„Novaturo“ grupė pirmąjį ketvirtį gavo 34,5 mln. Eur pajamų


Baltijos šalių turizmo rinkos lyderė „Novaturo“ grupė paskelbė 2024 m. pirmojo ketvirčio rezultatus. Per sausį-kovą bendrovė gavo 34,5 mln. Eur pajamų. Tai – 3,7 mln. Eur (10 proc.) mažiau nei atitinkamą 2023 m. laikotarpį. Bendrovės EBITDA rodiklis (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) siekė 316 tūkst. eurų.

Per sausio-kovo mėnesius „Novaturo“ grupė iš viso aptarnavo 35,7 tūkst. klientų Baltijos šalyse (pernai atitinkamu periodu – 38 tūkst.).

Bendrovės grynasis bendrovės pelnas už sausį-kovą siekė 8 tūkst. eurų. Praėjusiais metais šiuo laikotarpiu jis buvo 1,57 mln. eurų. Tokius pokyčius lėmė kompleksinės priežastys: mažesnė paklausa į Egiptą ir klientų atsargumas dėl karinio konflikto Artimuosiuose Rytuose, taip pat pasikeitusi konkurencinė aplinka ir to sąlygotas pelno maržų mažėjimas. Bendrovė šiemet skaičiuoja ir augusias veiklos bei komisines pardavimų sąnaudas, siekiant išlaikyti konkurencingas sąlygas darbuotojams ir partneriams.

Be to, didelę dalį 2023 metų pirmojo ketvirčio pelno lėmė „Novaturo“ efektyviai išnaudotas aviacinio kuro kainos mažėjimas. Tuo tarpu šių metų sausį-kovą tokių palankių sąlygų rinkoje nebuvo ir tai taip pat lėmė mažėjusį pelną.

„Novaturo“ vadovas Kristijonas Kaikaris akcentuoja, kad šiemet bendrovė sugebėjo greitai reaguoti į keliautojų elgsenos pokyčius ir atitinkamai pritaikė kelionių programą. Tai leido optimizuoti veiklą ir pasiekti aukštą lėktuvų užpildymą visose bendrovės siūlomose kryptyse – jis nurodytu laikotarpiu vidutiniškai siekė 97 procentus.

„Šių metų pirmąjį ketvirtį jautėme skrydžių paklausos sumažėjimą į žiemos sezonu itin populiarų Egiptą. Verta paminėti ir tai, kad Baltijos šalių išvykstamojo turizmo rinkoje turime du naujus kelionių organizatorius, kurie daugiausia orientuojasi būtent į populiariausias Baltijos šalyse Turkijos, Egipto kryptis ir rinkoje natūraliai siekia konkuruoti kainos pasiūlymais – tai iš dalies lėmė pelno maržų pokyčius. Įtaką pelningumui šiemet darė ir išaugusios sąnaudos. Galiausiai, jaučiame kiek silpnesnę kelionių paklausą Estijos rinkoje nei Latvijoje ar Lietuvoje“, – sako K. Kaikaris.

Jis priduria, kad turėdama plačiausią kelionių krypčių asortimentą ir stebėdama paklausos pokyčius regione, bendrovė keliautojams siūlė ir alternatyvas – poilsį mėgstamose kryptyse tokiose kaip Tenerifė, Madeira, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, taip pat išplėtė slidinėjimo kelionių asortimentą siūlydami 4 kryptis bei keliones į net 12 tolimųjų šalių. Be to, „Novaturo“ pirmasis iš kelionių organizatorių regione pradėjo vasaros sezoną – dar kovo viduryje startavo skrydžiai į naujai pristatytą Kiprą, o pabaigoje – ir į Turkiją. Būtent lanksti reakcija padėjo naviguoti dinamiškomis aplinkybėmis ir kompensuoti mažiau palankias nei pernai tendencijas.

Orientacija į naujų paslaugų vystymą
Siekdamas stiprinti pozicijas ir pardavimų apimtis, „Novaturas“ šiemet ketina toliau gerinti keliautojų patirtis, pristatyti naujų paslaugų. Planuojama pasiūlyti patogesnių įrankių ir agentūroms bei kitiems veiklos partneriams, taip pat stiprinti nuosavus el. komercijos kanalus. Strategine kryptimi išlieka dėmesys technologiniams bei duomenų analitika grįstiems sprendimams.

Dėmesį „Novaturas“ skirs projektams, kurie galėtų auginti įmonės konkurencingumą, taip pat numato organizacijos transformacijos procesus, įtraukiant klientų patirties gerinimą, strategines partnerystes, organizacinę įmonės struktūrą.

Plačiausią krypčių pasiūlą regione turintis „Novaturas“ tęs diversifikavimo strategiją ir orientuosis į didesnio pelningumo kelionių kryptis. Taip pat bendrovė pasiruošusi ir toliau lanksčiai adaptuoti kelionių programą pagal keliautojų poreikius ir skirti dėmesį operaciniam efektyvumui.

„Vasaros sezonu iš Lietuvos siūlome net 19 krypčių, iš Latvijos – 14, o iš Estijos – 15. Sieksime sėkmingai išnaudoti diversifikuotą krypčių portfelį ir konkuruoti ne tik populiariose vasaros kryptyse, tokiose kaip Turkija, Graikijos salos, bet ir Ispanijos, Italijos ar Bulgarijos kurortai, taip pat mūsų vizitine kortele tapusiose kelionėse į Juodkalniją bei kitose, kuriose matome didesnį potencialą. Matome augančią įmonių darbostogų ar motyvacinių kelionių paklausą, o šioje srityje „Novaturas“ yra išskirtinai stiprus partneris“, – sako K. Kaikaris.

Gegužės pradžioje „Novaturas“ pradėjo išankstinius kitos žiemos sezono kelionių pardavimus, o birželį pristatys pilną 2024/2025 m. žiemos programą bei naujas kelionių kryptis.

Nauji aviacijos partneriai ir skrydžių patirties gerinimas
Būti pagrindiniu pasirinkimu keliautojams „Novaturo“ grupė siekia ir dar daugiau dėmesio skirdama paslaugų kokybei, be to, sistemingai gerina skrydžių patirtis. Praėjusių metų pabaigoje pasirašyta ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis su „Heston Airlines“, tapusia pagrindine skrydžių partnere Estijoje.

Šia partneryste „Novaturas“ siekia pagerinti skrydžių punktualumą ir bendrą paslaugų kokybę – nuo skrydžių sklandumo ir saugumo, iki šiuolaikiškos aplinkos ir aukštesnio lygio maitinimo paslaugų skrydžių metu. Pirmieji reisai su „Heston Airlines“ iš Estijos startavo nuo gegužės 1 dienos, taip pat dalis skrydžių su šia bendrove bus rengiami ir iš Lietuvos bei Latvijos.

„Heston Airlines“ valdo modernių „Airbus A320“ lėktuvų parką, kuris yra vos 7 metų amžiaus, todėl šis bendradarbiavimas leis sumažinti degalų sunaudojimą ir minimizuoti klimato atšilimą skatinančių dujų emisijas skrydžių metu.

Novaturas“ taip pat tęsia partnerystę su vieną jauniausių lėktuvų parkų Europoje turinčia „airBaltic“, taip pat pranešė šį vasaros sezoną dalį skrydžių iš Lietuvos į Turkiją vykdysianti bendradarbiaujant su „Turkish Airlines“, kuri keliautojus skraidins ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Kauno oro uosto.

„Novaturo“ grupės 2024 m. pirmojo ketvirčio veiklos rezultatai (tūkst. Eur):

Finansiniai rodikliai (tūkst. Eur):2024 m. I ketvirtis2023 m. I ketvirtis2022 m. I ketvirtis
Pajamos34,51838,17228,287
Bendrasis pelnas4,4535,9582,524
EBITDA3171,896(522)
Grynasis pelnas (nuostolis)81,576(913)

Apie įmonę
„Novaturo“ grupė yra didžiausias ir vienintelis užsakomųjų skrydžių vietinio kapitalo kelionių organizatorius Baltijos šalyse, siūlantis vasaros ir žiemos keliones daugiau kaip 30-yje krypčių visame pasaulyje bei daugiau nei 100 pažintinių kelionių maršrutų. Audituotais duomenimis, 2023 m. „Novaturo“ grupė fiksavo 208,3 mln. eurų pajamų ir aptarnavo 259 tūkst. keleivių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje.

Finansų direktorius
Vaidrius Verikas
+370 646 43758


Priedas



Attachments

Novaturas Group interim FS 2024 3M LT