Arcoma AB: Resultatförbättring gentemot föregående år och Arcoma Precision godkänd i Europa


FINANSIELLT RESULTAT  

Andra kvartalet

·        EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar) ökade till -3 181 (-4 539) kSEK
·        Resultat efter skatt -4 581 (-6 153) kSEK
·        Kvartalet har belastats med 682 kSEK i omstruktureringskostnader
·        Resultat per aktie -0,44 (-0,87) SEK, resultat per aktie innan utspädning -0,64 SEK


Första halvåret 2016

·       Nettoomsättning 44 271 (62 779) kSEK, en minskning med 29 % mot föregående år
·       EBITDA minskade till -7 736 (-754) kSEK
·       Resultat efter skatt -12 382 (-5 453) kSEK
·       Resultat per aktie -1,20 (-0,77) SEK, resultat per aktie innan utspädning -1,74 SEK

 

VIKTIGA HÄNDELSER              

Arcoma organiserar om verksamheten och kostnadseffektiviserar
Verksamheten i Växjö organiseras om för att sänka kostnaderna och anpassa verksamheten efter en minskad OEM försäljning. Försäljningen av egna röntgensystem och patientpositioneringsbord ökar.

Mikael Högberg blir ny VD och koncernchef
Mikael Högberg efterträder Jonas Salomonson som ny VD och koncernchef från och med 1 juli.

Arcoma Precision godkänd i Europa
Arcoma Precision har erhållit CE märkning, vilket möjliggör försäljning i Europa och ett flertal andra marknader.

                                                  

VD-KOMMENTAR

Försäljningen under det andra kvartalet uppgick till 25,5 MSEK vilket är aningen högre än motsvarande kvartal 2015.. Detta trots en engångsorder på 5MSEK till Dominikanska republiken under samma kvartal 2015. Försäljningen inom EMEA och vår bordsförsäljning påverkade kvartalet positivt medan OEM försäljningen i stort sett motsvarar vår förväntning. Resultatet på EBITDA nivå uppgick till -2 968 (-4 539) vilket främst uppnåddes genom minskade kostnader jämfört med Q2 2015.

Den 1 juli tillträdde jag som VD för Arcoma. Under mina 16 år på Bolaget har jag haft flera olika ledande positioner inom utveckling, produktion och marknad. Detta har gett mig en ovärderlig erfarenhet av marknaden för röntgenprodukter och företagets affärsmöjligheter. Jag ser med tillförsikt fram emot utmaningen att som VD leda och utveckla Arcoma. 

För att stärka vår marknadsposition ytterligare kommer mitt fokus att ligga på försäljning och de nya marknader som vi har jobbat upp under det senaste året. Under det första halvåret har vi installerat ett flertal referenssystem på välrenommerade stora sjukhus framförallt på den Asiatiska marknaden men även i Europa.

Vi har under det andra kvartalet färdigställt vårt nya high end-system med ett eget bildsystem som kommer att marknadsföras under Arcomas egna varumärke. I samband med detta har registreringen av detta system slutförts i flera länder.

För att stå sig starka gentemot konkurrenterna på nya och befintliga marknader kommer Bolaget att fortsätta att fokusera utvecklingsresurserna på att stärka sin produktportfölj.. Under andra halvåret 2016 kommer vårt Intuition system att integreras med vårt nya bildsystem vilket öppnar upp för nya försäljningsmöjligheter.

Förhandlingarna om personalneddragning har slutförts och effekten av kostnadsbesparingen kommer i det tredje kvartalet med full effekt i Q2 2017. Den totala besparingen kommer att uppgå till 9 MSEK på årsbasis. Enligt tidigare kommunikation kommer den sänkta kostnadsnivån skapa goda förutsättningar för att Arcomas lönsamhet skall kunna stärkas under andra hälften av 2016.

 Mikael Högberg

 VD, Arcoma AB (publ)

 

 


Attachments

Arcoma AB  Delårsrapport 2016-Q2