Statkraft pressemelding: Feil om strømrasjonering


 
Pressemelding
 
 
Feil om strømrasjonering
 Statkraft er én av mange kraftprodusenter som agerer i elmarkedet. Dette markedet er et integrert nordisk marked der all fysisk utveksling av kraft skjer gjennom kraftbørsen Nord Pool. Dette betyr at produsentene får den samme betalingen for kraften enten den leveres til norsk forbruk eller går til eksport.
 
Det norske og det nordiske kraftmarkedet er sterkt påvirket av variasjon i nedbør og tilsig i vannmagasinene. I perioden fra juli til september var tilsiget langt lavere enn i samme periode i fjor.
 
- Mindre tilsig er vanligvis en forklaring på at strømprisen har økt noe den siste tiden. Nedbørsmengden utover høsten er den enkeltfaktor som sterkest vil påvirke hvordan prisen utvikler seg videre, sier konserndirektør Ragnvald Nærø i Statkraft.
 
- I hvilken grad en forsyningssituasjon kan føre til strømrasjonering er ikke vår oppgave å håndtere. Dette er en oppgave for Statnett som systemoperatør og NVE som reguleringsmyndighet. Som kraftprodusent har vi full tillit til myndighetenes håndtering av forsyningssituasjonen. For øvrig tror vi markedet selv vil løse en eventuell knapphetssituasjon, sier Nærø.
 
Statkraft er Norges største produsent av elektrisk kraft. Selskapets egen produksjonskapasitet utgjør gjennomsnittlig vel 42 TWh årlig, til sammen er dette rundt 1/3 del av landets vannkraftproduksjon. Konsernet har ca. 2500 ansatte, inklusive selskapene Skagerak Energi, Trondheim Energiverk og Statkraft Grøner. Selskapet er Norges største landbaserte skatteyter. Statkraft har eierandeler i de norske kraftselskapene Agder Energi, BKK og Fjordkraft. Målt i størrelse er Statkraftalliansen nr. 3 det nordiske produksjonsmarkedet og nest størst i det norske forbrukermarkedet.