Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition ingår samarbete med University College London för att öka kunskapen om golexanolon


STOCKHOLM, SVERIGE 19 oktober 2021. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar idag att portföljbolaget Umecrine Cognition har etablerat ett samarbete med professor Trevor G Smart och hans forskningsgrupp vid University College London. Samarbetet kommer att innefatta molekylära analyser och beteendestudier av Umecrine Cognitions längst framskridna läkemedelskandidat golexanolon.

Umecrine Cognitions läkemedelskandidat golexanolon befinner sig för närvarande i klinisk fas 2 och utvecklas som en ny behandling av hepatisk encefalit (leverkoma). Substansen representerar en innovativ klass av läkemedel som interagerar med GABAA-receptorn för att balansera aktiviteten i centrala nervsystemet och på vis motverka svåra symtom vid sjukdom. Samarbetet med professor Smarts forskningsgrupp utgör ett strategiskt steg i utvecklingen av golexanolon.

Genom att använda toppmodern forskningsteknologi inom strukturell biologi, synaptisk fysiologi samt etablerade beteendemodeller studerar professor Smart och hans grupp neurosteroiders påverkan på GABAA-receptorn samt hur dessa interaktioner påverkar beteenden. Inom ramen för samarbetet kommer man att genomföra studier i syfte att utvärdera golexanolons och andra neurosteroiders interaktion med målreceptorn samt studera hur detta påverkar neuronal signalering med relevans för behandling av vissa sjukdomstillstånd.

”Umecrine Cognitions nyetablerade samarbete med den internationellt välrenommerade forskningsgruppen vid University College London har potential att generera ytterligare värdefull kunskap som stöd för den fortsatta utvecklingen av såväl golexanolon som bolagets nästa generation av läkemedelskandidater,” säger Viktor Drvota, vd, Karolinska Development i en kommentar.

Karolinska Developments ägarandel i Umecrine Cognition uppgår till 70%.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Viktor Drvota, vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 982 52 02, e-mail: viktor.drvota@karolinskadevelopment.com 

Johan Dighed, chefsjurist och vice vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 70 207 48 26, e-mail: johan.dighed@karolinskadevelopment.com 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB

Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Bolaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och att investera för att skapa och utveckla bolag som vidareutvecklar sådana innovationer till differentierade produkter som kan göra skillnad för patienters liv och generera en attraktiv avkastning till aktieägarna.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga bolag kring forskare som är ledande inom sina respektive vetenskapsområden, med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, samt med finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn, För att skapa bästa möjligheter till framgång byggs företagen med erfarna managementteam och rådgivare och de medfinansieras av professionella life science-investerare.

Karolinska Developments portfölj består av tio bolag inriktade på att utveckla innovativa behandlingsmetoder för sjukdomar som är livshotande eller funktionsnedsättande och andra medicinska tillstånd.

Bolaget leds av ett entreprenörsteam bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom företagsbyggande och med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

Bilaga



Attachments

PM KD UC UCL-samarbete SVE