BioNexus Gene Lab Corp. Bersetuju untuk Melabur RM 1.2 juta dalam Ascension Innovation (AISB) untuk Memajukan Inovasi Kesihatan Digital menerusi penerimaan AI dalam Penjagaan Kesihatan


KUALA LUMPUR, Malaysia, April 20, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- BioNexus Gene Lab Corporation (NASDAQ: BGLC), peneraju global dalam diagnostik genomik dan teknologi penjagaan kesihatan, mengumumkan pelaburan strategik melalui anak syarikat milik penuh mereka, MRNA Scientific Sdn Bhd, dalam Ascension Innovation Sdn Bhd (AISB), sebuah syarikat persendirian di Malaysia. Pelaburan ini menegaskan komitmen BGLC dalam memajukan penyelesaian penjagaan kesihatan menerusi AI dan analisis ramalan termaju.

Latar Belakang:

 • MRNA Scientific Sdn Bhd:
  • Sebuah anak syarikat milik penuh BGLC, MRNA Scientific mengkhusus dalam penyaringan genomik berdasarkan darah dan pemprofilan genom dinamik.
   Teknik inovatif MRNA mendayakan pengesanan awal penyakit, pengurusan kesihatan diperibadikan dan cerapan dipacu AI.
 • Ascension Innovation Sdn Bhd (AISB):
  • AISB ialah peneraju dalam teknologi penjagaan kesihatan, yang komited untuk meningkatkan pengalaman dan hasil pesakit.
  • Platform utama mereka aiCMS, memperkasakan klinik, pakar perubatan dan pesakit untuk mempunyai kawalan lebih baik terhadap pelaksanaan penjagaan kesihatan menerusi pengurusan kesihatan pesakit yang diperibadikan.

Pelaburan Strategik dan Majlis Penyerahan:

 • Pelaburan MRNA Scientific sebanyak RM1.2 juta (kira-kira USD $250 ribu) akan dilakukan dalam dua tranche. Syarikat telah membuat bayaran awal sebanyak kira-kira RM100 ribu, yang akan diikuti dengan bayaran akhir RM1.1 juta, tertakluk kepada perjanjian rasmi. Pelaburan kami dalam AISB menandakan langkah strategik untuk memacu inovasi penjagaan kesihatan. Pelaburan, yang dibiayai secara dalaman, dijangka terdiri daripada ekuiti indikatif kira-kira 10% daripada syer biasa dalam AISB setelah selesai.
 • Penanaman modal ini akan membantu pembangunan AISB dan memacu pengeluaran AI, termasuk:
  • Bantuan AI di Klinik dan pada Aplikasi: Ciri AI disertakan integrasi pengambilan nota/bantuan analisis dan diagnostik AI ramalan dan generatif melalui Model Bahasa Besar (LLM), transkripsi suara dan bantuan bahasa asli untuk pilihan dan tempahan perkhidmatan.
  • Analisis Ramalan dan Penyelesaian Diperibadikan: aiCMS akan meningkatkan pengesanan awal penyakit dan pengesyoran kesihatan diperibadikan di klinik dan pada aplikasi, dengan integrasi pengesyoran ramalan kesihatan dan kesejahteraan dalam aplikasi, perkhidmatan terjemahan perubatan dan analisis imej perubatan AI.

Peserta Majlis:

 • Pengarah MRNA Scientific:
  • En. Kenny Lai
  • En. CC Wong
 • Pengarah AISB:
  • En. Andrew Teng (Ketua Pegawai Eksekutif, CEO)
  • Pn. Penny Attenbrough (Ketua Pegawai Strategi, CSO)

Mengembangkan Capaian Pasaran:

 • MRNA Scientific dan BGLC percaya bahawa pelaburan strategik ini akan membenarkan biopsi cecair Penyaringan Genomik berdasarkan Darah (BGS) BGLC dan perkhidmatan diagnostik lain dipasarkan dengan lebih baik dan boleh diakses oleh lebih ramai pelanggan dan penyedia penjagaan kesihatan, menerusi integrasi dalam aiCMS AISB dan aplikasi aiCARE, membolehkan tempahan secara terus antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan.
 • Dengan menggabungkan kepakaran MRNA dalam bidang genomik dan platform inovasi AISB, pesakit dan ahli profesional penjagaan kesihatan akan menerima manfaat daripada diagnostik lanjutan dan penjagaan diperibadikan.

Pasaran Kesihatan Digital & AI:

 • Saiz pasaran kesihatan digital global dianggarkan sebanyak USD 240.9 bilion pada tahun 2023 dan dijangka meningkat pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 21.9% dari tahun 2024 hingga 20301.
 • Saiz pasaran global untuk AI dalam Penjagaan Kesihatan dijangka mencapai sehingga USD 187.7 bilion menjelang tahun 2030 dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 38.5% dari tahun 2024 hingga 20302.
 • Dengan saiz pasaran dan peluang dalam Kesihatan Digital dan AI dalam Penjagaan Kesihatan, MRNA dan BGLC akan mempertimbangkan peluang untuk meningkatkan penyertaan dalam pasaran ini secara terperinci, termasuk potensi untuk meningkatkan pelaburan kami dalam AISB dan platform teknologi lain.

Unjuran AISB:

 • Hasil Unjuran di Malaysia:
  • Seperti yang dinyatakan dalam dokumen pelaburan, AISB menjangkakan pertumbuhan hasil yang cukup besar dipacu oleh peningkatan penerimaan aiCMS, dengan unjuran sehingga RM75 juta secara kolektif untuk tahun 2024-2028.
  • Barisan perkhidmatan menyeluruh platform ini menjadikannya pengubah keadaan dalam bidang penjagaan kesihatan di Malaysia.
  • Unjuran hasil ini adalah sebahagian daripada prospektus yang diluluskan pada platform Pendanaan pitchIN yang dipersetujui oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.
 • Klinik dan Penyedia Perkhidmatan:
  • AISB menyasarkan untuk bekerjasama dengan banyak penyedia penjagaan kesihatan dan kesejahteraan serta syarikat.
  • Sejak dilancarkan baru-baru ini, aiCMS terbukti secara pasaran telah menarik minat lebih 30 penyedia penjagaan kesihatan dan syarikat pada kemunculan awalnya dalam pasaran besar ini.
 • Pangkalan Pengguna dan Rekod Kesihatan:
  • Dengan 145,000+ pengguna berdaftar dan 340,000+ rekod penjagaan kesihatan individu dalam pangkalan datanya, platform aiCMS telah memberikan kesan dalam pasaran.
  • Kebolehskalaan platform ini mempunyai potensi pertumbuhan eksponen.

Petikan:

 • En. Sam Tan, CEO, BioNexus Gene Lab Corporation: “Pelaburan kami dalam AISB mencerminkan kepercayaan kami dalam penyelesaian penjagaan kesihatan transformasi mereka. Bersama-sama, kami bermatlamat untuk merevolusikan penjagaan pesakit menerusi AI ramalan dan generatif”.
 • En. Andrew Teng, CEO, Ascension Innovation Sdn Bhd: “Kami mengalu-alukan sokongan MRNA Scientific dan teruja untuk memanfaatkan kepakaran mereka. Masa depan penjagaan kesihatan bergantung pada analisis ramalan dan penyelesaian diperibadikan”.

Majlis penyerahan ini telah diadakan di Pusat Kesejahteraan Apollo Men, di Starhill, Kuala Lumpur pada 18 April 2024, disaksikan oleh En. Sam Tan, Ketua Pegawai Eksekutif BioNexus Gene Lab Corp (BGLC).

Foto:

En. Kenny Lai dan En. CC Wong menyerahkan Surat Tawaran kepada En. Andrew Teng dan Pn. Penny Attenbrough di Pusat Kesejahteraan Apollo Men, disaksikan oleh CEO BioNexus Gene Lab Corp., En. Sam Tan (tengah)

Perihal BioNexus Gene Lab Corporation:

BioNexus Gene Lab Corporation (NASDAQ: BGLC) ialah peneraju global dalam diagnostik genomik berasaskan RNA, komited untuk memajukan perubatan diperibadikan dan mempertingkatkan hasil kesihatan global.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati tapak web BioNexus Gene Lab Corp.: www.bionexusgenelab.com

Perihal Ascension Innovation Sdn Bhd:

Ascension Innovation Sdn Bhd (AISB) berada di kedudukan tertinggi dalam teknologi penjagaan kesihatan, memacu inovasi menerusi platform utama mereka, aiCMS.

Untuk maklumat lanjut, lawati tapak web Ascension Innovation Sdn Bhd: www.aisb.io

1 https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/digital-health-market
2 https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/artificial-intelligence-ai-healthcare-market


Untuk pertanyaan media, sila hubungi:

Hubungan Pelabur
BioNexus Gene Lab Corporation
E-mel: ir@bionexusgenelab.com


Penafian:
Siaran akhbar ini mengandungi pernyataan prospektif dalam makna Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Persendirian 1995. Kenyataan ini adalah berdasarkan jangkaan, ramalan dan andaian yang melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan hasil dan keputusan sebenar berbeza secara material berbanding yang dijangkakan atau diunjurkan. Kenyataan berpandangan ke hadapan termasuk, tetapi tidak terhad kepada kenyataan berkaitan:

 • Pertumbuhan hasil yang diunjurkan
 • Aliran pasaran dan kadar adopsi
 • Kesan berpotensi aiCMS pada penjagaan pesakit

Kenyataan berpandangan ke hadapan ini tertakluk kepada risiko, ketidakpastian dan faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada kenyataan yang dibuat. Risiko dan ketidakpastian termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

1. Risiko Pasaran dan Industri:

 - Bidang teknologi penjagaan kesihatan yang berkembang secara pesat

 - Cabaran dalam perubahan kawal selia dan pematuhan

 - Tekanan persaingan dan dinamik pasaran

2. Risiko Operasi dan Kewangan:

 - Pelaksanaan inisiatif strategik

 - Prestasi kewangan dan kecairan

 - Perlindungan harta intelektual

3. Faktor Luaran:

 - Keadaan ekonomi global

 - Krisis kesihatan awam (cth., pandemik)

 - Ketidakpastian politik dan geopolitik

Pelabur diberi amaran supaya tidak meletakkan penggantungan tidak wajar pada kenyataan berpandangan ke hadapan ini. BGLC tidak bertanggungjawab untuk mengemas kini atau menyemak sebarang kenyataan berpandangan ke hadapan, sama ada hasil daripada maklumat baharu, peristiwa akan datang atau sebaliknya. Peruntukan safe harbor daripada Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta 1995 melindungi kenyataan berpandangan ke hadapan daripada risiko litigasi.

Pelabur digalakkan untuk menyemak pemfailan BGLC dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) untuk pemahaman menyeluruh tentang perniagaan, prestasi kewangan dan faktor risiko syarikat.


BioNexus Gene Lab Corporation
Tower B, Vertical Business Suite 10-2
No. 8, Jalan Kerinchi, Bangsar South,
59200, Kuala Lumpur


Nota untuk Editor: Imej resolusi tinggi dan maklumat tambahan tersedia atas permintaan.

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/3c3545c8-1c0f-47c1-aabc-7a3e4d1de620