Statkraft og nederlandske Nuon inngår samarbeid


 
Pressemelding
 
Statkraft og nederlandske Nuon inngår samarbeid:
Endelig beslutning til våren
Første byggetrinn i Smøla vindpark ble åpnet av kong Harald i september. Statkraft har allerede fått konsesjon til videre vindkraftutbygging på Smøla (byggetrinn 2) samt på Hitra. Samarbeidsavtalene med Nuon gjør det nå mulig å realisere en eventuell videre utbygging.  For å ta hånd om samarbeidet etableres det egne selskaper for hvert av prosjektene: Smøla Vind 1 AS, Smøla Vind 2 AS og Hitra Vindpark AS. Kraften fra selskapene skal selges på el-børsen Nord Pool.
 
Når avtalene vedrørende eierskapet for Smøla trinn 2 og Hitra er ferdig forhandlet, kan partene ta de endelige investeringsbeslutninger. Målsettingen er å sette Hitra vindpark (56 MW) i drift sommeren 2004, og Smøla trinn 2 (104 MW) sommeren 2005. Samlede byggekostnader, inklusive Smøla trinn 1, er beregnet til ca NOK 1,5 mrd.
 
Elektrisitet til 30 000 husstander
Fullt utbygd vil vindparkene på Smøla og Hitra ha en årlig produksjonskapasitet på ca 600 GWh.
-Denne utbyggingen understøtter Statkrafts ambisjoner om å satse på miljøvennlig energi. Vindparkene vil til sammen dekke elektrisitetsbehovet til rundt 30 000 husstander, sier Mikkelsen.
 
Økt etterspørsel etter miljøvennlig energi
I det europeiske kraftmarkedet utstedes det i dag grønne sertifikater i forbindelse med miljøvennlig produksjon av elektrisitet, såkalt "grønn el". I enkelte land, som for eksempel Nederland, er det etablert statlige incentiver til kraftleverandørene om å inkludere "grønn el"  i sine leveranser til forbrukerne. De grønne sertifikatene er dokumentasjonen på den miljøvennlige energien.
 
 
Nuon og Statkraft
Det nederlandske distribusjonsselskapet Nuon er et ledende selskap innen fornybar energi i Europa og har ca. 9500 ansatte. Nuon hadde i 2001 en omsetning på 4,5 milliarder euro.
Statkraft konsernet har ca. 2500 ansatte og hadde i 2001 en omsetning på NOK 10,4 milliarder. I Europa er Statkraft nest størst innen fornybar energi og representert på kontinentet gjennom heleide datterselskaper. Selskapene har handlet med grønne sertifikater i det europeiske markedet siden 1999.