Delårsrapport januari-juni 2011


Helsingborg, 2011-08-25 08:55 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Första halvåret 2011

  • Nettoomsättningen steg med 42 procent till 311,4 MSEK (218,6)
  • Rörelseresultatet, EBITA, uppgick till 27,8 MSEK (-5,4)*
  • Resultatet efter skatt blev 11,4 MSEK (-16,7)**
  • Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 2,81 kronor (-4,21)
  • Eget kapital per aktie var 25,47 kronor (22,90)
  • Utsikter för helåret 2011 ligger fast

*Rörelseresultat, EBITA definieras som rörelseresultat före avskrivningar på övervärden, inklusive goodwill.

** Avskrivningar på övervärden, inkl. goodwill och räntekostnad för Capilons konvertibel har påverkat resultatet efter skatt för första halvåret med totalt -7,7 (-7,4) MSEK.

Andra kvartalet 2011

  • Nettoomsättningen ökade med 16 procent till 138,0 MSEK (119,3)
  • Rörelseresultat före avskrivningar på övervärden, EBITA, uppgick till 4,1 MSEK (-1,3)
  • Resultatet efter skatt blev -2,7 MSEK (-7,3)
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,67 kronor (-1,83)

VÄSENTLIGA HÄNDELSER

  • Göran Sigfridsson ny tf VD
  • Scanacon erhöll en order i april värd 10 MSEK i Europa.
  • MJP Waterjets erhöll i april en order värd 2 MEUR från den indiska kustbevakningen.
  • Efter rapportperiodens utgång erhöll Scanacon en order från Kina värd 700 KEUR.

 

Tf VD Göran Sigfridsson kommenterar

”Som ny VD i Capilon AB kan jag konstatera och även betona att alla verksamheter i koncernen löper på enligt plan. Vi har god kontroll och verksamheterna utvecklas stabilt. Såväl omsättning som resultat fortsatte att förbättras under det andra kvartalet jämfört med samma period 2010. Koncernens omsättning under det första halvåret steg med över 40 procent till drygt 300 mkr och EBITA-resultatet uppgick till 28 mkr jämfört med en förlust på drygt -5 mkr samma period 2010.

Omsättning och resultat var dock lägre under det andra kvartalet jämfört med det mycket starka första kvartalet vilket vi också tidigare aviserat. Det beror på det väsentliga inslaget av projektbaserad verksamhet inom Scanacon och MJP Waterjets. Det innebär att Capilons omsättning och resultat kan variera påtagligt mellan olika kvartal.

Under det andra kvartalet tvingades Scanacon skjuta på leveranser bland annat till följd av störningar i produktionen. MJP Waterjets hade likaså förskjutningar i leveranser huvudsakligen beroende på kundernas önskan att flytta fram leveranserna. Det påverkade båda bolagens omsättning och resultat under det andra kvartalet. Sett över en rullande tolvmånadersperiod är utvecklingen mycket gynnsam. De har samtidigt haft en god orderingång under det första halvåret och orderstocken i respektive bolag är betryggande.

Österby Gjuteri har fortsatt att övertyga med högre omsättning och bättre resultat. Alcopropeller påverkas nu negativt av den tillfälligt svaga marknaden inom den marina sektorn.

Termoregulator har drabbats av en svagare efterfrågan på vissa kundsegment. Med ett åtgärdsprogram som skall minska kostnaderna med fem mkr på årsbasis och en offensiv satsning på en ny avancerad stansmaskin har vi skapat förutsättningar för en positiv vändning under det andra halvåret.

Att trimma och utveckla våra dotterbolag är en del av Capilons strategi för att bygga värden. Den grundläggande strategin ligger fast. Vi kommer även framgent att ytterligare fokusera på egna produktbolag med internationell potential. Både Scanacon och MJP Waterjets är unika och världsledande inom sina nischer. Vid lämpliga tidpunkter skall Capilon också synliggöra värden genom en ökad transaktionsaktivitet vilket är ett normalt inslag i ett private-equity bolag.

Styrelsens tidigare bedömning om en hög omsättningstillväxt för helåret 2011 och en väsentlig förbättring av EBITA-resultatet ligger fast.”

 

Koncernen

Första halvåret 2011

Capilon-koncernen visade en fortsatt positiv och stabil utveckling under det andra kvartalet. Det innebar sammantaget en hög tillväxt och en kraftig förbättring av resultatet under det första halvåret. Koncernens omsättning steg med 42 procent till 311,4 MSEK (218,6) under sexmånadersperioden. Rörelseresultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA, uppgick till 27,8 MSEK jämfört med en förlust på -5,4 MSEK samma period 2010. Goodwillavskrivningar uppgick till 4,5 MSEK (4,0) och avskrivningar på övriga övervärden var 0,8 MSEK (0,4). Koncernens resultat efter skatt blev 11,4 MSEK (-16,7). Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 2,81 kronor (-4,21).

Koncernens markant högre omsättning och den betydande resultatförbättringen förklaras av en gynnsam utveckling för dotterbolagen Scanacon och Österby Marine med MJP Waterjets och Österby Gjuteri. Dotterbolaget Termoregulator visade en negativ tillväxt framför allt beroende på minskade leveranser till en större kund. En lägre försäljningsvolym medförde ett negativt resultat. Ett åtgärdsprogram för minskade kostnader genomfördes under perioden vilket beräknas ge en positiv effekt på resultatet under det andra halvåret.

Capilon har genom Scanacon och MJP Waterjets, som svarar för cirka 50 procent av koncernens omsättning, ett stort inslag av projektbaserade verksamheter som ur kundens synvinkel är betydande investeringsobjekt. Båda bolagens verksamheter präglas av relativt långa införsäljningscykler, stora enskilda ordrar och beställningar samt relativt lång tid från order till leverans. Det innebär att såväl orderingång som omsättning och resultat kan variera avsevärt mellan olika kvartal. Samtidigt är förskjutningar av beställningar och leveranser en normal del av verksamheten. Utvecklingen bör därför ses ur ett längre perspektiv än enskilda kvartal. Capilon-koncernens omsättning under rullande tolv månader (juli-juni 2010/2011) uppgick till 578,8 MSEK vilket motsvarade en uppgång på 43 procent jämfört med motsvarande period 2009/2010. Koncernens EBITA-resultat förbättrades till 42,5 MSEK 2010/2011 jämfört med en förlust på -15,5 MSEK 2009/2010.

Andra kvartalet

Koncernens omsättning steg med 16 procent till 138,0 MSEK (119,3) under det andra kvartalet. Rörelseresultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA, uppgick till 4,1 MSEK (-1,3). Koncernens verksamheter utvecklades fortsatt bra under perioden men aktiviteten avseende orderingång och leveranser inom Scanacon och MJP Waterjets var lägre än under det första kvartalet, bland annat beroende på ovan beskrivna variationer mellan olika kvartal. Det påverkade resultaten som i stor utsträckning är volymberoende. Koncernens rörelseresultat i andra kvartalet belastades även med en kostnad på om 1,8 MSEK till följd av ett tidigare periodiseringsfel. Det höga positiva kassaflödet på 37,4 MSEK i andra kvartalet beror till största delen på minskade kortfristiga fordringar som ett resultat av den omsättningsökning som skedde i kvartal 1 samt den nyemssion som gjordes under perioden. Goodwillavskrivningar uppgick till 2,2 MSEK (2,2) och avskrivningar på övriga övervärden var 0,4 MSEK (0,2). Koncernens resultat efter skatt blev -2,7 MSEK (-7,3). Resultatet per aktie före utspädning uppgick till -0,67 kronor (-1,83).

Scanacon

Marknaden för Scanacons produkter och systemlösningar var fortsatt stark under det andra kvartalet. Bolaget erhöll i april en order på 10 MSEK från en systemleverantör i Europa. Efter rapportperiodens utgång erhöll Scanacon i juli en betydande order från kinesiska JISCO värd cirka 700 KEUR för leverans i slutet av 2011.

Scanacons omsättning ökade med 17 procent till 25,2 MSEK (21,6) under det andra kvartalet. Bolagets EBITA-resultatet uppgick till 1,5 MSEK (2,2). Omsättning och resultat under perioden var lägre jämfört med det mycket starka utfallet för första kvartalet. Det förklaras främst av förskjutningar i leveranser beroende på komponentbrist och vissa flaskhalsar i rekrytering av specialistkompetens.

Scanacons omsättning under årets sex första månader steg med 50 procent till 56,1 MSEK (37,3). Siffrorna för 2010 avser februari-juni då Scanacon förvärvades den 1 februari 2010. EBITA-resultatet steg med 40 procent till 10,9 MSEK (7,8). Rullande tolv månader 2010/2011 uppgick Scanacons omsättning till 110,4 MSEK och EBITA-resultatet var 24,3 MSEK.

Scanacons satsningar på nya produkter och nya marknader under 2010 har utvecklats enligt plan med ökade beställningar och stigande försäljning. Orderstocken vid utgången av rapportperioden är mycket god.

Scanacon är ett världsledande miljöteknikföretag inom syrahantering i metallbearbetningsindustrin. Scanacon utvecklar och marknadsför en bred portfölj av produkter och tjänster inom analys och dosering, cirkulation, filtrering, och slamborttagning, syraåtervinning och syra-metallseparation samt spillvattenrening. Scanacon med huvudkontor i Sollentuna har försäljnings- och servicekontor i Hong Kong och Shanghai, Kina samt Hartville i USA. Kunderna är idag huvudsakligen rostfria stålproducenter. Scanacon-koncernen hade vid periodens utgång 24 (29)  antal anställda.

Österby Marine

Österby Marine visade en fortsatt positiv utveckling under det andra kvartalet. Omsättningen steg med 33 procent till 77,0 MSEK (57,9). EBITA-resultatet uppgick till 5,6 MSEK (-1,8). Resultatförbättringen förklaras av högre volymer inom MJP Waterjets och Österby Gjuteri.

Jämfört med det mycket starka första kvartalet 2011 är dock bilden mer splittrad. Österby Gjuteri har fortlöpande haft en stark utveckling och god efterfrågan. Omsättningen ligger på all-time high. Omsättning och resultat för MJP Waterjets var däremot lägre jämfört med det första kvartalet beroende på framflyttade leveranser. MJP Waterjets erhöll en order värd 2 MEUR i april från den indiska kustbevakningen och orderstocken inför andra halvåret är god. Efterfrågan inom den marina sektorn är fortsatt svag vilket påverkat Alcopropeller som visade en liten förlust.

Österby Marines omsättning steg under det första halvåret med 75 procent till 188,1 MSEK (107,7). EBITA-resultatet ökade till 23,8 MSEK (-7,8). Rullande tolv månader 2010/2011 uppgick omsättningen till 335,7 MSEK motsvarande en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2009/2010. EBITA-resultatet uppgick till 33,1 MSEK 2010/2011 jämfört med -11,0 MSEK 2009/2010.

Österby Marine i Österbybruk består av verksamheter som bedrivs i tre olika affärsområden;: MJP Waterjets, Österby Gjuteri och Alcopropeller. Österby Marine-koncernen hade vid periodens utgång 126 anställda (114).

MJP Waterjets i Österbybruk är den snabbast växande globala leverantören av vattenjetaggregat. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar skräddarsydda, högeffektiva och slitstarka vattenjetaggregat. Aggregaten är teknikledande med en verkningsgrad som ger möjlighet till högre hastigheter, lägre bränsleförbrukning och lägre livstidskostnad. MJP Waterjets levererar aggregat till myndighetsbåtar som kustbevaknings-, patrull-, landstignings-, och tullbåtar samt till servicefartyg, lyxyachter och snabbgående passagerarfärjor. Företaget grundades 1986 och har levererat över 800 vattenjetaggregat som är i drift runt om i världen.

Österby Gjuteri i Österbybruk tillverkar och marknadsför rostfritt, färdigbearbetat, kvalificerat stålgjutgods till kunder inom marina-, cellulosa-, stål och energisektorerna. Österby Gjuteri är också en intern leverantör till MJP Waterjets och Alcopropeller.

Alcopropeller i Örebro tillverkar och marknadsför komplicerade krökta ytor, framför allt propellerblad i brons och rostfritt stål till systemleverantörer av propellerutrustning i Europa.

Termoregulator

Termoregulators omsättning uppgick till 35,8 MSEK (39,7) under det andra kvartalet. Nedgången förklaras av minskade beställningar från några av Termoregulators kontraktskunder inom bland annat vitvaror vilket beror på lägre efterfrågan på vissa av deras slutprodukter. Samtidigt har försäljningen till andra kundsegment ökat i enlighet med strategin att bredda kundunderlaget. EBITA-resultatet blev -0,1 MSEK (0,6). Omsättningen under det första halvåret uppgick till 67,2 MSEK (73,7). EBITA-resultatet blev -2,2 MSEK (-1,4). De negativa resultaten förklaras av otillräckliga försäljningsvolymer.

Under det första kvartalet genomförde Termoregulator ett omfattande åtgärdsprogram för att och öka effektiviteten och sänka kostnaderna. Åtgärdsprogrammet, som bland annat omfattar en minskning av personalen med 14 personer, har löpt enligt plan. Kostnadsbesparingarna, som beräknats till 5 MSEK på årsbasis, har givet viss effekt under det andra kvartalet. Full effekt förväntas under det tredje kvartalet 2011.

Termoregulator investerade under det första kvartalet 9 MSEK i en ny stansmaskin som avsevärt stärker konkurrenskraften. Stansmaskinen togs i drift under det andra kvartalet. Satsningen syftar till att öka försäljningen till såväl befintliga som nya kunder.

Termoregulator i Motala bedriver verksamhet i tre affärsområden: Termoregulator, Kvarnmon Hydraulics och eC Ergo Tronic. Termoregulator-koncernen hade vid periodens utgång 84 anställda (81).

Termoregulator är ledande inom tillverkning och sammansättning av tunnplåtsdetaljer. Kunderna återfinns inom branscher som vitvaror, fordon, medicinteknik, ventilation, värme, energi, inredning med mera.

Kvarnmon Hydraulics i Hudiksvall utvecklar och marknadsför högkvalitativa hydraultankar till maskinbyggarkunder inom transport-, bygg- och verkstadsindustrin. Kvarnmon Hydraulics är kund till Termoregulator.

eC Ergo Tronic utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för industriell automation med tyngdpunkt på programstyrda och manuella lägesställare och rullbockar.


Koncernens finansiella ställning

Koncernens likvida medel uppgick till 61,0 MSEK (25,4) vid rapportperiodens utgång. Utöver likvida medel har Capilon outnyttjade checkräkningskrediter om 26,2 MSEK (30,5). Soliditeten uppgick till 27,1 procent (23,7). Det egna kapitalet var 111,2 MSEK (91,0) motsvarande 25,47 kronor per aktie (22,90). Koncernens goodwill uppgick till 66,6 MSEK (73,3). Den räntebärande nettoskulden var 64,5 MSEK (91,9).

Investeringar i koncernen

Investeringar i materiella anläggningstillgångar uppgick till 1,3 MSEK (0,6) under det första halvåret. Investeringar inkl finansiella leasingobjekt uppgick till 4,8 MSEK (0,6).

Moderbolaget

Moderbolaget utför koncerngemensamma funktioner. Nettoomsättningen uppgick till 0,2 MSEK (0,2) under det andra kvartalet och 0,5 MSEK (0,4) under det första halvåret. Nettoomsättningen utgörs av en management fee som debiteras dotterbolagen. Resultatet efter finansiella poster uppgick till -4,3 MSEK (-3,9) under det andra kvartalet och -7,5 MSEK (-7,6) under det första halvåret. Likvida medel var 5,3 MSEK (9,5) den sista juni 2011. Soliditeten uppgick till 69 procent (70). Moderbolaget hade vid periodens utgång totalt två anställda.

Göran Sigfridsson utsågs till tf VD och Christian Svensson till ny CFO i Capilon AB under det första halvåret.

Medarbetare i koncernen

Medeltalet anställda i koncernen uppgick till 231 (224) under det första halvåret. Antalet anställda vid periodens utgång var 235 (226).

Väsentliga händelser under det andra kvartalet

Capilon genomförde en spridningsemission om totalt 390 000 nya aktier i april 2011. Syftet med emissionen var att bredda ägarkretsen. Antalet nytillkomna aktieägare uppgick till cirka 400 och Capilon tillfördes cirka 8,4 MSEK i nytt eget kapital före emissionskostnader. Efter emissionen uppgår antalet aktier till 4 368 254.

Scanacon erhöll en order i april värd 10 MSEK i Europa.

MJP Waterjets erhöll i april en order värd 2 MEUR från den indiska kustbevakningen.

Patrik Jonsson, VD i Termoregulator-koncernen, utsågs även till ny VD i dotterbolaget Kvarnmon Hydraulics i syfte att samordna ledningsresurserna.

Christian Svensson utsågs till ny CFO i Capilon AB.

Styrelseledamoten i Capilon AB Göran Sigfridsson utsågs till t f VD i Capilon AB efter det att tidigare VD Alex Molvin lämnat sin befattning. Göran Sigfridsson har en lång och gedigen industriell erfarenhet. Göran startade Beijer Electronics 1981 som en division inom G & L Beijer. År 2000 noterades Beijer Electronics på Stockholmsbörsen. Vid sin avgång som VD för Beijer Electronics 2008 omsatte koncernen cirka 1,3 miljarder inom tre affärsområden.

Under Göran Sigfridsson ledning löper verksamheterna på som normalt i Capilons olika dotterbolag. Det kan även förtydligas att tidigare VDs avgång inte har någon koppling till de olika verksamheternas utveckling. Styrelsen har inlett en rekryteringsprocess av ny permanent VD.


Västentliga händelser efter rapportperiodens utgång

Scanacon erhöll i juli en order på ett syrakontrollsystem från kinesiska Jinquan Iron & Steel (JISCO) värd cirka 700 KEUR. Systemet skall levereras i slutet av 2011.

Till ny styrelseordförande i Termoregulator AB har vid en extra bolagsstämma utsetts, Lennart Svedman. Lennart har lång erfarenhet från tillverkande industri från bolag som Electrolux, IKEA, B&B Tools

Redovisningsprinciper

Delårsrapporten är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och BFNAR: 2007:1, förutom leasing där Redovisningsrådets rekommendation RR6:99 Leasing tillämpats. Eftersom det saknas allmänt råd från BFN kring redovisning av sammansatta finansiella instrument tillämpas reglerna i RR27. Samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i årsredovisningen 2010.

Capilon kommer att införa IFRS-redovisning från och med fjärde kvartalet 2011. I bokslutskommunikén för 2010 angavs tredje kvartalet 2011, men av praktiska skäl är det fjärde kvartalet 2011, som konvertering beräknas att ske. Syftet med IFRS-konvertering är att på sikt kunna ansöka om en marknadsnotering på Nasdaq OMX Nordic.

Framtidsutsikter

Affärsområdena MJP Waterjets och Scanacon hade vid ingången av 2011 en betydande orderstock för leverans under året. Styrelsen bedömer att Capilon kan visa en god omsättningstillväxt under 2011. Därmed förväntas resultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA väsentligt förbättras för 2011, jämfört med 2010. Capilons omsättning och resultat kan dock variera mellan olika kvartal, då de båda ovannämnda affärsområdena huvudsakligen har projektbaserad verksamhet. Effekterna av den pågående finansiella turbulensen på den reala ekonomin är samtidigt svåra att bedöma. Capilon har därför höjt beredskapen för att kunna möta eventuella förändringar i efterfrågan.

Capilon är ett publikt private equity-företag inriktat på industriella investeringar. Capilons affärsidé är att förvärva och utveckla mindre och medelstora industriföretag genom att vara en aktiv och ansvarsfull ägare. En lönsam tillväxt skapas både organiskt och genom nya företagsförvärv. Capilon har också som mål att på sikt ansöka om en marknadsnotering på NASDAQ OMX Nordic.

  
TIDPUNKTER FÖR EKONOMISK INFORMATION

2011-10-27       Delårsrapport 9 mån 

2012-02-24       Bokslutskommuniké 2011

 

Helsingborg den 24 augusti, 2011

Capilon AB (publ)

Göran Sigfridsson

Tf Verkställande direktör och koncernchef

 

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.

 

 

 

 

För ytterligare information kontakta:

Göran Sigfridsson, VD

Tel: 0706-358610

E-post: goran.sigfridsson@capilon.se

 

Capilon AB (publ)

Adress: Kullagatan 8, 252 20 Helsingborg

Tel: +46 (0)42 21 01 12

Fax: +46 (0)42 24 16 01

E-post: info@capilon.se

Hemsida: www.capilon.se

Org.nr.: 556709-1714

 


Attachments