Elecster -konsernin osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2022


 

ELECSTER OYJ                 OSAVUOSIKATSAUS 12.5.2022 KLO 8:30

 

ELECSTER -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. – 31.3.2022

Liikevaihto kasvoi, tulos kääntyi alkuvuodesta voitolliseksi 

YHTEENVETO (jatkuvat toiminnot)

  • Liikevaihto 8,5 MEUR (1-3/2021: 7,3 MEUR)
  • Liikevoitto 0,4 MEUR (0,5 MEUR)
  • Tulos ennen veroja 0,3 MEUR (0,4 MEUR)
  • Tulos/osake 0,07 EUR (0,09 EUR)
  • Omavaraisuusaste 53,5 % (54,0 %)

TOIMINTAYMPÄRISTÖ

Euroalueen talousnäkymiä koskevissa EKP:n asiantuntijoiden maaliskuun 2022 arvioissa maailmantalouden kasvun katsotaan jatkuneen vaimeana vuodenvaihteessa, kun koronaviruksen omikronmuunnos alkoi levitä nopeasti, ja tarjontakapeikot pysyivät kireinä sekä raaka-aineiden hinnat korkeina. Venäjän ja Ukrainan sota langettaa merkittävästi epävarmuutta maailmantalouden näkymien ylle erityisesti lyhyellä aikavälillä.

Globaalin BKT:n (ilman euroaluetta) arvioidaan kasvaneen 6,3 % vuonna 2021, ja kasvun ennakoidaan hidastuvan 4,1 prosenttiin vuonna 2022. Edellisiin kokonaistaloudellisiin arvioihin verrattuna maailmantalouden kasvua on tarkistettu nopeammaksi vuoden 2021 osalta, jolloin tavaroiden globaali kysyntä sai merkittävää talouspoliittista tukea. Sitä vastoin vuosien 2022 ja 2023 arvioita on tarkistettu aiempaa heikommaksi erityisesti Venäjän ja Ukrainan sodan, sekä elvyttävän politiikan asteittaisen lopettamisen takia.

Tilikauden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen tulos kääntyi voitolliseksi vaikean loppuvuoden 2021 jälkeen. Liikevaihdon kasvun osalta voimme olla tyytyväisiä, ja myös kannattavuuden kehitys on ollut myönteistä verrattuna loppuvuoteen. Kustannusinflaatio raaka-aineiden, energian ja kuljetusten osalta jatkui voimakkaana. Olemme kyenneet nostamaan omia myyntihintojamme. Voimassa olevien tarjousten ja myyntisopimusten takia ei hintojen nostaminen samassa aikataulussa kohoavien tuotannontekijähintojen kanssa ole aina ollut mahdollista. Erityisesti pakkausmateriaalien raaka-aineiden hinnoittelumekanismit aiheuttavat ongelmia. Raaka-aineiden hinnat vahvistetaan yleisimmin vain kuukaudeksi, mutta omat myyntisopimukset asiakkaidemme kanssa ovat yleensä voimassa useamman kuukauden ajan.

Myös tilauskannan tuntuva kasvu sekä vertailuvuoteen että vuoden 2021 tilinpäätöstilanteesen verrattuna on myönteinen signaali tilikauden jatkoa ajatellen. Tilauskantamme kasvoi sekä meijerikoneiden että pakkausmateriaalien kohdalla.

Positiivisena signaalina voidaan myös pitää meijerikoneiden kaupan vilkastumista useilla markkina-alueillamme. Arvioimme vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteessa, että markkinoillamme on patoutunutta investointikysyntää, jonka uskomme purkautuvan ainakin osittain kuluvan vuoden aikana. Ensimmäisen vuosineljänneksen valossa näyttää, että arviomme asiasta on toteutumassa. Venäjän ja Ukrainan välisen sodan aiheuttama epävarmuuden lisääntyminen saattaa kuitenkin muuttaa tilannetta nopeastikin.

LIIKETOIMINNAN KEHITYS JA TALOUDELLINEN ASEMA (jatkuvat toiminnot)

Konsernin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 8,5 milj. euroa (7,3 milj. euroa). Liikevaihdossa on kasvua 16,6 % edelliseen vuoteen verrattuna. Katsauskauden liikevoitto oli 0,4 milj. euroa (0,5 milj. euroa), eli 4,2 % (6,9 %) liikevaihdosta. Voitto ennen veroja oli 0,3 milj. euroa (0,4 milj. euroa). Osakekohtainen tulos oli 0,07 euroa (0,09 euroa).

Konsernin taseen loppusumma oli katsauskauden lopussa 49,8 milj. euroa (48,1 milj. euroa). Omavaraisuusaste oli 53,5 % (54,0 %). Konsernin korollinen vieras pääoma oli 17,9 milj. euroa (17,1 milj. euroa).

Teollisuustuotesegmentissä konetoimitusten ja pakkausmateriaalitoimitusten määrät ovat ensimmäisellä vuosineljänneksellä olleet selkeästi vertailuvuotta korkeammat, ja myös segmentin liikevoitto parani vertailuvuoteen nähden. Pakkausmateriaalien raaka-ainehinnat ovat historiallisesti edelleen hyvin korkealla tasolla, jolla on ollut selvä vaikutus pakkausmateriaalien marginaaleihin. Odotamme tilanteen kuitenkin tasaantuvan kuluvana vuonna.

Kuluttajatuotesegmentissä toimitusmäärät olivat edellisen vuoden tasolla. Vertailukauteen nähden tulos heikkeni johtuen valtaosin kertaluonteisesta vaihto-omaisuuden arvon alaskirjauksesta.

INVESTOINNIT

Konsernin bruttoinvestoinnit olivat 0,1 miljoonaa euroa (0,1 milj. euroa).

HENKILÖSTÖ

Konsernin henkilömäärä oli keskimäärin 228 (229), josta ulkomailla 102 (104). Katsauskauden lopussa konsernin henkilömäärä oli 229 (228).

YHTIÖKOKOUS

Elecster Oyj:n varsinainen yhtiökokous 21.4.2022 vahvisti vuoden 2021 tilinpäätöksen ja myönsi hallituksen jäsenille sekä toimitusjohtajalle vastuuvapauden päättyneeltä tilikaudelta.

Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että osinkoa jaetaan 0,29 euroa osakkeelta. Osingon maksupäivä oli 2.5.2022.

Yhtiökokous vahvisti hallituksen ehdotuksen mukaisesti palkitsemisraportin.

Yhtiökokous valitsi yhtiön hallituksen jäseniksi Jarmo Halosen, Jukka Halosen ja Hilkka Tuorin. Hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan Jukka Halosen jatkamaan puheenjohtajana.

Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin KHT Jukka Lahdenpää ja KHT Veikko Terho. Varatilintarkastajaksi valittiin tilintarkastusyhteisö Moore Rewinet Oy.

 

VARSINAISESSA YHTIÖKOKOUKSESSA 21.4.2022 PÄÄTETYT HALLITUKSEN VALTUUTUKSET

Valtuutus päättää omien osakkeiden hankkimisesta

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta yhtiön vapaalla omalla pääomalla. Valtuutus koskee enintään 180.000 yhtiön A-osaketta.

Osakkeita voidaan hankkia yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, käytettäväksi vastikkeena mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä, käytettäväksi osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista tai muutoin edelleen luovutettaviksi tai mitätöitäviksi.

Valtuutuksen nojalla tehtyihin hankintoihin käytetään yhtiön vapaata omaa pääomaa, jolloin osakkeiden hankinnat vähentävät yhtiön voitonjakokelpoisia varoja.

Osakkeet hankitaan NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä. Hankittavien osakkeiden vähimmäishinta on osakkeen alin ja enimmäishinta osakkeen korkein julkisessa kaupankäynnissä noteerattu markkinahinta valtuutuksen voimassaoloaikana. Osakkeiden hankintahinta suoritetaan Helsingin Pörssin ohjesäännön ja Euroclear Finland Oy:n sääntöjen mukaan määräytyvässä maksuajassa. Kun A-sarjan osakkeiden hankkiminen tapahtuu julkisessa kaupankäynnissä, hankinta tapahtuu muutoin kuin omistusten suhteessa (suunnattu hankinta).

Kun hankittavien osakkeiden enimmäismäärä on alle 10 prosenttia yhtiön koko osakemäärästä ja alle 10 prosenttia osakkeiden tuottamasta äänimäärästä, osakkeiden hankinnalla ei ole merkittävää vaikutusta osakkeenomistuksen ja äänivallan jakautumiseen yhtiössä.

Hallitus päättää muista omien osakkeiden hankkimisen ehdoista.

Valtuutus on voimassa 1.5.2022 – 30.4.2023 välisenä aikana.

Valtuutus päättää omien osakkeiden luovuttamisesta

Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden luovuttamisesta.

Valtuutuksen kohteena on enintään 180.000 kappaletta A-sarjan osakkeita. Hallitus valtuutettiin päättämään siitä, kenelle ja missä järjestyksessä omia osakkeita luovutetaan. Hallitus voi päättää omien osakkeiden luovuttamisesta muutoin kuin siinä suhteessa, jossa osakkeenomistajalla on etuoikeus hankkia omia osakkeita, jos poikkeamiseen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Yhtiön pääomarakenteen kehittämistä, mahdollisissa yrityskaupoissa tai muissa järjestelyissä vastikkeena käyttämistä sekä osakkeiden käyttämistä osana yhtiön tai sen tytäryhtiöiden avainhenkilöiden kannustinjärjestelmien toteuttamista voidaan pitää yhtiön kannalta painavana taloudellisena syynä.

Osakkeet luovutetaan vähintään niiden luovutushetken mukaiseen käypään arvoon, joka määräytyy NASDAQ OMX Helsingin Pörssin järjestämässä julkisessa kaupankäynnissä.

Hallitus päättää omien osakkeiden luovuttamisen muista ehdoista. Valtuutus on voimassa 1.5.2022 – 30.4.2023 välisenä aikana.

 

OSAKKEET

Elecster Oyj:n osakepääoma 31.3.2022 oli 3.151.939,29 euroa ja osakkeiden lukumäärä 3.748.116. Osake on nimellisarvoton.

Emoyhtiö Elecster Oyj:llä on kaksi osakesarjaa, K-sarja ja A-sarja. A-osake noteerataan Nasdaq OMX Helsingin Pörssissä. Osakkeen ylin kurssi katsauskauden aikana oli 8,66 euroa ja alin 6,62 euroa. Katsauskauden päättyessä kurssi oli 6,80 euroa. Katsauskauden aikana A-osakkeiden vaihto oli 79 519 kpl (4,4 % A-osakkeiden määrästä).

Yhtiöllä ei ole hallussaan yhtiön omia osakkeita.

Hallituksella ei ole voimassa olevia osakeantivaltuutuksia eikä valtuutusta vaihtovelkakirja- tai optiolainan liikkeelle laskemiseen.

 

NÄKYMÄT SEKÄ LÄHIAJAN RISKIT JA EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Vaikka pandemian tuleva kehitys muodostaa edelleen tärkeän riskitekijän maailmantalouden perusskenaariossa, Venäjän ja Ukrainan sota voimistaa epävarmuutta merkittävästi. Vastaisuudessa konfliktin eskalaatioon liittyvä riski saattaa muodostua merkittäväksi ja suistaa maailmantalouden elpymisen pois raiteiltaan sekä ruokkia inflaatiopaineita.

Muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa yrityksemme hallitus on linjannut, että Elecster-konserni noudattaa kaikkia asetettuja pakotteita ja lakeja toiminnassaan. Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden ja yritysten vetäytymisilmoitusten seurauksena Venäjä on määrännyt, että länsimaisten yritysten tulee jatkaa toimintaansa, myydä toimintansa tai lopettaa toiminta selvitystilan kautta. Pakotteisiin liittyvä lainsäädäntö ja lakien tulkinta ei ole vakiintunutta. Hätiköidyt toimet voivat ääritilanteessa toimia alkuperäistä tarkoitustaan vastaan. Toiminnan välitön lopettaminen tai myyminen voisivat johtaa tilanteeseen, jossa yritystoiminta päätyy suoraan tai välillisesti Venäjän hallintoa tukevien tahojen hallintaan merkittävään alihintaan. Julkisuudessa olleissa yrityskauppoissa on esitetty 70 % - 80 %:n alaskirjauksia. Tällainen alihintainen omaisuus voi päätyä myöhemmin kerryttämään pakotteiden alaisten henkilöiden tai organisaatioiden tuottoja ja varallisuutta. Käytännössä tällainen toiminta johtaisi asetettujen pakotteiden tavoitteiden vastaiseen lopputulokseen. Päätettäessä toimintojen lopettamisesta tai jatkamisesta Elecsterin on myös huomioitava henkilöstönsä turvallisuus ja oikeusasema.

Kustannusinflaatio ja sodan johdosta mahdollisesti lisääntyvät häiriöt toimitusketjuissa luovat tulevaisuuteen epävarmuutta. Uskomme kuitenkin, että vahvistuneen tilauskannan ja neuvottelussa olevien meijerikonekauppojen määrän kasvun myötä tulemme saavuttamaan liikevaihdon ja osakekohtaisen tuloksen kasvulle asettamamme tavoitteen.

Taloudellinen ohjeistus (ennallaan)

Konsernin liikevaihdon arvioidaan jatkuvien liiketoimintojen osalta kasvavan ja osakekohtaisen tuloksen paranevan edelliseen vuoteen verrattuna.

 

KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

Tuhatta euroa1-3/20221-3/20211-12/2021
    
LIIKEVAIHTO8.5427.32732.542
    
Valmiiden ja keskeneräisten varastojen muutos6908321.430
Valmistus omaan käyttöön-850105
Liiketoiminnan muut tuotot3837396
Materiaalit ja palvelut-5.136-4.319-19.799
Henkilöstökulut-1.994-2.017-7.557
Poistot ja arvonalentumiset-331-304-1.321
Liiketoiminnan muut kulut-1.367-1.049-5.543
LIIKEVOITTO357507254
    
Rahoitustuotot ja –kulut-49-58-463
TULOS ENNEN VEROJA308449-210
    
Tuloverot-60-119-381
TILIKAUDEN VOITTO/TAPPIO, jatkuvat toiminnot249331-590
Tilikauden voitto/tappio, lopetetut toiminnot -73.087
Tilikauden voitto tappio, yhteensä 3242.497
    
TILIKAUDEN TULOKSEN JAKAUTUMINEN   
Emoyhtiön osakkeenomistajille2493272.588
Määräysvallattomille omistajille0-3-91
    
Tulos/osake, yhteensä0,070,090,69
Tulos/osake, jatkuvat0,070,09-0,16
Tulos/osake, lopetetut 0,000,85

 

LAAJA KONSERNITULOSLASKELMA, IFRS

TILIKAUDEN TULOS2493242.497
    
MUUT LAAJAN TULOKSEN ERÄT:   
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot-6317031.270
TILIKAUDEN LAAJA TULOS YHTEENSÄ-3821.0263.767
    
TILIKAUDEN LAAJAN TULOKSEN JAKAUTUMINEN   
Emoyhtiön osakkeenomistajille-3811.0293.857
Määräysvallattomille omistajille0-3-91

 

KONSERNITASE, IFRS

Tuhatta euroa31.3.202231.3.202131.12.2021
    
VASTAAVAA   
    
PITKÄAIKAISET VARAT   
Aineettomat oikeudet157189162
Aineelliset hyödykkeet10.57113.05211.028
Muut osakkeet ja osuudet8142081
Pitkäaikaiset saamiset1.1751.8271.376
Laskennalliset verosaamiset499448434
Pitkäaikaiset varat yhteensä12.48215.93613.081
    
LYHYTAIKAISET VARAT   
Vaihto-omaisuus20.77217.73718.280
Myyntisaamiset ja muut saamiset7.5038.0096.965
Tuloverosaaminen185310151
Rahavarat8.8986.12010.427
Lyhytaikaiset varat yhteensä37.35832.17635.822
    
VASTAAVAA49.84048.11248.903
    
    
VASTATTAVAA   
    
OMA PÄÄOMA   
Osakepääoma3.1523.1523.152
Ylikurssirahasto4.2394.2394.239
Muut Rahastot10294100
Muuntoerot753272652
Kertyneet voittovarat17.99017.07618.469
Määräysvallattomat omistajat91.0209
Oma pääoma yhteensä26.24525.85326.621
    
VIERAS PÄÄOMA   
Laskennallinen verovelka263402256
Pitkäaikainen vieras pääoma11.11011.04411.687
Lyhytaikainen vieras pääoma12.22210.81310.338
    
VASTATTAVAA49.84048.11248.903

 

KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA

 

Tuhatta euroa1-3/20221-3/20211-12/2021
    
Liiketoiminnan rahavirta   
    
Tilikauden voitto249331-590
Oikaisut tilikauden tulokseen379472-860
Käyttöpääoman muutos-1.659-618-506
Maksetut korot ja muut rahoituserät-110-74-404
Saadut korot ja osingot142376
Maksetut verot-148-172-576
Liiketoiminnan rahavirta, lopetetut toiminnot 973.436
Liiketoiminnan rahavirta yhteensä-1.27559576
    
Investointien rahavirta   
    
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin-56-72-1.114
Käyttöomaisuuden myynti1317
Tytäryhtiön myynti  4.284
Pitkäaikaisten saamisten muutos1010
Investointien rahavirta, lopetetut toiminnot -46-60
Investointien rahavirta yhteensä-54-1153.136
    
Rahoituksen rahavirta   
    
Pitkäaikaisten lainojen muutos-795-713192
Lyhytaikaisten lainojen muutos944061
Maksetut osingot -7-1.048
Rahoituksen rahavirta lopetetut toiminnot -51-102
Rahoituksen rahavirta yhteensä149-770-897
    
Rahavarojen muutos-1.180-8272.814
    
Rahavarat kauden alussa10.4277.3397.339
Rahavarojen kurssimuutosten vaikutus-349-392275
Rahavarat kauden lopussa8.8986.12010.427


LASKELMA OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA

a. Osakepääoma
b. Ylikurssirahasto
c. Muut rahastot
d. Muuntoerot
e. Voittovarat
f. Yhteensä
g. Määräysvallattomille omistajille
h. Yhteensä

Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.
         
OMA PÄÄOMA 1.1.20223.1524.23910065218.46926.612926.621
Laaja tulos  2101-484-3810-382
Muut muutokset    5505
OMA PÄÄOMA

31.3.2022
3.1524.23910275317.99026.236926.245

 

 

Tuhatta euroaa.b.c.d.e.f.g.h.
         
OMA PÄÄOMA 1.1.20213.1524.23990-20916.74924.0211.02325.044
Laaja tulos  44815441.029-31.026
Muut muutokset    -217-217 -217
OMA PÄÄOMA

31.3.2021
3.1524.2399427217.07624.8331.02025.853

 

KONSERNIN VASTUUSITOUMUKSET

Tuhatta euroa31.3.202231.3.202131.12.2021
Annetut vakuudet    
Kiinteistökiinnitykset2.5584.0892.558
Yrityskiinnitykset11.30111.30111.301

 

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

Tuhatta euroa1-3/20221-3/20211-12/2021
    
Liikevaihto8.5427.32732.542
Liikevaihdon kasvu, %16,6-20,7-11,2
Liikevoitto357507254
% liikevaihdosta4,26,90,8
Tulos ennen veroja308449-210
% liikevaihdosta3,66,1-0,6
Tilikauden tulos (emoyhtiön osakkeenomistajille)249331-591
% liikevaihdosta2,94,5-1,8
    
Oman pääoman tuotto, %3,85,1-2,4
Sijoitetun pääoman tuotto, %2,65,31,6
Korollinen vieras pääoma17.86017.08717.667
Rahavarat8.8986.12010.427
Nettovelkaantumisaste, %34,142,427,2
Omavaraisuusaste, %53,554,055,0
Taseen loppusumma49.84048.11248.903
    
Bruttoinvestoinnit100891.117
Tilauskanta8.8444.1676.874
    
Tulos/osake, euroa0,070,09-0,16
Oma Pääoma/osake, euroa7,006,907,10
    
Osakkeiden keskimääräinen lukumäärä3.748.1163.748.1163.748.116
    
Konsernin vastuusitoumukset13.85915.39013.859

 

LUKUJA NELJÄNNESVUOSITTAIN (jatkuvat ja lopetetut yhteensä)

Tuhatta euroaQ1/22Q4/21Q3/21Q2/21Q1/21
Liikevaihto8.5428.9799.7218.4457.938
Liikevoitto3572.0971.128-376504
Liikevoitto, % 4,223,311,64,46,3
Kauden tulos2491.912764-415327
Tulos/osake, euroa0,070,510,20-0,110,09

 

Osavuosikatsaus on laadittu noudattaen IFRS -standardien kirjaamis- ja arvostusperiaatteita, mutta sen laadinnassa ei ole noudatettu kaikkia IAS 34 Osavuosikatsaukset–standardin vaatimuksia.

Osavuosikatsauksen laadintaperiaatteet sekä tunnuslukujen laskentaperiaatteet ovat yhtenevät vuoden 2021 tilinpäätöksen kanssa. Tunnuslukujen laskentakaavat löytyvät vuosikertomuksen 2021 sivulta 40.

Esitetyt luvut ovat tilintarkastamattomia.

Kaikki tässä pörssitiedotteessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden tilasta ja kehittymisestä. Tästä syystä tulokset voivat erota merkittävästi johtuen muutoksista taloudessa, kilpailuolosuhteissa, markkinoilla tai lainsäädännössä.

Taulukoiden luvut on pyöristetty, minkä vuoksi yksittäisten lukujen summat saattavat poiketa loppusummasta.

Konsernin osavuosikatsaus kaudelta 1.1. – 30.6.2022 julkaistaan 17.8.2022.

 

Lisätiedot: toimitusjohtaja Arto Kinnunen, puh. 0400 191 980

 

ELECSTER OYJ

Hallitus

 

JAKELU

Nasdaq OMX Helsinki

Keskeiset tiedotusvälineet

www.elecster.fi