Sonera ja Nokia toteuttivat ensimmäisenä maailmassa Wireless LAN -verkkovierailun GSM-tekniikkaa hyödyntäen


Sonera ja Nokia ovat yhteistyössä toteuttaneet ensimmäisenä maailmassa WLAN-verkkovierailun, joka perustuu gsm-tekniikkaan. Soneran tarjoaman palvelun ja Nokian kehittämän teknologian avulla langattomia laajakaistaisia internetpalveluja voidaan jatkossa hyödyntää eri matkapuhelinoperaattoreiden rakentamilla Wireless LAN -palvelualueilla.

Verkkovierailu eli roaming tarkoittaa verkko-operaattoreiden välistä yhteistyösopimusta, jonka myötä asiakas voi ulkomailla hyödyntää oman operaattorinsa roaming-partnereiden verkkoa. Gsm-roaming on paras mahdollinen esimerkki toimivasta roaming-käytännöstä, sillä verkko-operaattorit ovat sopineet yhteensä yli 20 000 roaming-sopimusta ja kuukausittain on arvioitu soitettavan yli 500 miljoonaa roaming-puhelua.

Nokian kehittämä ja kaupallisesti saatava Nokia Operator Wireless LAN -teknologia käyttää hyväkseen jo olemassaolevia gsm-keskuksia sekä verkkovierailuinfrastruktuuria. Kun asiakas liittää WLAN-korttiinsa SIM-kortin, voi hän jatkossa käyttää WLAN korttiansa ympäri maailmaa paikallisen GSM operaattorin WLAN palvelualueilla, edellyttäen että operaattorit ovat sopineet WLAN-verkkovierailusta.

Tämä merkitsee palveluoperaattoreille merkittävää mahdollisuutta tarjota omille sekä muiden operaattoreiden asiakkaille laajakaistaisia langattomia internetyhteyksiä omilla palvelualueillaan.

Sonera tarjoaa yritysasiakkailleen jo nyt langatonta laajakaistaista internetyhteyttä, joka perustuu Nokia 11Mbit/s IEEE802.11b Wirelesss LAN -teknologiaan. Sonera wGate -palvelu on langaton laajakaistainen internetyhteys, jonka avulla internetin ja tarvittaessa intranetin palvelut ovat käytettävissä helposti tiloissa, joihin on rakennettu wGate-palvelualue. Palvelun avulla yrityksen työntekijät voivat hoitaa työasioitaan siellä missä he kulloinkin ovat. Soneran omia palvelualueita on rakennettu esimerkiksi lentoasemille, hotelleihin ja erilaisiin konferenssitiloihin.

"Sonera uskoo operaattoreiden ylläpitämien WLAN-palveluiden yleistymiseen ja haluammekin olla edelläkävijä näiden palvelujen kehittäjänä sekä tarjoajana. Operaattorien ylläpitämät WLAN-palvelut ovat jatkossa luonnollinen osa langattomien internetpalvelujen kokonaisuutta, jossa käyttäjä voi aina saada parhaan mahdollisen tiedonsiirtokapasiteetin käyttöönsä. SIM-korttiin pohjautuvat ratkaisut mahdollistavat jo lähitulevaisuudessa käyttäjille helpon ja turvallisen tavan saada palvelut käyttöönsä sekä kotimaassa että ulkomailla", toteaa yksikönjohtaja Pasi Tolonen Sonerasta.

"Nokian Operator Wireless LAN -ratkaisua pilotoi aktiivisesti noin 20 operaattoria, ja arviomme mukaan useat operaattorit julkistavat Wireless LAN -palvelunsa jo vuoden 2002 ensimmäisen puoliskon aikana. Yhteistyössä Soneran kanssa toteutettu verkkovierailu osoittaa, että operaattorit voivat jo nyt tehdä Wireless LAN -verkkovierailusopimuksia, koska olemassa olevaa GSM-infrastruktuuria voi käyttää hyväksi. Tämä tarkoittaa erittäin nopeaa laajakaistaisen Wireless LAN -palvelun leviämistä ympäri maailmaa. Palvelusta hyötyvät erityisesti liikematkustajat. Palvelun käyttö on yhtä helppoa kuin GSM puhelimen käyttö", sanoo johtaja Kimmo Kaitala Nokian Wireless LAN Systems-yksiköstä.






Lisätietoja antaa:

Pasi Tolonen, yksikönjohtaja
Mobile Business Services
Sonera Oyj
p. 040 302 2000
pasi.tolonen@sonera.com

Petri Huhtala, tuoteryhmäpäällikkö
Mobile Business Services
Sonera Oyj
p. 040 302 2074
petri.huhtala@sonera.com

Nokia Networks
Viestintä
Puh. 07180 38195
nokia.networks@nokia.com

www.nokia.com


Kuvamateriaalia löydät osoitteista:
www.nokia.com/press/nps_photo_archive/1,3009,future,00.html

www.nokia.com/press/nps_photo_archive/1,3009,hot_topics,00.html

Uuden ratkaisun teknisen kuvauksen löydät osoitteesta:
www.nokia.com/corporate/wlan/index.html