Framgångsrik bredbandssändning av video- och datatrafik i realtid


Videokonferensen sändes över optisk fiber mellan en studio i Stockholm och konferensen i Göteborg och utfördes av KTH-CITU (KTHBs avdelning för IT-stöd i Undervisningen) i samarbete med Net Insight, Tele2, Transmode och stadsnäten i Stockholm (STOKAB) och Göteborg (Göteborgs Energi).

I sändningen användes Net Insights DTM-produkter som ändutrustning, placerad i en studion på KTH respektive på Hotell 11 i Göteborg. DTM-utrustningen har möjlighet att totalt överföra 1 Gbps per fiber. Denna kapacitet kan tilldelas efter önskemål, till exempel kan DTM-utrustningen samtidigt överföra 3 st 270 Mbps CCIR 601/D-1 videoströmmar. Resterande kapacitet upp till 1 Gbps kan utnyttjas för datakommunikation såsom IP och IP-telefoni och dessutom för traditionell telekommunikation. Det unika med DTM-tekniken är att kommunikationen kan sättas upp vid behov och tilldelas exakt den bandbredd som krävs. Detta ger ett effektivt utnyttjande av nätets resurser. Överföring i DTM-nät sker med 100% tjänstekvalitet (QoS).

Tele2 ställde till förfogande ett fibertransmissionssystem baserat på våglängdsmultiplexering DWDM (Dense Wave Length Multiplexing) med 16 st våglängder eller 16 st 2,5 Gbps kanaler på sitt optiska fibernät mellan Stockholm och Göteborg. Av dessa kanaler användes en våglängd eller kanal för själva demonstrationen. En våglängd motsvarar ett visst frekvensutrymme på samma sätt som i radio och TV. Leverantör av det optiska fibertransmissionssystemet inklusive ljusförstärkare på sträckan Stockholm Göteborg är Ericsson med produkten ERION.

Demonstrationssystemet kommer efter Stadsnätsföreningens årsmöte att testas och utvärderas av olika TV-bolag som alternativ teknik till TV- och videosändningar över långa avstånd.