Net Insight genomför nyemission på 162 miljoner SEK samt ger ut teckningsoptioner som vid fullt utnyttjande tillför ytterligare 121 miljoner SEK


Styrelsen för Net Insight AB (publ) beslutade idag om en nyemission med företrädesrätt för bolagets samtliga aktieägare. Beslutet förutsätter godkännande av en extra bolagsstämma.

De nya aktierna emitteras till en teckningskurs om 10 kronor per aktie. Fem gamla aktier, oavsett aktieslag, ger rätt att teckna två nya B-aktier. Emissionen inbringar högst ca 162 miljoner SEK genom nyteckning av högst 16 205 261 nya B-aktier och ökar aktiekapitalet med högst ca 648 TSEK. Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att delta i nyemissionen är den 1 juni 2001.

Bolagets styrelse beslutade dessutom att Bolaget ska uppta ett förlagslån om nominellt högst 1 000 SEK genom att ge ut ett skuldebrev med högst 8 102 631 avskiljbara optionsrätter till nyteckning av B-aktier. Även detta beslut förutsätter den extra bolagsstämmans godkännande. De som utnyttjat teckningsrätter för tecknande av nya B-aktier i företrädesrättsemissionen erhåller i tillägg till dessa aktier även en optionsrätt för varje tvåtal nytecknade B-aktier. Nyteckning genom utnyttjande av dessa optionsrätter kan ske fr o m den 1 juni 2002 t o m den 30 juni 2002 till teckningskursen 15 kronor. Aktiekapitalet ökas vid full nyteckning med högst ca 324 TSEK.

Styrelsen beslutade även att kalla till en extra bolagsstämma den 28 maj 2001.

I praktiken innebär styrelsens beslut att en företrädesemission i år kombineras med en option på att nästa år teckna aktier till ett redan nu fastställt pris om 15 kronor.

Kapitaltillskottet ska främst användas för en fortsatt kommersialisering av bolagets verksamhet och produkter. Detta medför ett ökat behov av rörelsekapitalfinansiering då försäljningen tar fart.

- Vi tror att ett erbjudande som kombinerar en faktisk nyemission med en option är en attraktiv placering för våra ägare samtidigt som det löser Net Insights finansieringsbehov, säger Bengt Olsson, VD Net Insight.