Aktia och CGI inleder strategiskt samarbete


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
11.10.2022 kl. 9.00

Aktia och CGI inleder strategiskt samarbete

Aktia Bank Abp och IT-servicebolaget CGI Suomi Oy har undertecknat ett avtal om strategiskt samarbete, vilket innebär att det samföretag mellan Aktia och CGI som nu grundas i fortsättningen kommer att leverera en betydande del av underhålls- och utvecklingstjänsterna för IT-systemen i Aktias bankverksamhet. Samarbetet stöder Aktias strategiska mål att utveckla bolagets bankverksamhet och tjänster och att vara Finlands ledande kapitalförvaltarbank. I och med partnerskapet övergår cirka 50 specialister inom Aktias IT-tjänster till samföretaget redan före årsskiftet. Samtidigt överförs en betydande del av kapacitets- och maskinsalstjänsterna inom Aktias bankverksamhet till CGI.

Med hjälp av det strategiska samarbetet bedömer Aktia att man också kommer att uppnå kostnadsbesparingar på flera miljoner euro under avtalsperioden på minst fem år. En del av detta kommer att användas för att utveckla digitala tjänster.

”Det strategiska partnerskapet med CGI är en del av den långsiktiga produkt- och tjänsteutvecklingshelheten på Aktia. Vi har redan förnyat vårt basbanksystem och vi bygger ständigt vidare på detta. Det samarbete som nu inleds stärker ytterligare banktjänsterna för Aktias kunder och påskyndar utvecklingen av nya, konkurrenskraftiga produkter och tjänster. Vi effektiviserar och utvecklar IT-funktionerna och säkerställer tillsammans med vår strategiska partner en leverans- och utvecklingskapacitet av banktjänster som är skalbar efter Aktias behov. Samarbetet förbättrar också tillgången på kritisk IT-arbetskraft och därigenom att Aktias tjänster också i framtiden uppfyller reglerings- och riskhanteringskraven i finansbranschen, som befinner sig i ett brytningsskede”, säger Sari Leppänen, dataförvaltningsdirektör på Aktia.

”Vi är tacksamma för Aktias förtroende och partnerskap. Det rör sig om ett viktigt avtal för CGI med ett totalt värde på omkring 50 miljoner euro. Vårt starka, lokala bransch- och IT-kunnande samt vårt globala nätverk med experter ger den skalbarhet och kompetens som behövs för att stödja Aktia i att uppnå deras affärsmål. Vi infriar servicelöftet lokalt, samtidigt som vi utnyttjar vår internationella kompetens optimalt”, säger Leena-Mari Lähteenmaa, verkställande direktör på CGI Suomi.

Mer information:

Sari Leppänen, dataförvaltningsdirektör, Aktia, tfn +358 40 527 7204

Lotta Borgström, direktör för investerarrelationer och kommunikation, Aktia, tfn +358 10 247 6838, lotta.borgstrom(at)aktia.fi

Leena-Mari Lähteenmaa, verkställande direktör, CGI Suomi, tfn +358 40 840 0066

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 30.6.2022 uppgick till 13,9 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com