Net Insight - Delårsrapport för perioden 1 januari - 30 september 2001


MARKNADS- OCH FRAMTIDSUTSIKTER
Marknadsklimatet inom IT- och telekombranschen präglas för närvarande av låg aktivet och återhållsamhet. Flera företag har sett sina intäkter kraftigt reducerade under året och har därmed tvingats till olika typer av åtgärdsprogram för att sänka kostnader och höja effektiviteten. En större försiktighet och återhållsamhet märks hos operatörerna som skjuter på planerade investeringar i infrastruktur och tilläggstjänster, vilket resulterar i förlängda försäljningscykler och försenad orderingång hos deras leverantörer. Trots detta görs investeringar, och de bolag som tydligt kan påvisa att deras lösningar grundas på i tiden närstående intäkter och kostnadsbesparingar har goda framtidsutsikter. Jämförande beräkningar visar att Net Insights teknik har klara kostnadsfördelar jämfört med konkurrerande tekniker, både när det gäller möjligheten att hantera bandbredd och garantera kvalitet.

Paradoxalt nog har världsläget och oron efter terrorattackerna i USA ökat efterfrågan på online-nyheter i form av strömmande media. Analysföretaget Nielsen Netratings mätningar visade att 56 procent av alla amerikanska kontorsanställda under september månad i år, använde någon form av strömmande media för att följa nyheterna över Internet. Den jämförbara siffran för föregående år låg på endast fem procent. Utvecklingen har gjort att tv- och medieindustrin nu ser sig om efter nya möjligheter att tillgodose behovet hos konsumenterna. Detta har ökat intresset för olika typer av högkvalitativa överföringtjänster för strömmande media betydligt, vilket gynnar Net Insights kostnadseffektiva fiberoptiska medielösningar.

Tele2 har i två omgångar beställt utrustning för den fortsatta utbyggnaden av sitt medienät, där TV4 successivt kopplar upp fler tv-stationer, samtidigt som nya kunder ansluter sig till nätet. I USA har Qmedia valt Net Insights utrustning för utbyggnaden av sitt medienät. Deras medietjänster testas redan idag av en av USA:s största mediebolag, som nu skickar videoströmmar om 270 Mbps mellan Washington och New York. Andra amerikanska medieföretag står nu beredda att testa medielösningen. Fortfarande gynnas Net Insight av att bolaget saknar verklig konkurrens när det gäller överföring av realtidskritisk video i fiberoptiska nät.

- Vår satsning på mediesegmentet ligger helt rätt i tiden. Affärerna med Tele2 och Qmedia är bara två av flera bevis på detta. Mediebolagen har ett stort behov av att förbättra och förenkla sin hantering av högkvalitativ video, samtidigt som operatörerna ser nya intäktsmöjligheter med våra kostnadseffektiva lösningar, säger Tomas Duffy, VD Net Insight.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER PERIODEN
Försäljning
Den amerikanska tjänsteleverantören Qmedia har valt Net Insights Nimbra- plattform för utbyggnaden av ett nordamerikanskt medienät. Nätet skall binda samman ett femtiotal medieintensiva städer, däribland New York, Los Angeles, Chicago, Atlanta, Miami, Toronto och Vancover, och bestå av mer 16.000 km fiber. Mediebolag som kopplar sig mot det fiberoptiska medienätet kommer med Qmedias tjänster för video- och datatransmission, att kunna sänka sina kostnader för produktion och distribution samtidigt som högsta möjliga ljud- och bildkvalitet erhålls. Nätet ska ses som ett kostnadseffektivt komplement till de satellitlänkar och fysiska transporter av videokassetter som medieföretagen använder sig av idag. Qmedia beräknar att investera omkring 20 miljoner dollar i projektet under en tvåårsperiod. I samband med valet av Net Insight har Qmedia gjort en första beställning av nätverksutrustning för tester och verifiering.

I september tillgännagav Net Insight att kunden och samarbetspartnern Carrier1 kommer att överta det fulla ägandet av det gemensamma marknadsbolaget ProStream. ProStream, som bildades i syfte att sälja och marknadsföra professionella medietjänster till tv- och produktionsbolag runt om i Europa, integreras nu i Carrier1:s befintliga organisation som ett eget affärsområde. Genom integrationen kommer Carrier1 att erhålla större synergieffekter mellan olika kundsegment och produktlinjer samt kunna erbjuda kunderna ett samlat tjänsteutbud. Med Net Insights DTM-utrustning i Carrier1:s paneuropeiska nät blir det möjligt för Carrier1 att erbjuda mediebolagen heltäckande och kostnadseffektiva lösningar.

Net Insight har fått en order från Carrier1 BV. Ordern avser den modulära nätverksväxeln Nimbra One, bestyckad med instickskort för data- och telefoni.

Produkter
Net Insight har utökat sin produktportfölj med Nimbra 291, en multi-service växel särskilt utvecklad för aggregering av stora flöden av realtidskritisk trafik och fjärrtransport mellan optiska stadsnät. Nimbra 291 kan hjälpa operatörer att undvika de höga investeringskostnader och ojämna utnyttjandegrad som annars förknippas med uppgradering av infrastruktur på SDH/Sonet nät. Växeln levereras med ett 2,5 Gbps gränssnitt för SDH/Sonet vilket ger redan driftsatta OC-48 och STM-16-länkar ny funktionalitet genom integration av ett multi-service DTM transportlager tack vare möjligheten att dynamiskt fördela länkens kapacitet mellan olika användare och tjänster. De första växlarna har redan levererats till kunder i USA och Europa.

I september introducerades även ASI Transport Access Module (Asynchronous Serial Interface) till den modulära nätverksväxeln Nimbra One. ASI Modulen gör det möjligt att distribuera strömmande MPEG-video utan att låsa upp mer bandbredd än aktuellt transportbehov kräver. Med en modul för ASI-transport över DTM-baserade medienät, blir Net Insight först i världen med en ASI-lösning med justerbar bandbredd för maximalt utnyttjande av nätverkets resurser. ASI Transport Access Module har fyra portar, två för inkommande och två för utgående signaler, och levereras med funktion för konfiguration av bandbredd i kanalstorlekar från 512 kbps upp till 213 Mbps.

Installationer och tekniska verifieringar
På IBC2001-mässan i Amsterdam i september, genomfördes en världsunik demonstration av ett pan-europeiskt medienät för professionell videotransport i realtid. Tillsammans med IRT (Institut für Rundfunktechnik), EBU (European Broadcasting Union), Carrier1 och Tandberg Television visade Net Insight fördelarna med ett fiberoptiskt kontributionsnät för digital produktion. I nätverket, som kopplade samman ovanstående bolags montrar med IRTs huvudstudio i München, skickades tjänster för strömmande video av olika kvaliteter. Applikationerna inkluderade realtidsöverföring av 270 Mbps okomprimerad SDI studiokvalitetsvideo, komprimerad video av professionell kvalitet (MPEG-2 4:2:2 profile@ML) DVB/ASI över IP och PC-baserad IP-streaming med en överföringshastighet på 300 kbps upp till 2 Mbps. Demonstrationen visade tydliga skillnader i såväl kvalitet som fördröjning mellan de olika videoströmmarna.

Den kroatiska systemintegratören Netiks har slutfört den första fasen av installationen av ett DTM nätverk på den kroatiska ön Krk för energiföretaget Ponikve d.o.o:s räkning. Allied Telesyn har levererat DTM-utrustningen till nätverket, kallat VOSOKNET, där den andra fasen med anslutning av ytterligare två noder inleds under andra kvartalet 2002.

Organisation
Den 1 september tillträdde Tomas Duffy formellt som ny VD för Net Insight och efterträdde därmed Bengt Olsson. Tomas Duffy, född 1955, har tidigare varit medlem av Telias verkställande ledning som vice VD med ansvar för affärslösningar och tjänsteutveckling. Han har även varit VD för Mannesman ipulsys och har nu senast varit VD för strategi- och IT-konsultbolaget Halogen.

I september inledde Net Insight ett åtgärdsprogram för att sänka kostnadsnivån i bolaget. Senast i december i år skall kostnaderna vara halverade. Programmet innebär att konsulttjänster och extern utveckling kraftigt reduceras samtidigt som en personalreduktion och en allmän kostnadsöversyn av verksamheten genomförs. Under oktober har cirka 40 medarbetare lämnat företaget. Fram till idag har de huvudsakliga kostnaderna utgjorts av utvecklingskostnader. Då bolaget nu har produkter klara att leverera till kund, kan nya utvecklingskostnader reduceras utan olägenhet för kunderna. Trots nedskärningarna kommer Net Insight att ha kvar en avsevärd utvecklingskraft och förmåga att ta fram nya produkter. Samtidigt frigörs resurser för att öka kundorienteringen i bolaget och ytterligare fokusera på försäljningen.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET
Tele2 fortsätter utbyggnad av TV4:s medienät
Tele2 beställde i juni utrustning till den fortsatta utbyggnaden av TV4:s medienät. Köpet omfattar nätverksväxlar för att koppla samman huvud- och lokalstudion i Stockholm med TV4:s lokala station i Göteborg. Köpet var ett första avrop enligt det ramavtal som tecknades i maj i år mellan Net Insight och Tele2. Ramavtalet innebar dessutom att Net Insight blev en certifierad partner till Tele2.

Allied Telesyn bygger fyra pilotnät
I juni beställde Allied Telesyn nätverksutrustning för utbyggnaden av fyra pilotnät i fyra olika länder i Europa. Installationerna kommer främst att göras i så kallade Multi-Tenant Units såsom kontorskomplex och business parks.

Nimbra 210 och Nimbra 290 lanserade
I maj introducerades de första växlarna i 200-serien, accessenheten Nimbra 210 och nätverksväxeln Nimbra 290. Nimbra 210 är en 24 portars accessenhet som förbinder lokala nätverk med stadsnät. Nimbra 290 är Net Insights första nätverksväxel baserad på Twintin-chipet och är en kostnadseffektiv knytpunkt mellan länkar i optiska stadsnät baserade på DTM-teknik. Produkterna i 200-serien är särskilt lämpade för krävande realtidstjänster i bredbandsnät.

Andra generationens DTM-mjukvara lanserad
I mars lanserades andra generationens systemprogramvara för DTM-växlar. Den nya programvaran NIMOS 2.0 fungerar på alla Nimbra plattformar inklusive de nya växlarna i 200-serien. NIMOS 2.0 erbjuder ett kraftfullt stöd till de operatörer och produktionsbolag som vill erbjuda nya typer av medielösningar via fiberoptiska nät.

DTM standardiserat
Det europeiska standardiseringsorganet ETSI har godkänt stommen i den svenskutvecklade tekniken DTM. Standarden publicerades den 23 mars under beteckningen ES 201 803-1.

Nyemission
I maj/juni genomförde Net Insight en nyemission om 157 MSEK med företrädesrätt för bolagets samtliga aktieägare. Emissionen fulltecknades. Antalet aktier i Net Insight uppgår efter nyteckning till 55 005 020 med ett nominellt värde på 0,04 SEK. Dessutom ges de aktieägare som tecknat aktier i nyemissionen en optionsrätt för varje tvåtal nytecknade B-aktier. Varje option ger i sin tur rätten att teckna en ny aktie under juni 2002 och tillför bolaget ytterligare 118 MSEK vid fullt utnyttjande.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER PERIODENS UTGÅNG
Tele2 beställer ytterligare utrustning
Tele2 fortsätter utbyggnaden av sitt medienät och beställer ytterligare nätverksutrustning från Net Insight. Köpet omfattar utbyggnad av nätet för såväl TV 4:s räkning som för nya kunder. Tele2:s satsning på ett nationellt medienät har redan givit resultat och ett flertal TV- och mediebolag har visat intresse för den nyligen lanserade Media Highspeed-tjänsten. För TV 4:s räkning kopplas nu även Köpenhamn, Malmö och Sundsvall till det nät som sedan tidigare binder samman huvud- och lokalstudion i Stockholm med TV 4:s lokala tv-station i Göteborg. Köpet utgör det andra avropet enligt tidigare tecknat ramavtal.

Första testet i Qmedias medienät
Ett av USA:s största mediebolag har gjort framgångsrika tester med transport av videoströmmar om 270 Mbps. Den realtidskritiska trafiken har skickats mellan mediebolagets studior i Washington D.C och New York. Uppmärksamheten kring Qmedias medietjänster har varit stor, och ett flertal andra mediebolag står nu i begrepp att testa lösningen.

RESULTATUTVECKLING
Försäljningsintäkterna uppgick till totalt 10,6 MSEK (6,0).
Största delen av bolagets kostnader hänför sig till utvecklingsverksamheten med -129,6 MSEK (-88,6). Bolaget har under perioden initierat ett kostnadsbesparingsprogram, vilket kommer att reducera personalkostnader såväl som övriga kostnader. Omstruktureringskostnader för att genomföra detta program uppgår till 16,0 MSEK och redovisas i sin helhet under perioden. I omstruktureringskostnaderna ingår huvudsakligen personalavvecklingskostnader samt kostnader för att avveckla bolagets Joint Venture, Prostream. Rörelseresultatet uppgick till -219,5 MSEK ( -152,4) och resultatet efter finansiella poster uppgick till -217,1 MSEK (-144,3). Finansnettot uppgick till 2,4 MSEK (8,1).

Personal
Antalet anställda uppgick den 30 september till 142 personer i moderbolaget och 5 personer i det amerikanska dotterbolaget.

Likviditet
Likvida medel uppgick vid utgången av perioden till 87,9 MSEK.

Investeringar
Investeringar i instrument, utrustning och lokalförbättringar för de första nio månaderna uppgick till 0,3 MSEK (0,8). Inga utvecklingskostnader aktiverades.

Moderbolaget
Nettoomsättningen uppgick till 10,6 MSEK (6,5). Resultatet efter finansiella poster uppgick till
-217,3 MSEK (-139,9). Investeringarna under perioden uppgick till 0,3 MSEK (0,8). Likvida medel uppgick till 84,2 MSEK (246,9).

Denna delårsrapport har upprättats i enlighet med RR rekommendation nr 20, med tillämpning av samma redovisningsprinciper och beräkningsgrunder som i årsredovisningen för år 2000. Delårsrapporten har ej varit fömål för granskning av bolagets revisorer.

Kommande rapport från Net Insight
Bokslutskommuniké 2002-02-04

Stockholm den 29 oktober 2001


Tomas Duffy
VD Net Insight AB

För mer information kontakta:
Tomas Duffy, VD Net Insight AB
Tel. 08 685 04 00, epost: tomas.duffy@netinsight.net
Carl-Johan Blomberg, CFO Net Insight AB
Tel. 08 685 06 20, epost: carl.johan.blomberg@netinsight.net
Carolen Ytander, VP Corporate Communications, Net Insight AB
Tel. 08 685 04 50, epost: carolen.ytander@netinsight.net

Hela delårsrapporten inklusive tabeller kan laddas ner från medföljande länk.

Attachments

Net Insight AB Delårsrapport För perioden 1 januari - 30 september, 2001