METSOS ERBJUDANDE PÅ SVEDALA GODKÄNT AV EU-KOMMISSIONEN


Metso Corporations (”Metso”) erbjudande på Svedala Industri AB (”Svedala”) har idag under vissa förutsättningar godkänts av EU-kommissionen. För att fullfölja erbjudandet krävs även godkännande från US Federal Trade Commission (federal konkurrensmyndighet i USA). Metso kvarstår vid sitt villkorade erbjudande av den 21 juni 2000.

EU-kommissionen har efter fördjupad undersökning godkänt Metsos förvärv av Svedala. Dock har EU-kommissionen uttryckt farhågor över att en dominerade position på vissa produktområden inom krossning skulle uppkomma.

Baserat på EU-Kommissionens meddelande om anmärkningar (Statement of Objections) och diskussioner med berörda myndigheter, har Metso utvärderat följderna av de åtgärder som krävs för att minska EU-kommissionens farhågor och förbundit sig att avyttra viss verksamhet. Den årliga omsättningen av denna verksamhet är cirka EUR 140 - 150 miljoner och hänför sig till utveckling, tillverkning, distribution och underhåll av stationära och mobila kross- och sorteringsanläggningar avsedda för den globala gruv- och anläggningsindustrin. Avyttringarna motsvarar 6 -7 procent av Metso Minerals och Svedalas sammanlagda omsättning.

Avyttringarna kommer att innefatta Svedalas produktsortiment av käftkrossar (Jawmaster), konkrossar (Hydrocone/tusen serien, Eurocone) och slagkrossar (P&S), vissa Svedala siktar, matare och transportörer såväl som Nordbergs nuvarande produktsortiment av primära spindelkrossar (GY, BS) och därtill relaterade kompletta anläggningar och eftermarknadsprodukter. De tillverkande enheterna som avses avyttras är Svedala Arbrå AB och Svedala Mobile Equipment AB i Sverige samt Svedala S.A. i Frankrike. Avyttringarna kommer även att omfatta nödvändiga resurser för distribution och försäljning av berörda produkter och tjänster på relevanta marknader. Avyttringarna kommer att göras för att undanröja överlappande verksamhet mellan Metso Minerals och Svedala.

Processen med att finna en köpare till de verksamheter som skall avyttras har redan påbörjats.

Granskningen av ansökan om godkännande från US Federal Trade Commission går vidare.
Godkännande från konkurrensmyndigheterna i Australien, Polen och Turkiet har erhållits.

Förvärvet av Svedala utgör ett viktigt strategiskt steg och Metso står fast vid förvärvet. Integrationsplaneringsprocessen har pågått under hösten i den mån det har varit möjligt med hänsyn till den pågående konkurrensprövningen.

Metso Corporation är en global leverantör av maskiner och system. Metsos kärnverksamhet utgörs av Metso Paper (fiber- och pappersteknologi), Metso Minerals (gruv- och mineralhantering) och Metso Automation (automations- och reglerteknologi). Metsos omsättning 1999 uppgick till EUR 3,4 miljoner och antalet anställda uppgick till 23.000. Metso är noterat på börserna i Helsingfors och New York.