Telenor 3. kvartal


I tredje kvartal i år var markedet for IT-relatert virksomhet preget av markert nedgang i etterspørselen. Telenor har iverksatt betydelige tiltak for å tilpasse aktiviteten innenfor dette området til et lavere etterspørselsnivå. Disse tiltakene omfatter blant annet bemanningsreduksjoner.

Telenor har arbeidet med restruktureringen av den internasjonale Internett-porteføljen. Det er besluttet å gå ut av CSP-virksomhetene i Tyskland og Sveits og nedskalere virksomheten i flere europeiske land.

Som et ledd i et bredere program for kostnadseffektivisering er det i tillegg vedtatt reduksjoner i bruk av konsulenter og innleid personell, ansettelsesstopp og reduksjon i reisevirksomheten.

Driftsinntektene eksklusive salgsinntekter økte de ni første månedene i år med 3,119 milliarder kroner, eller 11,7 prosent i forhold til samme periode i fjor. De tre siste månedene er økningen 724 millioner kroner, eller 7,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Det er fortsatt sterk vekst i inntekter og resultat i den norske mobilvirksomheten. Den tradisjonelle fastlinjevirksomheten har også en positiv underliggende resultatutvikling.

EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger) var ved utgangen av tredje kvartal 6,590 milliarder kroner når gevinster og tap holdes utenfor. Justert også for avsetninger for restruktureringer m.v. var EBITDA 7,085 milliarder. Dette er en vekst på 4 prosent, eller 252 millioner kroner sammenliknet med samme periode i fjor.

"Den underliggende driften viser fortsatt god vekst etter tredje kvartal. Særlig gjelder dette veksten innen mobilvirksomheten i Norge. Vi er også fornøyd med at vi siden årsskiftet har opprettholdt markedsandelen for fasttelefoni i Norge," sier Hermansen.

"Vi forventer fortsatt et vanskelig marked for IT-relatert virksomhet og har satt i verk en rekke tiltak for å redusere kostnadene, blant annet bemanningsreduksjoner. Beslutningen om å gå ut av Internett-virksomhetene (CSP) i Tyskland og Sveits og nedskalere virksomhetene i flere andre europeiske land, vil ventelig gi positiv EBITDA innen utgangen av 2002 for dette området," sier Hermansen.

Telenor har i tredje kvartal foretatt nedskrivninger på vel 2 milliarder kroner, i hovedsak i form av goodwill innenfor EDB Businesss Partner, den transatlantiske sjøkabelen TAT-14 og Internettvirksomheten.

Salgsgevinstene på drøye 21 milliarder kroner fra salg av Telenors tidligere tyske og irske investeringer har i sterk grad bidratt til at resultatet før skatt og minoritetsinteresser er på hele 9,5 milliarder kroner, til tross for de betydelige nedskrivningene og avsetningene.

Telenors balanse er vesentlig styrket siden årsskiftet som følge av salgene av Telenors andeler i Viag Interkom i Tyskland og Esat Digifone i Irland. Netto rentebærende gjeld var 16,4 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, en reduksjon på 24,1 milliarder kroner siden årsskiftet.



Til redaksjonen:
- Kvartalsrapporten finnes i sin helhet på Internett: www.telenor.no/ir
- Presentasjonene som brukes under pressekonferansen er tilgjengelig etter pressekonferansen på: www.telenor.no/ir