Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition säkrar finansiering inför fas 2b-studie av golexanolon i primär biliär kolangit


STOCKHOLM, SVERIGE 14 september 2022. Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) meddelar idag att portföljbolaget Umecrine Cognition har säkrat finansiering med 41 miljoner kronor inför starten av en fas 2-studie av läkemedelskandidaten golexanolon i primär biliär kolangit, ett tillstånd som uppstår då gallgångarna i levern bryts ner. Finansieringen genomförs i form av ett konvertibelt lån med tillhörande optioner. Karolinska Development investerar 15 miljoner kronor och bland övriga investerare märks bland annat AB Ility. Till följd av utspädningseffekten i transaktionen kommer den att leda till en negativ resultateffekt om 49 miljoner kronor (7,7%) för Karolinska Development i det tredje kvartalet 2022.

Umecrine Cognition utvecklar en helt ny typ av läkemedel för att lindra kognitiva symtom orsakade av leversjukdomar. Bolagets längst framskridna läkemedelskandidat golexanolon utvärderas för närvarande inom indikationerna primär biliär kolangit (PBC) och hepatisk encefalopati (HE; leverkoma). Dessa svåra sjukdomstillstånd leder till en felaktig dämpning av hjärnans aktivitet, vilket orsakar extrem trötthet, koncentrationssvårigheter och störd motorik. Golexanolon har i tidigare kliniska och prekliniska studier visat starka indikationer på en förmåga att motverka en felaktig dämpning av hjärnans aktivitet.

”Umecrine Cognitions läkemedelskandidat golexanolon adresserar ett omfattande medicinskt behov bland patienter med leversjukdomar som drabbas av svåra kroniska kognitiva symtom. Vi gläds åt det stora intresset för att tillsammans med Karolinska Development finansiera starten av den kommande fas 2b-studien, vars resultat har potential att kraftigt öka värdet av detta unika läkemedelsprojekt”, säger Viktor Drvota, vd på Karolinska Development.

Karolinska Developments ägande i Umecrine Cognition uppgår till 73%. Vid fullt utnyttjande av de optioner som är kopplade till konvertibellånet minskar Karolinska Developments ägarandel till 65%.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Viktor Drvota, vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 73 982 52 02, e-mail: viktor.drvota@karolinskadevelopment.com 

Johan Dighed, chefsjurist och vice vd, Karolinska Development AB
Tel: +46 70 207 48 26, e-mail: johan.dighed@karolinskadevelopment.com 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDEV) är ett nordiskt investmentbolag inom life science. Bolaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och att investera för att skapa och utveckla bolag som vidareutvecklar sådana innovationer till differentierade produkter som kan göra skillnad för patienters liv och generera en attraktiv avkastning till aktieägarna.

Karolinska Development har tillgång till medicinsk forskning i världsklass från Karolinska Institutet och andra ledande universitet och forskningsinstitutioner i Norden. Bolagets målsättning är att bygga bolag kring forskare som är ledande inom sina respektive vetenskapsområden, med stöd från erfarna ledningsgrupper och rådgivare, samt med finansiering tillsammans med internationella investerare som är specialiserade inom sektorn. För att skapa bästa möjligheter till framgång byggs företagen med erfarna managementteam och rådgivare och de medfinansieras av professionella life science-investerare.

Karolinska Developments portfölj består av tio bolag inriktade på att utveckla innovativa behandlingsmetoder för sjukdomar som är livshotande eller funktionsnedsättande och andra medicinska tillstånd.

Bolaget leds av ett entreprenörsteam bestående av professionella investerare med lång erfarenhet inom företagsbyggande och med tillgång till ett starkt globalt nätverk.

För mer information, besök www.karolinskadevelopment.se 

Bilaga



Attachments

KD Umecrine Cognition finansiering_SV