Ambiq Apollo510 Menyampaikan 30x Penambahbaikan Kecekapan Kuasa Untuk Membuka Potens Endpoint AI

Apollo generasi seterusnya gandingkan pecutan vektor dengan kecekapan kuasa yang tiada tara yang membolehkan kebanyakan inferens AI pada peranti tanpa NPU khusus


Sorotan Ciri-ciri

  • Apollo510, berasaskan Arm Cortex-M55, memberikan kecekapan kuasa 30x lebih baik dan prestasi 10x lebih pantas berbanding generasi sebelumnya
  • Keupayaan melakukan beban kerja AI/ML serentak dengan grafik yang rumit, aplikasi suara berkualiti telco dan pemprosesan suara/sensor sentiasa hidup
  • 4 MB pada cip NVM, 3.75 MB pada cip SRAM, dan antara muka lebar jalur tinggi ke memori luar cip
  • GPU 2.5D dengan pecutan grafik vektor untuk grafik yang bertenaga, sejelas kristal dan lancar, peningkatan prestasi keseluruhan 3.5x berbanding keluarga Apollo4 Plus
  • Sokongan untuk paparan Memori dalam Pixel (MiP), biasanya ditemukan dalam produk berkuasa paling rendah
  • Keselamatan yang teguh pada platform secureSPOT® Ambiq dengan teknologi Arm TrustZone

AUSTIN, Texas, March 27, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Ambiq, peneraju teknologi dalam semikonduktor sangat cekap tenaga untuk peranti IoT, perkenalkan Apollo510 baharu, ahli pertama keluarga Apollo5 SoC, dengan kedudukan unik untuk memulakan zaman AI yang benar-benar merata, praktikal dan bermakna.

MCU Apollo510 ialah baik pulih lengkap perkakasan dan perisian yang memanfaatkan sepenuhnya CPU Arm® Cortex®-M55 dengan Arm Helium™ untuk mencapai kelajuan pemprosesan sehingga 250MHz. Apollo510 mencapai kependaman sehingga 10x lebih baik sambil mengurangkan penggunaan tenaga sekitar 2x, berbanding Apollo4 peneraju kecekapan kuasa Ambiq sebelum ini. Gabungan prestasi dan kecekapan yang diingini ini membolehkan pelanggan kami menggunakan pertuturan, penglihatan, kesihatan dan model AI industri yang canggih pada peranti berkuasa bateri di mana-mana sahaja, menjadikannya semikonduktor paling efisien di pasaran yang beroperasi dengan Arm Cortex-M55.

"Di Ambiq, kami telah mendorong platform SPOT proprietari kami untuk mengoptimumkan penggunaan kuasa bagi menyokong pelanggan kami, yang secara agresif meningkatkan kecerdasan dan kecanggihan peranti berkuasa bateri mereka tahun demi tahun," kata Scott Hanson, Ketua Pegawai Teknologi dan Pengasas Ambiq. Apollo510 MCU yang baharu ini adalah produk paling cekap tenaga dan juga berprestasi tinggi yang pernah kami cipta."

"Dengan perkembangan berterusan aplikasi merentas kesihatan, perindustrian dan rumah pintar, keperluan untuk AI kelebihan selamat adalah penting untuk peranti generasi akan datang," kata Paul Williamson, Naib Presiden Kanan dan Pengurus Besar, Barisan Perniagaan IoT di Arm. "Keluarga baharu SoC Ambiq, dibina pada Arm, akan memberikan peningkatan prestasi yang ketara untuk AI pada peranti, membantu pembangun dan pengeluar peranti menyampaikan keupayaan yang diperlukan untuk era AI."

Dengan lebih daripada 30x peningkatan tenaga, Apollo510 mampu menjalankan sebahagian besar pengiraan AI titik akhir hari ini, termasuk pemantauan penderia kuasa rendah, arahan suara sentiasa hidup, peningkatan audio kualiti telekomunikasi dan banyak lagi. Pengeluar peranti IoT yang melakukan inferens AI/ML, seperti peranti boleh pakai generasi seterusnya, peranti kesihatan digital, cermin mata AR/VR, automasi kilang dan peranti pemantauan jarak jauh, boleh mengembangkan bajet kuasa mereka dengan ketara sambil menambah lebih banyak keupayaan pada peranti mereka melalui reka bentuk SPOT Apollo510 yang dioptimumkan.

Apollo510 mengandungi semua yang diperlukan untuk memacu sistem pintar: pengiraan ultra-cekap, memori cip yang luas, antara muka jalur lebar tinggi kepada memori luar cip dan keselamatan. Teknologi Arm Helium pada Apollo510 menyokong sehingga 8 MAC setiap kitaran serta operasi titik terapung kepersisan separuh, penuh dan berganda, menjadikannya ideal untuk pengiraan AI selain operasi pemprosesan isyarat umum. Apollo510 juga meningkatkan kapasiti memorinya berbanding generasi terdahulu dengan 4 MB NVM cip dan 3.75 MB SRAM dan TCM pada cip, adi pembangun mempunyai pembangunan yang lancar dan lebih fleksibiliti aplikasi. Untuk model rangkaian saraf atau aset grafik yang lebih besar, Apollo510 mempunyai pelbagai antara muka luar cip lebar jalur yang tinggi, secara berasingan mampu menghasilkan daya pemprosesan puncak sehingga 500MB/s dan daya pemprosesan berterusan melebihi 300MB/s.

Membina platform secureSPOT Ambiq, Apollo510 menyepadukan teknologi Arm TrustZone dengan fungsi fizikal tidak boleh klon (PUF), OTP tahan gangguan, dan perkakasan selamat. Penambahbaikan ini membantu pereka bentuk mewujudkan persekitaran pelaksanaan yang dipercayai (TEE) untuk membangunkan aplikasi yang selamat, teguh dan menskala produk mereka dengan lebih cepat.

Pengeluar peranti titik akhir IoT boleh menjangkakan kecekapan kuasa yang tiada tandingan untuk membangunkan peranti yang lebih berkebolehan yang memproses fungsi AI/ML dengan lebih baik berbanding dahulu. Aplikasi dan industri yang disasarkan termasuk boleh pakai, kesihatan digital, pertanian, rumah pintar dan bangunan, penyelenggaraan ramalan, automasi kilang dan banyak lagi.

Apollo510 MCU kini sedang mengambil sampel dengan pelanggan, dengan ketersediaan umum pada S4 tahun ini. Alat ini telah dicalonkan oleh komuniti dunia terbenam 2024 di bawah kategori Perkakasan untuk anugerah terbenam.

Temui kami di Pameran dan Persidangan Dunia Terbenam pada 9 -11 April 2024, untuk demonstrasi produk secara langsung.

Perihal Ambiq
Misi Ambiq adalah untuk membangunkan penyelesaian semikonduktor kuasa terendah untuk membolehkan peranti pintar di mana-mana sahaja dan memacu dunia yang lebih cekap tenaga, mampan dan dipacu data.. Ambiq telah membantu pengeluar terkemuka di seluruh dunia membangunkan produk yang bertahan berminggu-minggu dengan sekali caj (bukannya berhari-hari) sambil menyampaikan set ciri maksimum dalam reka bentuk industri yang padat. Matlamat Ambiq adalah untuk menggunakan Kecerdasan Buatan (AI) di mana ia tidak pernah digunakan sebelum ini dalam peranti mudah alih dan boleh pindah, menggunakan penyelesaian sistem kuasa ultra rendah pada cip (SoC) termaju Ambiq. Ambiq telah menghantar lebih daripada 230 juta unit. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati www.ambiq.com.

Hubungi
Charlene Wan
Naib Presiden Penjenamaan, Pemasaran dan Perhubungan Pelabur
cwan@ambiq.com
+1.512.879.2850

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di:

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/d64aa7b3-31bb-457a-8a24-8fed2fbbea57

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/998624f8-ab5f-46a8-89df-53e125d82767