Delårsrapport januari - mars 2021


Ökade SaaS intäkter och operationell effektivitet leder till starkt EBITDA

Första kvartalet - januari – mars 2021

  • Nettoomsättningen minskade med 14,3% till 87,8 (102,4) MSEK
  • SaaS-intäkterna uppgick till 40,1 (39,5) MSEK. Organiskt ökade SaaS-intäkterna med 2,2% till fasta växelkurser
  • EBITDA uppgick till 11,4 (-6,2) MSEK. Justerat för kostnader relaterat till förvärv uppgick EBITDA för det första kvartalet till 13,3 MSEK
  • ARR uppgick till 173,5 MSEK jämfört med 160,3 MSEK föregående kvartal
  • Rörelseresultatet uppgick till 3,1 (-15,5) MSEK
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 0,08 (-0,56) respektive 0,08 (-0,56) SEK

Väsentliga händelser under kvartalet

  • ZetaDisplay breddar sin molnbaserade Digital Signage-mjukvaruplattform med Digital Out of Home -funktionalitet (DOOH)
  • ZetaDisplay meddelar att Hans van 't Hoff har utsetts till Chief Operations Officer för ZetaDisplay
  • ZetaDisplay har förnyat Digital Signage-kontraktet med Randstad Nederländerna med ytterligare tre år fram till 2024
  • ZetaDisplay förvärvar NORDLAND systems GmbH med en preliminär nettoomsättning för 2020 om 78,4 MSEK, SaaS-intäkter om 16,4 MSEK och EBITDA om 6,4 MSEK
  • ZetaDisplay meddelar att styrelsen för ZetaDisplay AB (publ) har beslutat att genomföra en översyn av olika strategiska alternativ för ZetaDisplay i syfte att skapa bästa möjliga värde för aktieägarna

Väsentliga händelser efter kvartalet

  • ZetaDisplay meddelar att delårsrapporten för januari-mars 2021 tidigareläggs
  • ZetaDisplay vinner det internationella priset Digital Signage Award för SNØ installationen i Oslo

 

Kommentar från koncernchefen
Ökade SaaS intäkter och operationelleffektivitet leder till starkt EBITDA

ZetaDisplay fortsätter att öka sin lönsamhet och levererar ett starkt EBITDA under första kvartalet 2021. På en återhållsam marknad lyfter EBITDA-marginalen till 13,0 (-6,0) %, tack vare högre SaaS intäkter, skalfördelar i organisationen och fortsatt kostnadskontroll. SaaS-intäkterna uppgick till 40,1 (39,5) MSEK och utgör 45,7 (38,6) % av nettoomsättningen. ARR uppgår till 173,5 miljoner kronor.

Kvartalets nettoomsättning uppgick till 87,8 (102,4) MSEK, en minskning med 14,3% jämfört med samma kvartal föregående år. Projektförsäljningen var 24,3% lägre än motsvarande period förra året. Bruttoresultatet ökade till 57,2 (54,0) MSEK. Bruttomarginalen steg till 65,2 (52,7) % som resultat av högre andel SaaS-intäkter. Periodens EBITDA uppgick till 11,4 (-6,2) MSEK.

Fortsatt stark kundbas

Kundbasen är intakt och ökande, dock präglas efterfrågan för nya projekt alltjämt av återhållsamhet. Regleringar och nedstängningar på bolagets huvudmarknader förskjuter beslutsprocesser hos kund. Vi ökar stadigt vår leveransförmåga samt utökar vårt erbjudande, och det stärker marginalen samt vårt partnerskap med kunderna.

De internationella ramavtalen utvecklas i linje med vår plan och befäster vår unika position att kunna leverera, driva och utveckla komplexa globala digitala transformeringsprojekt.

Expansion på Europas största Digital Signage marknad

Förvärvet av tyska NORDLAND systems GmbH i början av mars följer koncernens strategi att driva konsolideringen och tillväxt på den europeiska marknaden. Nordland är en ledande aktör på Europas största enskilda marknad för Digital Signage. Bolaget har en god lönsamhet, stabila och ökande SaaS intäkter samt en attraktiv kundbas. Integrationen har påbörjats och vi fokuserar på nykundsförsäljning, ett utökat erbjudande, samt kunskapsöverföring av produkt- och tjänsteportföljen.

Skalbar och effektiv organisation levererar

Den globala funktionsbaserade organisationen, som infördes för ett år sedan, har lett till ökad harmonisering av arbetssätt, breddning av produkt- och tjänsteerbjudande, stärkt operativ förmåga och effektivare investeringar. Skalfördelarna ökar vår leveransförmåga vilket skapar mervärde för kunderna. Samtidigt leder effektiva investeringar till ökad lönsamhet, vilket ger oss utrymme för fortsatta investeringar i vårt erbjudande.

Ett exempel på ny funktionalitet för våra produkter och tjänsteerbjudanden är satsningen på en Digital-Out-Of-Home applikation som lanserades under kvartalet. Vi genomför frekventa lanseringar av ny funktionalitet under året för att säkra och stärka vår konkurrenskraft. Vår goda finansiella ställning och den höga andelen av SaaS-intäkter skapar förutsättningar för fortsatta strategiska satsningar.

Våra medarbetare arbetar fortfarande till stor del hemifrån. Genom god samverkan, stort engagemang, effektiva system och processer är hela verksamheten fortsatt i fullt operativt läge.

Utblick

Som beskrivits i bokslutskommunikén för 2020 förväntar vi oss en stegvis normalisering av efterfrågan under 2021. Det första kvartalet har visat att beslutsprocesser fortfarande är längre än normalt, dock ser vi tydliga indikatorer på att efterfrågan är på väg att återvända. Vi deltar i en rad större internationella upphandlingar och bedömer att den pågående digitaliseringen i samhället kommer att accelerera när restriktioner tas bort. Vi behåller vår positiva syn på en tilltagande återhämtning av projektförsäljningen under andra halvåret.

Vår förbättrade internationella leveransförmåga ligger väl i fas med den digitala transformeringen i samhället och genom förvärvet av Nordland har vi öppnat upp för expansion på tyskspråkiga marknader (DACH). Vi följer kontinuerligt upp våra långsiktiga finansiella mål, där målsättningen är att uppnå 200 MSEK i SaaS-intäkter och 100 MSEK i EBIT vid utgången av 2022. Dessa mål ligger fortsatt inom räckhåll. Jag känner stor stolthet över vår prestation under kvartalet, medarbetarnas engagemang, förtroendet från våra kunder och vår framdrift inom strategiska prioriteringar.

Vi har utvecklats som organisation under utmanande tider och stärkt vårt erbjudande och position. Vi ser fram emot att fortsatt driva konsolideringen av den europeiska marknaden inom Digital Signage, både organiskt och genom fortsatta förvärv.

Malmö, 27 april 2021

Per Mandorf
Koncernchef och VD

Denna rapport har inte varit föremål för översiktlig granskning av bolagets revisor.

Denna delårsrapport är sådan information som ZetaDisplay AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom Per Mandorfs försorg, för offentliggörande den 27 april 2021 kl 08:00

För ytterligare information vänligen kontakta:

Per Mandorf, Koncernchef och VD
Telefon: 0704-25 82 34
E-Mail: per.mandorf@zetadisplay.com

Jacob Stjernfält, CFO
Telefon: 0768-75 41 77
E-Mail: jacob.stjernfalt@zetadisplay.com

Daniel Oelker, CCO
Telefon: 0708-45 80 54
E-Mail: daniel.oelker@zetadisplay.com

Om ZetaDisplay

ZetaDisplay driver den digitala transformeringen i fysiska miljöer. Våra koncept och vår mjukvara påverkar människors beteende vid beslutstillfället i butiks- och offentliga miljöer samt arbetsplatser. Våra lösningar är kända som Digital Signage som vi utvecklar och erbjuder som SaaS-lösningar. ZetaDisplay är en europeisk ledare och kommer att driva den fortsatta konsolideringen av marknaden organiskt och genom förvärv.

ZetaDisplay har sitt säte i Malmö, omsätter cirka 450 Mkr och sysselsätter 200 medarbetare vid tio kontor i sex europeiska länder och USA. Totalt hanterar bolaget över 70 000 installationer på över 50 marknader. Aktien är noterad på Stockholmsbörsen Nasdaq [ZETA]. Mer information på www.ir.zetadisplay.com

 

Bilaga



Attachments

ZD Delårsrapport FINAL Q1 2021