Företrädesemissionen i Cortus Energy AB tillför bolaget cirka 44,3 MSEK före emissionskostnader


PRESSMEDDELANDE                                

Stockholm, måndag den 3 oktober 2022

Cortus Energy AB (”Cortus Energy” eller ”Bolaget”) har slutfört den företrädesemission av units, bestående av konvertibler av serie KV2 och teckningsoptioner av serie TO10, som beslutades och offentliggjordes av styrelsen den 6 september 2022 (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen tecknades till totalt cirka 70,9 procent, varav cirka 62,5 procent tecknades med stöd av uniträtter och cirka 8,4 procent tecknades utan stöd av uniträtter. Cortus Energy tillförs därmed cirka 44,3 MSEK, före emissionskostnader.

Teckning

Teckningsperioden avslutades den 29 september 2022. Det slutliga utfallet visar att Företrädesemissionen tecknades till cirka 70,9 procent, varav cirka 62,5 procent tecknades med stöd av uniträtter och cirka 8,4 procent tecknades utan stöd av uniträtter. Genom Företrädesemissionen tillförs Bolaget cirka 44,3 MSEK, före avdrag för emissionskostnader. Vid fullt nyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO10 kan Bolaget tillföras ett ytterligare kapitaltillskott om upp till cirka 15,9 MSEK efter nyttjandeperioden för teckningsoptionerna som löper från och med den 5 juni 2023 till och med den 16 juni 2023.

Tilldelning

Tilldelning av units som tecknats utan stöd av uniträtter har skett i enlighet med villkoren som anges i det EU-tillväxtprospekt som Bolaget offentliggjorde den 9 september 2022 med anledning av Företrädesemissionen. Samtliga teckningar avseende units med och utan företrädesrätt har erhållit tilldelning.

BTU

Handel med Betald Tecknad Unit (”BTU”) sker på Nasdaq First North Growth Market fram till omvandling av BTU till konvertibler och teckningsoptioner efter att Företrädesemissionen registrerats hos Bolagsverket. En (1) BTU innehåller en (1) konvertibel av serie KV2 och en (1) teckningsoption av serie TO10. Preliminär likviddag för de avräkningsnotor som kommer skickas till de som erhållit tilldelning vid teckning utan stöd av uniträtter är torsdag den 6 oktober 2022. Registrering hos Bolagsverket och Euroclear beräknas ske under vecka 41.

Konvertibler av serie KV2

Genom Företrädesemissionen emitteras 44 256 574 konvertibler av serie KV2. Konvertiblerna kommer att tas upp till handel på Nasdaq First North Growth Market i samband med att Företrädesemissionen registreras hos Bolagsverket.

Konvertiblerna löper med en årlig ränta om tolv (12) procent från och med den 12 oktober 2022 till och med den 12 april 2024, eller den tidigare dag lånet konverteras till aktier i Bolaget. Konvertibelinnehavarna har rätt att påkalla konvertering av konvertibler jämte upplupen ränta till nyemitterade aktier i Bolaget under utsatta konverteringsperioder, vilka äger rum under de första elva (11) bankdagarna under mars, juni, september och december. Konverteringskursen kommer att fastställas till 70 procent av den volymvägda genomsnittskursen för Bolaget aktie under de tio (10) handelsdagar som infaller före respektive konverteringsperiod. Den första konverteringsperioden påbörjas den 1 december 2022 och pågår fram till och med den 15 december 2022. Konverteringskursen kan som lägst uppgå till 0,10 SEK och högst 0,40 SEK.

Teckningsoptioner av serie TO10

Genom Företrädesemissionen emitteras 44 256 574 teckningsoptioner av serie TO10, vilka berättigar till teckning av nya aktier i Bolaget. Teckningsoptionerna kommer att tas upp till handel på Nasdaq First North Growth Market i samband med att Företrädesemissionen registreras hos Bolagsverket.

Teckning av aktier med stöd av teckningsoptioner av serie TO10 sker under perioden från och med den 5 juni 2023 till och med den 16 juni 2023. Varje teckningsoption av serie TO10 ger rätt att teckna en (1) ny aktie i Bolaget mot kontant betalning motsvarande 70 procent av den volymvägda genomsnittskursen i Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under perioden från och med den 19 maj 2023 till och med den 1 juni 2023, dock lägst kvotvärdet och högst 0,36 SEK per aktie. Vid fullt nyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO10 inom ramen för emitterade units kan Bolaget komma att tillföras ytterligare maximalt cirka 15,9 MSEK. Vid fullt nyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO10 kommer aktiekapitalet att öka med 1 327 697,22 SEK, från 56 167 501,02 SEK till 57 495 198,24 SEK.

Aktier och aktiekapital

Vid fullt nyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO10 kan antalet aktier i Bolaget komma att öka med 44 256 574 aktier från 1 872 250 034 till 1 916 506 608 aktier, motsvarande en utspädning om cirka 2,3 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget. Antalet aktier kommer, förutsatt att konvertering av samtliga konvertibler inklusive ränta sker till lägsta möjliga konverteringskurs (0,10 SEK) vid det sista konverteringstillfället samt fullteckning av teckningsoptioner av serie TO10, att öka med 518 226 293 aktier, från 1 916 506 608 till högst 2 434 732 901. Aktiekapitalet kommer således öka med 15 546 788,79 SEK, från 57 495 198,24 SEK till högst 73 041 987,03 SEK, motsvarande en utspädningseffekt om cirka 21,3 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget. Den maximala ökningen av antalet aktier i Bolaget till följd av Företrädesemissionen kan innebära en maximal utspädning om cirka 23,1 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget.

Rådgivare

Mangold Fondkommission AB har agerat finansiell rådgivare och Synch Advokat AB har agerat legal rådgivare till Bolaget i samband med Företrädesemissionen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Håkan Sigfridsson, VD
Tel: +46 (0)8 588 866 30
www.cortus.se

Denna information är sådan information som Cortus Energy AB är skyldiga att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande den 3 oktober 2022 kl. 08:30 CET.

Om Cortus Energy

Cortus Energy AB utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll®-tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i en rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar. WoodRoll® har stor bränsleflexibilitet, vilket innebär att processen kan utnyttja lågvärdiga förnybara bränslen utan att kompromissa med processprestanda. Cortus Energy har idag två WoodRoll® anläggningar, en testanläggning i Köping sedan 2011 och en kommersiell anläggning i Höganäs under konstruktion med planerad uppstart 2022.

Cortus Energy’s aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market. Mangold Fondkommission AB, e-post: ca@mangold.se, 08-503 015 50, är bolagets Certified Adviser.

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner. Mottagare av detta pressmeddelande i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har publicerats, offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana restriktioner. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att, förvärva eller teckna några värdepapper i Cortus Energy i någon jurisdiktion. Inbjudan till berörda personer att delta i Företrädesemissionen kommer endast att ske genom det EU-tillväxtprospekt som Bolaget avser att offentliggöra med anledning av Företrädesemissionen.

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till Storbritannien, USA, Kanada, Japan, Australien, Hong Kong, Nya Zeeland, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande lagar och regler.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte godkänts av någon tillsynsmyndighet i någon jurisdiktion. Inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet lämnas inget erbjudande till allmänheten av värdepapper i något annat land än Sverige. I andra medlemsländer i den Europeiska Unionen kan ett sådant erbjudande endast lämnas i enlighet med undantag i Prospektförordningen.

Detta pressmeddelande innehåller viss framåtriktad information som återspeglar Bolagets aktuella syn på framtida händelser samt finansiell och operationell utveckling. Ord som ”avses”, ”bedöms”, ”förväntas”, ”kan”, ”planerar”, ”tror”, ”uppskattar” och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender, och som inte är grundade på historiska fakta, utgör framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur förenad med såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer eftersom den är avhängig framtida händelser och omständigheter. Framåtriktad information utgör inte någon garanti avseende framtida resultat eller utveckling och verkligt utfall kan komma att väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information.

Bilaga



Attachments

Cortus Energy - PM offentliggörande av utfall