KFSH&RC Menolak Sempadan dengan Satu Tahun Pencapaian Merentasi Tiga Pusat Kecemerlangan


KFSH&RC Menolak Sempadan dengan Satu Tahun Pencapaian Merentasi Tiga Pusat Kecemerlangan

RIYADH, Arab Saudi, May 11, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) telah mengalami satu tahun pencapaian merentas tiga Pusat Kecemerlangannya—Onkologi, Genomik dan Transplantasi.

Pusat Kecemerlangan Onkologi KFSH&RC terus menerajui usaha memerangi penyakit di Arab Saudi. Tahun ini sahaja, pusat itu telah merawat 25% daripada semua kes kanser di Arab Saudi, mencapai kadar pemulihan keseluruhan 50% dan sehingga 90% pemulihan bagi kes leukemia. Dengan perkhidmatan hampir lima dekad, komitmen pusat ini untuk menyediakan rawatan kanser lanjutan terbukti dalam penggunaan teknologi seperti terapi sel T CAR dan biopsi cecair, yang menyediakan alternatif kurang invasif kepada kaedah tradisional, serta dengan pemindahan sumsum tulang yang meluas dan teknik revolusioner seperti Kemoterapi Intraperitoneum Hipertermik (HIPEC).

Terutamanya, KFSH&RC telah mencapai satu kejayaan dengan melengkapkan lebih 100 prosedur terapi sel T CAR, iaitu satu rawatan baharu yang mengubah suai secara genetik sel imun pesakit untuk melawan kanser. Pencapaian ini meletakkan KFSH&RC setanding dengan institusi terkenal yang turut memajukan terapi sel CAR-T untuk pelbagai kanser darah dan meneroka aplikasi yang diperluaskan melalui ujian klinikal dan protokol rawatan baharu. Tambahan pula, tumpuan pusat ini pada onkologi pediatrik terkenal dengan 97% kadar kelangsungan hidup lima tahun untuk tumor buah pinggang dan 92% kadar kelangsungan hidup untuk leukemia limfoblastik akut pada kanak-kanak.

Dengan kemajuan pesat dalam perubatan genomik, KFSH&RC mengguna pakai teknologi penjujukan generasi akan datang ke dalam penjagaan pesakit di Pusat Genomiknya, merevolusikan pendekatan tempatan dan serantau untuk pengurusan penyakit. Penemuan KFSH&RC terhadap strain bakteria Stenotrophomonas Riyadhensis, yang difasilitasi oleh teknologi penjujukan genom keseluruhan (WGS), telah menyumbang kepada pemahaman kami tentang mekanisme rintangan antibiotik bakteria. Dengan 15,698 lawatan pesakit dan lebih 5,658 keseluruhan genom disiapkan pada 2023, pusat ini memastikan pencegahan, diagnosis dan rawatan adalah tepat dan diperibadikan.

Pusat Kecemerlangan Pemindahan Organ (OTCoE) KFSH&RC terus menjadi penyumbang utama kepada aktiviti pemindahan organ di Arab Saudi, menyumbang 65% daripada semua pemindahan yang dilakukan secara nasional. Pada tahun 2023, OTCoE melakukan 1,092 pemindahan organ pepejal, termasuk pemindahan hati robotik sepenuhnya pertama di dunia menggunakan teknologi robot oleh doktor untuk menjalankan pembedahan ke atas pesakit dan penderma. Pencapaian ini telah meletakkan pusat ini di barisan hadapan amalan pemindahan global.

Sambil KFSH&RC terus menolak sempadan kemungkinan dalam sains perubatan, usahanya bukan sahaja memberikan inspirasi tetapi juga impak ketara kepada komuniti penjagaan kesihatan global, menegaskan lagi peranannya sebagai peneraju dalam inovasi perubatan dan penjagaan kesihatan khusus.

Perihal Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC):

Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal (KFSH&RC) berdiri sebagai sebuah institusi penjagaan kesihatan terkemuka di Timur Tengah, dijangka bakal menjadi pilihan optimum bagi setiap pesakit yang mencari penjagaan kesihatan khusus. Hospital ini gah dengan sejarah merawat kanser, penyakit kardiovaskular, pemindahan organ, neurosains dan genetik.

Pada tahun 2024, "Brand Finance" menyenaraikan Hospital Pakar & Pusat Penyelidikan Raja Faisal sebagai pusat perubatan akademik terbaik di Timur Tengah dan Afrika serta antara 20 terbaik di dunia untuk tahun kedua berturut-turut. Selain itu, pada tahun 2024, ia diiktiraf sebagai salah sebuah penyedia penjagaan kesihatan global terkemuka oleh majalah Newsweek.

Sebagai sebahagian daripada Wawasan Saudi 2030, titah diraja telah dikeluarkan pada 21 Disember 2021 untuk mengubah hospital menjadi entiti bebas, bukan untung dan milik kerajaan, menempa jalan menuju program transformasi komprehensif yang bertujuan untuk mencapai kepimpinan global penjagaan kesihatan melalui kecemerlangan dan inovasi.

MAKLUMAT HUBUNGAN

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila hubungi:

En. Essam Al-Zahrani, Pemangku Ketua Hal Ehwal Media, 0555254429

En. Abdullah Al-Aown, Pegawai Penyelaras Media, 0556294232

Foto yang dilampirkan bersama pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/e99afd2f-d5c6-400e-9290-26b36a580bee/ms