Den nordiska marknaden för Digital Signage uppgår till över 2 miljarder 2015


Sverige, 2011-08-25 10:20 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Den nordiska marknaden för Digital Signage inom detalj- och servicehandeln kommer att uppgå till över 2 miljarder kronor om året 2015. Den bedömningen gör ZetaDisplay i anslutning till en aktuell rapport från marknadsanalysinstitutet IMS Research som visar på hög tillväxt för Digital Signage på världsmarknaden under de närmaste åren.

- Våra beräkningar visar att den nordiska marknaden för Digital Signage inom detalj- och servicehandeln uppgår till över 2 miljarder kronor om året år 2015. Vi räknar med en kraftig marknadstillväxt under de närmaste åren då allt fler kedjor satsar på mediet. ZetaDisplays försäljning växte exempelvis med hela 64 procent under 2010, förklarar ZetaDisplays VD Leif Liljebrunn.

Den höga tillväxten överensstämmer med prognoser som marknadsanalys­institutet IMS research offentliggjorde tidigare i sommar. Rapporten ”The World Market for Digital Signage, 2011 Edition” anger att tillväxten i den globala marknaden för Digital Signage kommer att överstiga 40 procent 2013. Då väntas världsmarknaden för hårdvara och mjukvara exklusive service och annonsering uppgå till 7 miljarder USD eller cirka 45 miljarder SEK.

ZetaDisplay baserar sina egna beräkningar dels på detalj- och servicehandelns storlek, dels på storleken på de affärer som ZetaDisplay hittills har genomfört. Företagets kund ICA Kvantum valde för sin satsning på Digital Signage att initialt investera 50 MSEK under en fyraårsperiod. Investeringen har efter hand ökat med ytterligare cirka 20 MSEK till totalt 70 MSEK. Till detta kommer framtagning av innehåll på de digitala bildskärmarna på cirka 20 MSEK fördelat på 100 butiker.

- Denna investeringsnivå för Digital Signage, som vi kan se generellt i marknaden bland våra kunder i Norden, motsvarar på årsbasis en löpande kostnad motsvarande 0,15 procent av branschens årsomsättning. När denna andel tillämpas på samtliga större butikskedjors årsomsättning blir storleken på den svenska marknaden för investeringar i Digital Signage 534 MSEK och för den övriga nordiska marknaden 1 638 MSEK per år eller totalt drygt 2 miljarder kronor.

I Norden omfattar detalj- och servicehandeln cirka 800 större kedjor som står för 70 procent av handelns totala omsättning, vilken uppgår till totalt 1 092 miljarder SEK (2007) enligt beräkningar baserade på Exportrådet Market Retailing 2002-2007.

 

Många fördelar

ZetaDisplay ser flera faktorer som driver handelns ökade satsningar på Digital Signage.

- Handeln har idag mer kunskap och erfarenhet av Digital Signage vilket förenklar beslut om fortsatta investeringar. Det stora mediebruset gör samtidigt att man är osäker om informationen i TV, radio och direktreklam verkligen når konsumenten. Digital Signage når däremot effektivt ut med budskapen till kunderna just där de fattar sina beslut att köpa, det vill säga i butiken. Där kan mediet också förstärka information som kunden har fått tidigare via andra medier. Två tredjedelar av alla inköpsbeslut avgörs när kunden går runt i butiken, där produkten exponeras.

- Vi har också funnit att varumärkesleverantörerna är beredda att betala för budskap i kanalen eftersom köpbesluten tas i butikerna. Detta innebär att Digital Signage allt mer kan ses som en ny mediekanal för marknadsföring, konstaterar Leif Liljebrunn.

ZetaDisplay pekar bland annat också på att standardiseringar av hårdvara bidrar till lägre investeringskostnader för Digital Signage. Det handlar exempelvis om en sjunkande pristrend för mediaspelare och digitala bildskärmar, men även en ökad användning av mindre digitala bildskärmar, smartphones och pekplattor.

Vid frågor kontakta:


ZetaDisplay AB (publ)
CEO Leif Liljebrunn
Telefon: +46 70 845 80 52
E-mail: 
leif.liljebrunn@zetadisplay.com

 

ZetaDisplay i korthet

ZetaDisplay är en ledande leverantör av Digital Signage till större kedjor inom detaljhandels- och servicebranschen på den nordiska marknaden. Bolaget har en nära koppling till forskning på området och kan påvisa märkbart ökad försäljning och nöjdare konsumenter. Bolaget omsatte drygt 50 mkr 2010 och befinner sig i en expansiv fas.

ZetaDisplay erbjuder en komplett medieplattform för Digital Signage som omfattar mjukvara, tjänster samt digitala system. Bolagets medieplattform möjliggör för kunderna att enkelt producera budskap samt säkerställa att en stor mängd kommunikation visas på rätt bildskärmar vid rätt tillfälle. Medieplattformen driftas och övervakas centralt av bolaget. Distributionen av media och spellistor till bildskärmar i butiker och serviceställen är internetbaserad. Styrning och kontroll av kommunikationen hanteras av såväl bolaget som kunder genom webbaserade gränssnitt som nås i molnet via Internet. Bolaget utför medieproduktion samt tillhandahåller mallverktyg som möjliggör för kunden att själv skapa innehåll. I helhetslösningen ingår även analys, rådgivning och projektledning, samt att ombesörja installation av digitala bildskärmar och kommunikationsutrustning på plats hos kund.

Bolagets medieplattform används inom en rad branscher, bland annat bygg-, elektronik-, sport-, konfektions- och dagligvaruhandeln, samt bank, restaurang och annan servicehandel. Exempel på kunder är ICA, Euromaster, Alko, Volkswagen, Shell, KotiPizza, Carlsberg, Team Sportia, SJ, Panasonic, Bilia mfl.

ZetaDisplay har närmare 40 anställda. Huvudkontoret finns i Malmö och dotterbolag i Danmark, Norge och Finland. Aktien handlas från och med 4 april 2011 på NASDAQ OMX First North Premier, med kortnamnet ZETA.

Certified Adviser och likviditetsgarant är Erik Penser Bankaktiebolag.

Mer information finns på http://www.zetadisplay.se