Hydro investerer 570 millioner kroner i nytt motorblokk -støperi


Oslo, 2 juli 2002:
Hydro Aluminium har utviklet en motorblokk av aluminium for en ny serie dieselmotorer for personbilmarkedet. Selskapet har fått en ordre for serieproduksjon av denne motorblokken, og det er utsikter til ytterligere kontrakter for leveranser av tilsvarende motorer. Styret i Norsk Hydro har derfor besluttet å satse på en omfattende utvidelse av bedriften VAW alucast i Dillingen, Tyskland.
 
Hydro vil investere 76 millioner euro, ca. 570 millioner kroner, i en ny produksjonsline for de nye aluminium blokkene. Teknologien er utviklet av VAW aluminiums enhet for støpte produkter i et flerårig utviklingssamarbeid med en ledende europeisk bilprodusent. Det tyske selskapet VAW ble tidligere i år overtatt av Hydro og er slått sammen med Hydro Aluminium.
 
Til nå har man først og fremst laget bensinmotorer med blokker av aluminium. Motorblokker for høyt-ytende dieselmotorer må kunne tåle høye temperaturer og opp til tre ganger så høyt trykk som tradisjonelle bensinmotorer. De nye løsningene gjør at Hydro Aluminium nå også kan produsere dieselmotorer med høy ytelse.
 
Utviklingen av høyt-ytende dieselmotorer i aluminium bygger på flere unike løsninger. Teknologien gir også fordeler for bilindustrien, blant annet mulighet til å integrere flere nye løsninger i motorblokken. Den nye motorblokken gir også vektreduksjoner på mellom 30 og 50 kg per blokk sammenlignet med tradisjonelle materialvalg.
 
Snart kan 50 prosent av alle nyregistrerte biler i Europa ha dieselmotor. Dette er derfor et svært viktig marked for aluminiumindustrien. Den nye motorløsningen er også av stor betydning for bedre energieffektivitet og økt resirkulering.
 
Produksjon av blokker for dieselmotorer, både i rekke- og V-form, vil gi Hydro Aluminium et større markedspotensial. Investeringen i Dillingen skjer med bakgrunn i en ordre fra en bilprodusent og tilfredsstiller Hydros krav til avkastning for nye investeringer. Prosjektet vil starte allerede i høst, og produksjonen vil komme i gang i løpet av 2004.
 
Den nye linjen i Dillingen skal kunne produsere 350.000 motorblokker per år. Når virksomheten er i full drift, vil det bety 260 nye arbeidsplasser i Saarland, i tillegg til de 500 arbeidsplassene som allerede er i Hydro Aluminiums eksisterende virksomhet i Dillingen.
 
Hydro Aluminium er det største aluminiumselskapet i Europa og ett av de tre ledende på verdensbasis. Etter oppkjøpet av VAW aluminium tidligere i år er Hydro også ledende når det gjelder aluminiumløsninger for bilindustrien. Hydro Aluminium Automotive, som er en av sektorene innen Hydro Aluminium, har en omsetning på ca. åtte milliarder kroner og i overkant av 6.000 ansatte.