Honka Haiku näyttää kestävän ja terveellisen asumisen suuntaa


Lehdistötiedote Honkarakenne Oyj
Julkaisuvapaa 19.5.2022 klo 12.00

Honka Haiku näyttää kestävän ja terveellisen asumisen suuntaa

Omaa sähköä tuottava hirsitalo on parhaassa A-energialuokassa ja reagoi älykkäästi ympäristöön.


Kodin teknisillä valinnoilla voidaan vaikuttaa asumisen vastuullisuuteen ja elämänlaatuun. Honkarakenteen hirsitalossa yhdistyvät erityisen korkea energiatehokkuus, kokonaisvaltaisesti terve sisäilma sekä modernit älykodin ratkaisut, jotka reagoivat arjen tilanteisiin ja luontoon. Tekniikka on toteutettu eleettömästi, se sulautuu talon harmoniseen estetiikkaan. Honka Haiku on Naantalin asuntomessukohde 3.

Honka Haiku kuuluu rakennusten parhaaseen energialuokkaan A. Energiatehokkuuden mahdollistavat mm. innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä ja vähäpäästöisin materiaalein toteutettu A-luokan ilmatiiveys.

Omaa käyttösähköä saadaan auringosta. Katolle on asennettu kevyet, kestävät ja huomaamattomat ohutkalvopaneelit. Aurinkopaneelien tuottamalla energialla pystytään kattamaan vuositasolla lähes 10 %:a rakennuksen laskennallisesta nettoenergian tarpeesta eli 1450 kWh:a.

A-luokan ilmatiiveys (Honka Haikun ilmanvuotoluku q50 = 0,5 m3/(m2 h)) on Honkarakenteen pitkäaikaisen tuotekehityksen ja laadukkaan rakentamisen tulos. ”Mielikuva hirsitaloista vetoisina on taakse jäänyttä aikaa. Hirsitalo hengittää eli tasaa ilmankosteutta ja on samalla tiivis”, sanoo tuotejohtaja Eino Hekali.

Tinkimättömästi terveellinen talo

Vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Honkarakenne rakentaa terveitä koteja ja kestävää tulevaisuutta. Hirsitalossa sisäilma on luonnostaan terve ja raikas, mutta siihen vaikuttavat myös muut rakennusmateriaalit. Honkarakenne käyttää hirren rinnalla vähäpäästöisiä M1-luokan materiaaleja, jotka eivät vapauta ilmaan haitallisia yhdisteitä. Pintojen ja kiintokalusteiden lisäksi M1-tason tuottein on toteutettu jopa talon tiivistys ja ilmanvaihtokanavisto.

Makuuhuoneisiin on sijoitettu sisäilma-anturit tunnustelemaan ilmanlaatua ja ohjaamaan
koneellista ilmanvaihtoa. Langattomat IoT-anturit märkätiloissa, betonilattiassa ja hirsirakenteissa seuraavat kosteustasoa.


Älykoti tuo mielenrauhaa

Kodin älykkyys lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä asumisen energiatehokkuutta. Honka Haikussa oleskelutilojen valaistus reagoi automaattisesti auringonvaloon. Pimeällä valot palavat kirkkaammin kuin päivällä ja kytkeytyvät pois, jos tilassa ei oleskella. Lisäksi järjestelmän avulla voidaan asettaa vaikkapa tunnelmallinen valaistus illalliselle, kirkas siivousta varten tai käynnistää erilaisia laitteita, kuten tuulettimia ja ilmankostuttimia.

Älykäs järjestelmä havaitsee myös liikkeen tai auki jääneet ovet ja ikkunat. Turvaa ja mielenrauhaa lisää sekin, että kodin valaistusta voidaan ohjata etänä ja tehdä talosta asutun oloinen silloinkin, kun ollaan poissa.

Tunne metsän voima

Honka Haikun ovat suunnitelleet tiiviissä yhteistyössä arkkitehti Marko Simsiö, sisustussuunnittelija Maru Hautala ja puutarhasuunnittelija Asako Hashimoto. Arkkitehtuuriltaan kiinnostava, japanilaishenkinen moderni hirsitalo on sovitettu upealle saaristotontille sitä kunnioittaen, tontin kalliota ja mäntymetsää erityisesti varjellen. Sisustuksessa käytetään rohkeasti puuta, ulos rakentuu japanilainen puutarha ja saunaosastolle ainutlaatuinen kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde.

Honka Haikun kumppaneita
Aurinkokatto / Virte Solar Oy
Kosteusanturit / Wiiste Oy
Wiser-älykotijärjestelmä / Schneider Electric Oy
Tiivistysmateriaalit / Tiivistalo Oy

Kuvaukset ja haastattelut
Honka Haiku on valmistunut ja sisustettu. Kuvaukset ja haastattelut talolla voidaan siis järjestää piankin. Ollaan yhteydessä.

Kuvia Honka Haikusta
honka.com/media

Lisätietoja
Sanna Huovinen, markkinointijohtaja
040 1978 707, sanna.huovinen@honka.com

Lue myös
Asuntomessujen japanilaishenkinen Honka Haiku on harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa (29.3.2022)
Naantalin asuntomessuille valmistuu hirsitalo, jonka lähtökohtana on hyvä elämä (4.11.2021)

Honkarakenne Oyj valmistaa Honka®-tuotemerkillään laadukkaita, terveellisiä ja ekologisia omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja ja julkisia rakennuksia uusiutuvasta, sertifioidusta massiivipuusta. Yhtiö on toimittanut yli 85 000 rakennusta yli 50 maahan. Talopaketit valmistetaan Suomessa, yhtiön oma tehdas sijaitsee Karstulassa. Vuonna 2021 Honkarakenne-konsernin liikevaihto oli 69,7 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 37 %. www.honka.fi