Ahold koopt in Amerika 56 supermarkten en 8 lokaties van Grand Union


Zaandam, 2 februari 2001 - Koninklijke Ahold heeft in Amerika toestemming gekregen van de mededingingsautoriteit FTC (Federal Trade Commission) om 56 supermarkten en 8 lokaties te kopen van de in faillisement verkerende supermarktketen Grand Union.

De Ahold-dochter Stop & Shop in Massachusetts neemt 36 winkels en 8 lokaties over en de Ahold-dochter Tops Markets in New York State neemt 20 winkels over. De Grand Union-winkels worden in de twee Ahold-werkmaatschappijen geïntegreerd.

Grand Union heeft vorig jaar uitstel van betaling aangevraagd. Onder leiding van C&S Wholesalers bracht een groep detailhandelsondernemingen, waaronder Ahold, een bod uit op de winkels en goedgekeurde lokaties. Voor de transactie was goedkeuring nodig van de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Die is vandaag verleend.

Naar verwachting zal de transactie op korte termijn worden afgerond. Ahold rekent dit jaar op een eenmalig bedrag van circa $ 50 miljoen voor de ombouw van de winkels naar de formules van Stop & Shop en Tops. Voor de aankoop van de winkels en lokaties van Grand Union betaalt Ahold $ 178 miljoen. Naar verwachting zal de transactie vanaf 2002 positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat van Ahold.

Commentaar Bill Grize, President & CEO Ahold USA-Retail
‘De acquisitie van deze 56 winkels en 8 lokaties aan de Amerikaanse oostkust is voor ons een uitgelezen mogelijkheid om nog meer klanten via onze vooraanstaande winkelformules van dienst te zijn,’ zegt Bill Grize, President & CEO van Ahold USA-Retail. ‘De winkels zullen snel worden omgebouwd naar onze formules. Dit is één van onze specialiteiten: goede winkels beter maken. Door de toevoeging kunnen we in de regio’s onze posities opnieuw aanmerkelijk versterken en komen steeds meer klanten bij ons hun boodschappen doen. Dit is een voortreffelijke transactie.’

Stop & Shop
Stop en Shop is de grootste supermarktketen in het noordoosten van Amerika met 168 superstores en 34 supermarkten in vijf staten: Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Rhode Island en New York. Stop & Shop heeft haar hoofdkantoor in Quincy, Massachusetts. De omzet op jaarbasis bedraagt meer dan $ 7 miljard.

Tops Markets
Tops Markets heeft 248 winkels in 3 staten, New York, Ohio en Pennsylvania. Tevens beschikt de Ahold supermarktketen over 87 Sugar Creek benzinestations met winkel. Tops heeft op jaarbasis een omzet van meer dan $ 3,2 miljard.

Ahold USA
Ahold USA heeft langs de Amerikaanse oostkust vijf vooraanstaande supermarktketens met een gezamenlijke omzet van $ 22 miljard. Naast supermarkten heeft Ahold USA ook foodservice-activiteiten met een omzet op jaarbasis van bijna $ 12 miljard. Ahold is onder meer eigenaar van U.S. Foodservice en PYA/Monarch èn heeft een meerderheidsbelang in Peapod, de toonaangevende internetkruidenier in de V.S.

Wereldwijd behaalde Ahold in 2000 een omzet van Euro 52,2 miljard in Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Azie. Bij de onderneming werken wereldwijd meer dan 420.000 mensen.