöjen määrää aivan viime aikoina. Myös solmittujen kauppasopimusten määrä viime vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen nähden on kasvanut. Ruplan mahdollinen vahvistuminen voi lisätä konsernin rahoituskuluja.  

Taloudellinen ohjeistus
Koko vuoden osalta arvioimme liikevaihdon kasvavan ja osakekohtaisen tuloksen paranevan edelliseen vuoteen verrattuna.

                                                            
KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

Tuhatta euroa1-3/20201-3/20191-12/2019
    
LIIKEVAIHTO9.2369.88939.385
    
Valmiiden ja keskeneräisten varastojen muutos425284-170
Valmistus omaan käyttöön  85
Liiketoiminnan muut tuotot69260504
Materiaalit ja palvelut-4.691-5.259-19.252
Henkilöstökulut-2.355-2.358-9.462
Poistot ja arvonalentumiset-487-486-1.960
Liiketoiminnan muut kulut-1.421-1.786-6.915
LIIKEVOITTO7765432.215
    
Rahoitustuotot ja –kulut469-311-736
TULOS ENNEN VEROJA1.2452321.479
    
Tuloverot-309-64-507
TILIKAUDEN VOITTO/TAPPIO936168972
    
TILIKAUDEN TULOKSEN JAKAUTUMINEN   
Emoyhtiön osakkeenomistajille964162985
Määräysvallattomille omistajille-296-13
    
Tulos/osake0,260,040,26

LAAJA KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

TILIKAUDEN TULOS936168972
    
MUUT LAAJAN TULOKSEN ERÄT:   
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot-2.5421.2021.579
Rahavirran suojaus012
TILIKAUDEN LAAJA TULOS YHTEENSÄ-1.6071.3712.553
    
TILIKAUDEN LAAJAN TULOKSEN JAKAUTUMINEN   
Emoyhtiön osakkeenomistajille-1.5761.3642.564
Määräysvallattomille omistajille-307-12

KONSERNITASE, IFRS

Tuhatta euroa31.3.202031.3.201931.12.2019
    
VASTAAVAA   
    
PITKÄAIKAISET VARAT   
Aineettomat oikeudet166203166
Aineelliset hyödykkeet14.12614.23715.158
Muut osakkeet ja osuudet420420420
Pitkäaikaiset saamiset1.5921.4301.941
Laskennalliset verosaamiset399362409
Pitkäaikaiset varat yhteensä16.70316.65118.094

 
    
LYHYTAIKAISET VARAT   
Vaihto-omaisuus16.52717.12816.637
Myyntisaamiset ja muut saamiset8.8529.4899.047
Tuloverosaaminen6731955
Rahavarat6.2767.5036.279
Lyhytaikaiset varat yhteensä31.72234.43932.018
    
VASTAAVAA48.42551.09050.112
    
    
VASTATTAVAA   
    
OMA PÄÄOMA   
Osakepääoma3.1523.1523.152
Ylikurssirahasto4.2394.2394.239
Arvonmuutosrahasto0-20
Muut Rahastot949895
Muuntoerot49309169
Kertyneet voittovarat16.33617.68617.792
Määräysvallattomat omistajat9921.0911.022
Oma pääoma yhteensä24.86126.57426.468
    
VIERAS PÄÄOMA   
Laskennallinen verovelka377382381
Pitkäaikainen vieras pääoma11.34311.13512.029
Lyhytaikainen vieras pääoma11.84412.99911.234
    
VASTATTAVAA48.42551.09050.112

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA

Tuhatta euroa1-3/20201-3/20191-12/2019
    
Liiketoiminnan rahavirta   
    
Tilikauden voitto936168972
Oikaisut tilikauden tulokseen1709043.297
Käyttöpääoman muutos6591.236462
Maksetut korot ja muut rahoituserät-73-78-449
Saadut korot ja osingot9851
Maksetut verot-181-251-437
Liiketoiminnan rahavirta1.5201.9873.896
    
Investointien rahavirta   
    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin-355-624-2.799
Käyttöomaisuuden myynti8138198
Pitkäaikaisten saamisten muutos4-1-2
Investointien rahavirta yhteensä-343-487-2.603
    
Rahoituksen rahavirta   
    
Pitkäaikaisten lainojen muutos-810-834167
Lyhytaikaisten lainojen muutos193-553-1.435
Maksetut osingot00-1.285
Rahoituksen rahavirta-617-1.387-2.553
    
Rahavarojen muutos560113-1.261
    
Rahavarat kauden alussa6.2797.1407.140
Rahavarojen kurssimuutosten vaikutus-562250400
Rahavarat kauden lopussa6.2767.5036.279

LASKELMA OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA


a. Osakepääoma
b. Ylikurssirahasto
c. Arvonmuutosrahasto
d. Muut rahastot
e. Muuntoerot
f. Voittovarat
g. Yhteensä
h. Määräysvallattomille omistajille
i. Yhteensä

Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.i.
          
OMA PÄÄOMA 1.1.20203.1524.23909516917.79225.4461.02226.468
Kokonaistulos  00-120-1.456-1.576-30-1.607
OMA PÄÄOMA
31.3.2020
3.1524.2390944916.33623.86999224.861


Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.i.
          
OMA PÄÄOMA 1.1.20193.1524.239-2934916.58724.1181.08425.202
Kokonaistulos  142611.0991.36471.371
OMA PÄÄOMA
31.3.2019
3.1524.239-29830917.68625.4821.09126.574

  

KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET

Tuhatta euroa31.3.202031.3.201931.12.2019
Omasta puolesta annetut vakuudet   
Kiinteistökiinnitykset5.0135.7735.013
Yrityskiinnitykset11.13311.13311.133

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

Tuhatta euroa1-3/20201-3/20191-12/2019
    
Liikevaihto9.2369.88939.385
Liikevaihdon kasvu, %-6,6-6,3-6,6
Liikevoitto7765432.215
% liikevaihdosta8,45,55,6
Tulos ennen veroja1.2452321.479
% liikevaihdosta13,52,33,8
Tilikauden tulos (emoyhtiön osakkeenomistajille)964162985
% liikevaihdosta10,41,62,5
    
Oman pääoman tuotto, %14,62,63,8
Sijoitetun pääoman tuotto, %6,94,75,0
Korollinen vieras pääoma18.21218.49118.842
Rahavarat6.2767.5036.279
Nettovelkaantumisaste, %48,041,347,5
Omavaraisuusaste, %51,652,953,3
Taseen loppusumma48.42551.09050.112
    
Bruttoinvestoinnit3645882.904
Tilauskanta5.9037.1275.875
    
Tulos/osake, euroa0,260,040,26
Oma Pääoma/osake, euroa6,637,097,06
    
Osakkeiden keskimääräinen lukumäärä3.748.1163.748.1163.748.116
    
Konsernin vastuusitoumukset16.14616.90616.146

LUKUJA NELJÄNNESVUOSITTAIN

Tuhatta euroaQ1/20Q4/19Q3/19Q2/19Q1/19
Liikevaihto9.2369.3469.17610.9759.889
Liikevoitto776217673783543
Liikevoitto, % 8,42,37,37,15,5
Kauden tulos964-22469376162
Tulos/osake, euroa0,26-0,01

 
0,130,100,04

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IFRS -standardien kirjaamis- ja arvostusperiaatteita, mutta sen laadinnassa ei ole noudatettu kaikkia IAS 34 Osavuosikatsaukset–standardin vaatimuksia.
Osavuosikatsauksen laadintaperiaatteet sekä tunnuslukujen laskentaperiaatteet ovat yhtenevät vuoden 2019 tilinpäätöksen kanssa. Tunnuslukujen laskentakaavat löytyvät vuosikertomuksen 2019 sivulta 39.

Esitetyt luvut ovat tilintarkastamattomia.

Kaikki tässä pörssitiedotteessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden tilasta ja kehittymisestä. Tästä syystä tulokset voivat erota merkittävästi johtuen muutoksista taloudessa, kilpailuolosuhteissa, markkinoilla tai lainsäädännössä.

Taulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen summat saattavat poiketa loppusummasta.

Konsernin osavuosikatsaus kaudelta 1.1. – 30.6.2020 julkaistaan 13.8.2020.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Arto Kinnunen, puh. 0400 191 980

ELECSTER OYJ
Hallitus

JAKELU
Nasdaq OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.elecster.fi