Ahold winst 3e kwartaal 2001 stijgt 28,3% naar Euro 333,1 miljoen


Zaandam, 27 november 2001 - Koninklijke Ahold N.V. heeft over het derde kwartaal 2001 (12 weken van 16 juli t/m 7 oktober 2001) voor afschrijving goodwill een winst behaald van Euro 333,1 miljoen (2000: Euro 259,6 miljoen), een stijging met 28,3%. De omzet in het kwartaal steeg met 12,6% naar Euro 15,5 miljard. Het operationeel resultaat steeg met 21,7% naar Euro 667, 2 miljoen. Na afschrijving goodwill bedroeg de winst Euro 304,2 miljoen. Het resultaat voor afschrijving goodwill per gewoon aandeel steeg met 14,6% naar Euro 0,38 (2000: Euro 0,33). Exclusief valuta-invloeden, vooral het effect van de iets lagere gemiddelde koers van de US Dollar, de Zweedse Kroon en de Braziliaanse Real, steeg de winst per gewoon aandeel met 16,1%.

Commentaar Ahold President Cees van der Hoeven
Ahold President Cees van der Hoeven noemde het derde kwartaal van uitstekende kwaliteit. "Met een autonome omzetgroei van 6,4% en een autonoom operationeel resultaat van +16,4% bewijst onze onderneming ook onder zwakkere economische omstandigheden onverminderd goed te kunnen presteren. Met name in de VS deden de retail- en foodservice-operaties het uitstekend. Ook door Europa is een solide resultaat geleverd en niettegenstaande moeilijke omstandigheden in Latijns-Amerika is ook daar goed gepresteerd. Overal vergrootten we ons marktaandeel en konden we tegelijkertijd de operationele marges aanzienlijk verbeteren."
Van der Hoeven zei dat Ahold nu al voor de 23ste keer op rij bij het kwartaalresultaat een twee-cijferige winst-per-aandeel-groei levert. Hij toonde zich zeer te spreken over de aanzienlijke synergieën die de onderneming wereldwijd en in de regio's behaalt. Ten aanzien van de Amerikaanse acquisities van Alliant en Bruno's Supermarkets en de CSU joint venture in Midden Amerika zei hij: "Wij zijn verheugd over de snelheid waarmee deze transacties tot afronding gaan komen. De bedrijven kunnen nu gedurende het gehele jaar 2002 bijdragen aan ons resultaat."


Omzet en resultaat werden in het derde kwartaal negatief beïnvloed door de lagere gemiddelde omrekenkoers van de US Dollar (USD 0,90 versus USD 0,89), de Zweedse Kroon (SEK 9,5 versus SEK 8,4) en de Braziliaanse Real (BRL 2,3 versus BRL 1,6). De geconsolideerde omzet steeg met 12,6% naar Euro 15,5 miljard. De operationele cash flow (EBITDA) steeg met 23,1% naar Euro 1.024,6 miljoen. Het operationele resultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) steeg met 21,7% naar Euro 667,2 miljoen. Exclusief valuta-invloeden bedroeg de autonome groei van de omzet 6,4% en de autonome groei van het operationeel resultaat 16,4%. De winst per aandeel voor afschrijving goodwill steeg met 14,6% naar Euro 0,38; exclusief valuta-invloeden bedroeg de stijging 16,1%.

Verenigde Staten (Food retail)

De retail omzet in de Verenigde Staten nam toe met 6,6% tot USD 5,4 miljard. Met ingang van dit jaar heeft Ahold USA de definitie van netto omzet aangepast. Op basis van de oude definitie zou de groei van de retail omzet 11% hebben bedragen. Autonoom groeide de omzet met 7,0%. De vergelijkbare omzet groeide met 3,8% en de identieke omzet met 3,4%. Deze omzetstijging is het gevolg van positieve identieke groei bij Stop & Shop, Giant Landover, Giant Carlisle en Tops. Het operationeel resultaat steeg met 27,2% naar USD 295,5 miljoen. Deze forse verbetering van het resultaat wordt voornamelijk verklaard door een verbeterde operationele marge als gevolg van goede kostenbeheersing en synergieën. De gedurende het eerste halfjaar omgebouwde Grand Union winkels hebben eveneens bijgedragen aan het verbeterde resultaat. Het resultaat van internet retailer Peapod was USD 11,0 miljoen negatief (2000: USD 10,0 miljoen negatief). Exclusief Peapod bedroeg het operationeel resultaat 5,7% van de omzet (2000: 4,8%).

Verenigde Staten (Foodservice)

Bij U.S. Foodservice steeg de omzet met 39,2% naar USD 2,8 miljard; voornamelijk door het ultimo 2000 overgenomen bedrijf PYA/Monarch en in mindere mate door de dit jaar overgenomen bedrijven Mutual en Parkway. De autonome groei van de omzet bedroeg 9,0%. Na 11 september was de autonome omzetgroei circa 7%.
Het operationeel resultaat van U.S. Foodservice steeg met 38,3% tot USD 113,3 miljoen. Deze toename is grotendeels het gevolg van de goede gang van zaken bij U.S. Foodservice, de drie acquisities en de daarmee samenhangende synergieën en kostenbesparingen. De operationele marge bedroeg 4,0% (2000: 4,1%). De licht lagere marge wordt veroorzaakt door de consolidatie van PYA/Monarch. Voor het gehele jaar wordt verwacht dat de marge gelijk zal zijn aan vorig jaar.

Europa

In Europa steeg de omzet met 15,7% tot Euro 5,2 miljard, vooral door de eind 2000 overgenomen supermarktketen Superdiplo in Spanje. Alle bedrijven in Europa behaalden hogere omzetten. De autonome groei van de omzet in Europa bedroeg 6,3%.
In Nederland nam de omzet voornamelijk toe door de door Schuitema overgenomen A&P winkels en de autonome groei van de omzet van de C1000 winkels. Ook Albert Heijn, Deli XL en de speciaalzaken realiseerden verdere groei van de omzet. De omzet van ICA-Ahold in Scandinavië nam toe. In Tsjechië groeide de omzet fors als gevolg van de nieuw geopende winkels.
Het operationeel resultaat in Europa steeg met 15,2% tot Euro 186,8 miljoen. De stijging van het resultaat in Europa wordt deels verklaard door de acquisitie van Superdiplo in Spanje. Alle Nederlandse bedrijfsonderdelen deden het uitstekend. Ook ICA-Ahold in Scandinavië heeft bijgedragen aan het verbeterde resultaat ondanks de lagere wisselkoers. In Portugal was het resultaat lager als gevolg van lagere marges en hogere kosten.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika bedroeg de omzet Euro 1,2 miljard en was daarmee 11,5% lager dan vorig jaar. De autonome omzet daalde met 1,3%. De daling van de omzet in Euro's wordt grotendeels veroorzaakt door een sterke devaluatie van de Braziliaanse Real. Hoewel bij Disco in Argentinië als gevolg van de economische recessie de omzet lager was dan vorig jaar, nam het marktaandeel toe. Bompreço in Brazilië, Santa Isabel in Chili en La Fragua in Guatemala behaalden, ondanks economisch moeilijke omstandigheden, hogere omzetten in lokale valuta.
Het operationeel resultaat bedroeg Euro 42,8 miljoen en was lager dan vorig jaar. Dit lagere resultaat in Euro's werd gedeeltelijk veroorzaakt door een lager resultaat bij Bompreço en gedeeltelijk door de devaluatie van de Braziliaanse Real. La Fragua in Guatemala behaalde hogere resultaten en het resultaat van Disco in Argentinië was nagenoeg gelijk. Santa Isabel verbeterde het resultaat maar bleef nog licht negatief.

Azië

In Azië bedroeg de omzet Euro 93,5 miljoen en was licht lager dan vorig jaar als gevolg van het sluiten van enkele winkels in Maleisië en Thailand. De autonome groei bedroeg 3,3%.
Het operationeel resultaat bedroeg Euro 4,1 miljoen negatief.

Corporate kosten

De corporate kosten bedroegen Euro 11,7 miljoen.

Financiële baten en lasten

Het saldo financiële baten en lasten bedroeg Euro 192,1 miljoen negatief. De toename is grotendeels het gevolg van de consolidatie van de rentelasten van PYA/Monarch en Superdiplo en de financiering van acquisities.

De voortschrijdende rentedekking (interest coverage ratio) bedroeg 3,3 en de voortschrijdende ratio netto rentedragende schulden/EBITDA 2,6.

Belastingdruk

De belastingdruk als percentage van het resultaat voor belasting bedroeg 26,0% (2000: 25,6%).

Groepsvermogen

Het groepsvermogen als percentage van het balanstotaal bedroeg 21,9% (ultimo 2000: 12,5%). Na conversie van de uitstaande converteerbare achtergestelde obligatieleningen bedraagt het groepsvermogen 27,6% van het balanstotaal. Het garantievermogen bedroeg 28,1% (ultimo 2000: 19,5%). Het eigen vermogen bedroeg Euro 5,6 miljard. In het derde kwartaal werd aan het eigen vermogen toegevoegd de opbrengst van de emissie van gewone aandelen in september en de opbrengst van uitgegeven aandelen wegens uitgeoefende optierechten. Tevens werd toegevoegd aan het eigen vermogen het nettoresultaat van het derde kwartaal onder aftrek van het dividend op preferente aandelen en het contante interim-dividend over 2001. Het negatieve saldo koersverschillen werd in mindering gebracht van het eigen vermogen.

Acquisitie Alliant Foodservice

Ahold verwacht de acquisitie van Alliant op 30 november 2001 te kunnen afronden. In verband met de voorgenomen integratie van Alliant in U.S. Foodservice en de daarmee verband houdende herstructurering van de foodservice-activiteiten in de Verenigde Staten zal Ahold in het vierde kwartaal een voorziening treffen van USD 220 miljoen, waarvan USD 110 miljoen als een bijzondere last zal worden geboekt. Na belastingen zal het netto effect hiervan ongeveer USD 65 miljoen zijn.

Acquisitie Bruno's Supermarkets

De afronding van de acquisitie van Bruno's wordt in december verwacht. Bruno's zal nauw gaan samenwerken met de andere retailoperaties van Ahold USA.

Obligatie-uitgifte voor herfinanciering bestaande schuld

Ahold gebruikt het gunstige financieringsklimaat voor de herfinanciering van bestaande schuld. De onderneming zal naar verwachting het equivalent van ongeveer Euro 1,0 miljard in obligaties uitgeven onder Ahold's Euro Medium Term Note programma (EMTN). Ahold zal de opbrengst gebruiken voor de herfinanciering van kortlopende schulden en, na afronding van de transactie, voor de bestaande schulden van Alliant.

Ahold handhaaft prognose voor gehele jaar 2001

De Raad van Bestuur van Koninklijke Ahold handhaaft haar eerder uitgesproken verwachting dat omzet en bedrijfsresultaat zullen verbeteren door autonome groei en door bijdragen uit acquisities. Het netto resultaat zal naar verwachting fors hoger zijn dan vorig jaar.

Exclusief valuta-invloeden, afschrijving goodwill en de bijzondere last in verband met de acquisitie van Alliant, zal naar verwachting de winst per aandeel voor het gehele jaar 2001 groeien met 15%.


Verklaring van begrippen:
Autonome omzet is exclusief omzet van acquisities.
Identieke omzet is omzet van uitsluitend dezelfde winkels als in de voorgaande periode.
Vergelijkbare omzet is identieke omzet plus omzet uit bestaande, verplaatste winkels.



Voor het volledige bericht, inclusief de tabellen, klik op onderstaande link.





Attachments

Q3 2001 Bericht + Tabellen