Source: Nexstim Oyj

Nexstim tillkännager resultatet av pilotprövningen i behandling av kronisk smärta vid Helsingfors universitetssjukhus

Företagsmeddelande, insiderinformation, Helsingfors, 15 december 2021 klockan 15.00 (EET)

Nexstim tillkännager resultatet av pilotprövningen i behandling av kronisk smärta vid Helsingfors universitetssjukhus

Nexstim Abp (NXTMH:HEX, NXTMS:STO) (”Nexstim” eller ”bolaget”) rapporterar att behandlingen av de fem patienterna i pilotstudien kring användningen av accelererad iTBS-protokoll vid behandling av kronisk neuropatisk smärta med Nexstim NBT®-systemet vid Helsingfors universitetssjukhus är nu avslutad. Inga allvarliga biverkningar eller kliniskt meningsfull smärtlindring kunde observeras hos någon av patienterna.

Under pilotprövningen testades den potentiella effekten av ett accelererad iTBS-protokoll på fem patienter, varav samtliga led av behandlingsresistent kronisk neuropatisk smärta. Patienterna hade minst två års historik av sitt tillstånd och hade genomgått flera behandlingsförsök. Detta omfattade konventionell 10 Hz repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS) riktad mot den motoriska barken eller andra delar av hjärnan. Den tidigare behandlingen hade inte resulterat i kliniskt meningsfull smärtlindring.

Under det accelererad iTBS-behandlingsprotokollet genomfördes ett antal behandlingstillfällen med stimulering som normalt sett skulle ges under mer än två veckor i stället på tre dagar.

Mikko Karvinen, vd för Nexstim Abp, lämnade följande kommentar: – Vi tackar teamet från Helsingfors universitetssjukhus för att ha genomfört denna pilotprövning i den svåra COVID-19-miljön. Trots att denna lilla grupp med behandlingsresistenta patienter inte visade ytterligare smärtlindring under de konventionella rTMS-behandlingarna, är det glädjande att Helsingfors universitetssjukhus redan har använt Nexstim NBT®-systemet för behandling av kronisk smärta under lång tid och att ungefär hälften av dessa patienter har fått kliniskt meningsfull smärtlindring. Vi kommer att fortsätta försöka hitta nya sätt att hjälpa den här patientgruppen även i framtiden.

För mer information gå in på bolagets webbplats på www.nexstim.com eller kontakta:

Mikko Karvinen, verkställande direktör
+358 50 326 4101
mikko.karvinen@nexstim.com

Erik Penser Bank AB (certified adviser)
+46 8 463 83 00
certifiedadviser@penser.se

Om Nexstim Abp

Nexstim är ett finländskt tillväxtorienterat medicinteknikbolag som verkar på den globala marknaden. Vår mission är att möjliggöra individualiserad och effektiv diagnostik och behandling av svåra sjukdomar i hjärnan.

Nexstim har tagit fram en banbrytande teknik för icke-invasiv hjärnstimulering som bygger på transkraniell magnetstimulering (TMS) i kombination med 3D-navigering. Den unika tekniken möjliggör exakt och individuellt anpassad stimulering av det rätta området i hjärnan.

Affärsområdet diagnostik arbetar med kommersialisering av Nexstims NBS-system för navigerad hjärnstimulering (Navigated Brain Stimulation). NBS-systemet är det enda FDA-godkända och CE-märkta TMS-systemet för preoperativ kartläggning av hjärnbarken för motorik och tal.

Affärsområdet terapi marknadsför och säljer Nexstims NBT®-system för navigerad hjärnterapi (Navigated Brain Therapy), som fått godkännande från FDA för marknadsföring och försäljning i USA för behandling av egentlig depression. NBT®-systemet har i Europa fått CE-märkning för behandling av egentlig depression och kronisk neuropatisk smärta.

Nexstims aktier är noterade på Nasdaq First North Growth Market Finland och Nasdaq First North Growth Market Sweden.

Mer information finns på www.nexstim.com

Bilaga