Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal Mantap sebagai Peneraju Penjagaan Kesihatan Global dan Serantau


RIYADH, Arab Saudi, Feb. 16, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) sekali lagi memperoleh kedudukannya untuk tahun kedua berturut-turut sebagai peneraju global dalam penjagaan kesihatan dan nombor satu di Timur Tengah dan Afrika, berada di tempat ke-20 dunia dalam kalangan institusi penjagaan kesihatan terkemuka dalam laporan Brand Finance Global Top 250 Hospitals 2024. KFSH&RC terus berada di barisan hadapan di peringkat tempatan dan serantau, menggariskan komitmennya untuk menyampaikan penjagaan kesihatan dan inovasi perubatan berfokuskan pesakit yang bertaraf dunia.

Mendahului, KFSH&RC disertai oleh Bandar Perubatan Raja Saud, Hospital Universiti Raja Khalid, Hal Ehwal Kesihatan Pengawal Kebangsaan, dan Bandar Perubatan Raja Fahd, semuanya berada dalam kedudukan 100 teratas di seluruh dunia. Manakala Hospital Universiti Raja Fahd dan Bandar Perubatan Raja Abdullah berada di kedudukan antara 101 dan 250. Penilaian ini adalah berdasarkan cerapan daripada ribuan pengamal penjagaan kesihatan di lebih 30 negara.

Prestasi luar biasa KFSH&RC dalam kedudukan global ini adalah bukti kepada matlamat transformasi penjagaan kesihatan Kerajaan dan impak transformatif Wawasan 2030, dicerminkan melalui peningkatan berterusan dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan dan mengejar kemajuan teknologi di seluruh Kerajaan untuk negara yang lebih sihat dan maju.

Brand Finance, diasaskan pada tahun 1996, menilai setiap tahun lebih 500 hospital di seluruh dunia, menggunakan lebih daripada 30 petunjuk prestasi merangkumi penjagaan kesihatan, pusat penyelidikan dan pendidikan untuk menyokong pembuatan keputusan strategik berasaskan sains.

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal berdiri dalam kalangan peneraju global yang menyediakan penjagaan kesihatan khusus, memacu inovasi dan berkhidmat sebagai hab penyelidikan dan pendidikan perubatan termaju. Melalui perkongsian strategik dengan institusi tempatan, serantau dan antarabangsa yang terkemuka, hospital ini berdedikasi untuk memajukan teknologi perubatan dan meningkatkan standard penjagaan kesihatan di seluruh dunia.

Perihal Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC):

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) berdiri sebagai sebuah institusi penjagaan kesihatan terkemuka di Timur Tengah, dijangka bakal menjadi pilihan optimum bagi setiap pesakit yang mencari penjagaan kesihatan khusus. Hospital ini gah dengan sejarah merawat kanser, penyakit kardiovaskular, pemindahan organ, neurosains dan genetik.

Pada tahun 2024, "Brand Finance" menyenaraikan Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal sebagai pusat perubatan akademik terbaik di Timur Tengah dan Afrika serta antara 20 terbaik di dunia. Selain itu, pada tahun 2022, pusat ini diiktiraf sebagai salah sebuah penyedia penjagaan kesihatan global terkemuka oleh majalah Newsweek.

Sebagai sebahagian daripada Wawasan Saudi 2030, titah diraja telah dikeluarkan pada 21 Disember 2021 untuk mengubah hospital menjadi entiti bebas, bukan untung dan milik kerajaan, menempa jalan menuju program transformasi komprehensif yang bertujuan untuk mencapai kepimpinan global penjagaan kesihatan melalui kecemerlangan dan inovasi.

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/1cab7add-5d3e-482c-bd5b-cc8856cf7875

 

Contact Data