Aktia köper Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet och bolagen inleder ett samarbete som stöder båda parternas strategi


Aktia Bank Abp
Insiderinformation
10.3.2021 kl. 8.00

Aktia köper Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet och bolagen inleder ett samarbete som stöder båda parternas strategi

Aktia Bank Abp (”Aktia”) har 10.3.2021 undertecknat ett avtal med Taaleri Abp (”Taaleri”), i enlighet med vilket Aktia har avtalat om att förvärva Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet, inbegripet 100 % av följande bolag: Taaleri Förmögenhetsförvaltning Ab, Taaleri Fondbolag Ab, Taaleri Skattetjänster Ab och Evervest Ab. Det kassa- och skuldfria köpepriset är 120 miljoner euro, varav högst 10 miljoner euro kan betalas med Aktias aktier. Aktia riktar en aktieemission för att tecknas av Taaleri i samband med att transaktionen verkställs. I övrigt betalas köpepriset i kontanter. I och med transaktionen kommer Aktia att förstärka sin kapitalbas så att Aktias kapitaltäckning också i fortsättningen är solid.

Som en del av transaktionshelheten har parterna avtalat att de inleder ett samarbete som stöder båda parternas strategier, genom vilket Aktia blir distributör av Taaleris alternativa placeringsprodukter i Finland.

I samband med transaktionen säljer Aktia Fondbolag Ab och Aktia portföljförvaltningsverksamheten av Specialplaceringsfonden Aktia Affärsfastigheter och Aktia Infra I Ky-fonden till Taaleri.

Bakgrund till transaktionen

Kapitalförvaltning utgör kärnan av Aktias strategi och köpet av Taaleri Abp:s kapitalförvaltningsverksamhet stöder Aktias målsättning att vara den bästa kapitalförvaltaren i Finland. Aktia och de funktioner som överförs från Taaleri utgör tillsammans en av de ledande kapitalförvaltningsorganisationerna i Finland där utmärkta tjänster, kundorientering, stark placeringskompetens, omfattande portföljförvaltning och digitalt kunnande förenas. I och med transaktionen erbjuder Aktia sina kunder högklassiga kapitalförvaltningsprodukter, prisbelönt Private Banking-kompetens samt omfattande bank- och livförsäkringstjänster.

I samband med att avtalet ingås har Aktia och Taaleri också enats om samarbete i fråga om utveckling, distribution, försäljning och marknadsföring av nya alternativa placeringsprodukter. Båda parter kan i och med affären koncentrera sig på sitt kärnkunnande som på ett effektivt sätt blir tillgängligt för parterna.

I samband med transaktionen överförs 4,4 miljarder euro i förvaltade tillgångar (AuM) till Aktia i enlighet med Aktias rapporteringspraxis, vilket motsvarar 7,1 miljarder euro i förvaltade tillgångar i enlighet med Taaleris rapporteringspraxis. Aktias förvaltade tillgångar ökar således från 10,4 miljarder euro (31.12.2020) till 14,8 miljarder euro. Med hjälp av transaktionen bedömer man att man kommer att uppnå betydande synergifördelar som främst består av intäktssynergier, omorganisering av funktioner samt stordriftsfördelar, bland annat inom IT- och övrig infrastruktur. Synergifördelarna bedöms uppgå till ca 8 miljoner euro på årsnivå och de förväntas realiseras till fullo under år 2023.

”Fusionen av Aktias och Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet och kompatibiliteten av funktionerna skapar värde på flera sätt såväl för Aktias aktieägare, kunder som medarbetare. Aktias produktutbud inom kapitalförvaltning kommer att bli betydligt mer omfattande och förmågan att betjäna kunderna blir allt bättre. Kunderna som övergår från Taaleri till Aktia får i sin tur mer övergripande betjäning, inklusive omfattande banktjänster”, säger Aktias verkställande direktör Mikko Ayub.

”Det väsentliga med transaktionen är också samarbetsavtalet som ingås med Taaleri. Våra kunder får tillgång till Taaleris framgångsrika alternativa placeringsprodukter samtidigt som Aktia tillhandahåller Taaleri en betydande distributionskanal. Aktias förvaltade tillgångar ökar betydligt, vilket ytterligare förstärker Aktias ställning på kapitalförvaltningsmarknaden. För oss är affären således ett viktigt steg mot vår tydliga målsättning att vara den bästa kapitalförvaltaren i Finland”, säger Ayub avslutningsvis.

”I fortsättningen satsar Taaleri på förnybar energi och andra kapitalfonder som koncentrerar sig på alternativa placeringar. Vi är redan nu en av Nordens ledande aktörer som koncentrerar sig på kapitalfonder för förnybar energi. Med hjälp av kapitalet som affären medför samt personerna som övergår till Taaleri kan vi allt snabbare förstärka och utvidga vår affärsverksamhet. Därutöver öppnar samarbetet med Aktia en betydande inhemsk distributionskanal för oss. Den specialisering som affären möjliggör gynnar såväl kunderna, medarbetarna som ägarna”, säger Taaleris verkställande direktör Robin Lindahl.

För verkställandet av transaktionen krävs att man får de godkännanden från Konkurrens- och konsumentverket och Finansinspektionen som förutsätts av tillämpliga lagar och reglering. Verkställande av transaktionen förväntas ske i maj 2021, förutsatt att nödvändiga godkännanden har beviljats och att villkoren för genomförande av transaktionen har uppfyllts.

Helheter som köps

Bolagen som överförs till Aktia i samband med transaktionen är inte segmentet Kapitalförvaltning som Taaleri rapporterar, utan Taaleris kapitalförvaltningsverksamhet som också inbegriper vissa andra transaktioner. Pro forma-provisionsnettot för helheten som är föremål för affären var för räkenskapsperioden 2020 ca 31,0 (27,5) miljoner euro (motsvarar en omsättning på 35,5 (31,9) miljoner euro i enlighet med Taaleris rapporteringspraxis) och rörelseresultatet var ca 10,1 (6,7) miljoner euro.

I samband med omorganiseringen övergår ca 100 personer från Taaleri till Aktia och från Aktia övergår 5 personer inom fastighets- och infraaffärsverksamheten till Taaleri.

Bolag som ingår i helheten:

  • Taaleri Förmögenhetsförvaltning Ab, som är ett värdepappersföretag som står under Finansinspektionens tillsyn,
  • Taaleri Fondbolag Ab, som är ett fondbolag som står under Finansinspektionens tillsyn,
  • Evervest Oy, som har utvecklat digitala lösningar för kapitalförvaltning, samt
  • Taaleri Skattetjänster Ab, som tillhandahåller tjänster i anknytning till beskattningen i samband med ägande och är en försäkringmedlare som står under Finansinspektionens tillsyn.

Aktia Bank Abp

Styrelsen

Webcast-sändning för analytiker och investerare samt presskonferens

Aktia ordnar en tillställning för analytiker och investerare 10.3.2021 kl. 10.00 som en webcast-sändning som kan ses på adressen https://aktia.videosync.fi/webcast-100321-10. Tillställningen hålls på engelska.

Aktia och Taaleri ordnar tillsammans en presskonferens 10.3.2021 kl. 11.00 som en webcast-sändning som kan ses på adressen https://aktia.videosync.fi/webcast-100321-11. Presentationen hålls på finska och Q&A därefter på finska och svenska.

För ytterligare information:
Mikko Ayub, verkställande direktör
tfn 010 247 5121

Intervjuförfrågningar:
Lotta Borgström, direktör, investerarrelationer och kommunikation
tfn 010 247 6838, lotta.borgstrom (at) aktia.fi

Distribution:
Nasdaq Helsinki Oy
Massmedier
www.aktia.com

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 830 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 31.12.2020 uppgick till 10,4 miljarder euro och balansomslutningen till 10,6 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com