Resultat for 3. kvartal med solid ordreinngang i Prosafe


Hovedtall
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)

Prosafe oppnådde et driftsresultat på NOK 141 mill i tredje kvartal 2001 (NOK 252 mill). Justert for goodwillavskrivninger på NOK 17 mill, utgjorde driftsresultatet NOK 158 mill. Driftsresultatet pr tredje kvartal utgjorde NOK 378 mill (NOK 464 mill).

I tredje kvartal utgjorde resultat etter skatt NOK 158 mill (NOK 116 mill). Valutagevinst på selskapets langsiktige lån som følge av en redusert USD-kurs i perioden utgjorde NOK 69 mill. Kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter utgjorde NOK 327 mill (NOK 267 mill), mens resultat og kontantstrøm pr aksje utgjorde henholdsvis NOK 4,64 (NOK 4,40) og NOK 9,60 (NOK 10,14). Korrigert for valutagevinst på selskapets langsiktige lån og goodwillavskrivninger utgjorde resultat pr aksje NOK 3,12. Resultatet pr aksje hittil i år utgjør NOK 9,08 (NOK 8,72).

Forretningsområdene

Offshore Support Services oppnådde i tredje kvartal et driftsresultat på NOK 119 mill (NOK 236 mill). Utnyttelsesgraden for riggflåten var 84% (100%). I driftsresultatet for tredje kvartal i fjor inngår gevinst på NOK 20 mill ved salg av boreskipet Discoverer I.

Floating Production oppnådde i tredje kvartal et driftsresultat på NOK 10 mill. Driftsresultat før goodwillavskrivninger utgjorde NOK 27 mill.

Offshore Drilling & Related Services oppnådde i tredje kvartal et driftsresultat på NOK 19 mill (NOK 19 mill).


Fremtidsutsikter

Økt internasjonal politisk og økonomisk usikkerhet har så langt ikke hatt noen direkte innvirkning på aktivitetsnivået og ordreinngangen i Prosafe.

Offshore Support Services har i løpet av den siste tiden opplevd en betydelig ordreinngang, og vil bare ha én av syv rigger tilgjengelig for oppdrag i fjerde kvartal 2001. I løpet av våren 2002 vil Safe Caledonia mobiliseres tilbake til Nordsjøen for å oppfylle selskapets kontraktsforpliktelser overfor Statoil og Chevron. Etterspørselen fra Mexico vil forbli sterk i de neste 2-5 årene. Også i Nordsjøen er markedet noe mer langsiktig enn tidligere, og selskapet har allerede sikret kontrakter for Norsk Hydro på henholdsvis Fram og Grane samt for Statoil innen undervanns brønnintervensjon i 2003. Styret legger forøvrig til grunn at selskapet fortsetter å videreutvikle en strategi basert på en fleksibel flåte for bruk i flere nisjer og i andre geografiske regioner.

Innen Floating Production går konverteringen av FPSO Espoir Ivoirien som planlagt. Fartøyet ble døpt ved Keppel i Singapore 22. oktober og vil forlate verftet med kurs for Elfenbenskysten i løpet av november. Det vil foretas oppkobling og uttesting i forkant av produksjonsstart som ventes i løpet av første kvartal 2002. Skipet har en fast kontrakt på 10 år med 10 x 1 års opsjoner med Canadian Natural Resources. Styret opprettholder for øvrig et optimistisk syn med tanke på ytterligere kontrakter for både FPSO Al Zaafarana og FPSO Ruby Princess. Selskapet har også startet forberedelser til oppgradering av tankskipet Grey Warrior som ble kjøpt i sommer. Aktivitetsnivået i det internasjonale FPSO markedet er høyt, og styret er optimistisk med tanke på mulighetene for en ny kontraktstildeling.

Operasjonene innen Offshore Drilling & Related Services går godt, og styret ser med interesse på nye muligheter knyttet til oppstart på Ringhorne for Esso høsten 2002, samt mulig anbud for Phillips på Ekofisk. Selskapets strategi basert på videreutvikling av eksisterende kontraktsportefølje, vurdering av relaterte tilleggstjenester og selektiv internasjonalisering ligger fast.

I lys av internasjonal kamp mot terror som respons på terrorangrepene mot USA, er det knyttet økt usikkerhet til utviklingen av verdensøkonomien og oljeprisutviklingen fremover. Styret opprettholder imidlertid en forsiktig optimisme med tanke på ytterligere kontraktstildelinger i de neste kvartaler. Aktivitetsnivået innen offshoreindustrien er tradisjonelt lavere i vinterhalvåret, og styret forventer at fjerde kvartal vil bli noe svakere enn tredje kvartal. Oppstart for FPSO Espoir Ivoirien gir, i sammenheng med selskapets markedsposisjoner, fokuserte strategi, finansielle soliditet og relativt robuste dagratevirksomhet, grunn til å se med optimisme mot selskapets fortsatte lønnsomhet og utvikling.


Prosafe er notert på Oslo Børs med ticker kode PRS.


Oslo, 2. november 2001

Attachments

PROSAFE - 3. KVARTAL 2001