Arcoma AB: Säsongsmässigt svagt kvartal, goda signaler från den svenska marknaden


 

FINANSIELLT RESULTAT              

Tredje kvartalet

·    Nettoomsättning för kvartalet minskade med 35% till 16 941 (26 104) kSEK
·    Justerat för avyttrade verksamheter minskade omsättningen med 26%
·    EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar) sjönk till -3 237 (1 084) kSEK
·    Resultat efter skatt -5 557 (-818) kSEK
·    Resultat per aktie -0,44 (-0,08) SEK, (innan utspädning -0,54 SEK)

Perioden januari-september
·   Nettoomsättning 66 744 (70 443) kSEK, en minskning med 5 % mot föregående år
·    Justerat för avyttrade verksamheter ökade omsättningen med 11%
·   EBITDA förbättrades till -3 485 (-6 665) kSEK
·   Resultat efter skatt -10 090 (-13 217) kSEK
·   Resultat per aktie -0,89 (-1,28) SEK, (innan utspädning -0,98 SEK)
 
 
VIKTIGA HÄNDELSER EFTER PERIODEN                                            
Arcoma utvecklar samarbetet med Canon Europa
Bolaget utvecklar samarbetet med Canon Europa och har erhållit rätt att sälja Canons detektorer inom hela EMEA. Detta innebär att Arcoma kan leverera fullständiga röntgensystem på hela EMEA-marknaden. Överenskommelsen säkrar kvaliteten på levererad produkt och minskar installationstid hos slutanvändaren.

Arcoma levererar system till skelett- och lunglab på Helsingborgs Lasarett
Helsingborgs Lasarett inom region Skåne väljer Arcoma som leverantör när man uppgraderar sitt röntgenrum. Installation förväntas kring årsskiftet och ordern är värd ca 4 MSEK. I avtalet ingår option på ännu ett system inom region Skåne under perioden fram till och med 2020.

  

VD-KOMMENTAR

Omsättning

Tredje kvartalet nådde inte upp till volymerna vi såg under motsvarande kvartal föregående år, då vi hade flera större specialorder och hög reservdelsförsäljning. Detta är ett historiskt sett varierande kvartal, där volymerna svänger mycket från år till år. Den fördelaktiga produktmixen föregående år gör att vi i kvartalet inte kunde matcha jämförelsetalen. VI ser dock att vår omsättning för perioden januari till september, justerat för avyttrade verksamheter, ökar med 11% jämfört med föregående period.

Vi ser att de upphandlingar vi deltagit i framförallt på den svenska marknaden och i Asien drar ut på tiden och att de i de flesta fall överklagas. Detta gör att vi troligtvis kommer att gå in i 2018 med ett par upphandlingar som inte är avslutade.  

Under fjärde kvartalet ser vi att orderingången är mer stabil och vi ser en återgång till normala affärsvolymer.

Vårt samarbete med Canon växer

Bolaget har nått en överenskommelse med Canon Europa, där Arcoma nu utökat de marknader på vilka vi får sälja Canondetektorer. Detta innebär att vi inom hela EMEA och större delar av Asien kan sälja våra system kompletta och integrerade med Canons detektorer och bildmjukvara. För oss innebär det en högre omsättning, men också att vi kan validera och säkerställa det kompletta systemet innan det lämnar fabriken. För våra kunder innebär det att de bara har en leverantör att vända sig till och att installationstiden på plats minskas i och med att systemet är klart. Vi kommer även att hantera eftermarknaden för Canons detektorer på dessa marknader.

Arcoma som varumärke på alla egna produkter

I och med överenskommelsen med Canon övergår även deras distributörer till att sälja röntgensystemen under varumärket Arcoma. Vi gläds åt att slutkunderna nu kommer att se vårt varumärke på våra produkter.

Intensiv period med flera lokala och globala marknadsaktiviteter

I mitten av september visade vi på Arcoma för första gången upp våra produkter under Röntgenveckan, som i år hölls i Linköping. Röntgenveckan samlar stora delar av den svenska radiologiindustrin för fyra dagar med fyllda med föreläsningar om röntgen.

Förra veckan var vi på Medica som är en stor medtechmässa i Düsseldorf.

I helgen åker vi till RSNA i Chicago som är en av världens största radiologimässor.

Helsingborgs Lasarett väljer Arcoma Precision när de skall köpa nytt röntgensystem

Under fjärde kvartalet kommer vi att göra vår andra installation i Sverige. Helsingborgs Lasarett, som uppdaterar sin röntgenavdelning med ett Arcoma Precisionsystem med detektorer från Canon.

Mikael Högberg

VD, Arcoma AB (publ)

 

 

 


Attachments

Arcoma AB  Delårsrapport 2017-Q3