Kinnevik: Delårsrapport 1 januari - 31 mars 2002


FÖRVALTNING
 
Kinneviks styrelse har till bolagsstämman den 17 maj föreslagit en kontantutdelning om 2 kronor per aktie.
 
Sedan 1976 har Kinnevikaktien, genom kursstegring och utdelningar, inklusive värdet av erbjudanden om teckning av aktier, givit en genomsnittlig effektiv avkastning om 23% per år. Under de senaste 5 åren har Kinnevikaktien givit en genomsnittlig effektiv avkastning om 23% per år.
 
Värdet av koncernens innehav av börsnoterade värdepapper uppgick per den 31 mars 2002 till 10.134 Mkr. Den 24 april 2002 uppgick värdet till 7.245 Mkr, vilket innebär att bokfört värde överstiger marknadsvärdet på koncernens börsportfölj vid samma datum med 4.748 Mkr.
 
RESULTAT FÖR DET FÖRSTA KVARTALET 2002
 
Nettoomsättningen de första tre månaderna uppgick till 1.544 (1.599) Mkr. Korsnäs Holdingkoncernens nettoomsättning uppgick till 1.470 (1.532) Mkr. För övriga dotterbolag uppgick nettoomsättningen till 74 (68) Mkr.
 
Rörelseresultatet uppgick till 193 (188) Mkr. I resultatet ingår resultat av företagsutveckling med 1 (0) Mkr och resultat vid försäljning av värdepapper med 35 (0) Mkr. Dispositioner av värdepapper gav netto ett likviditetstillskott om 127 Mkr.
 
Resultatandelar i intresseföretag uppgick netto till -160 (-75) Mkr, varav Millicom International Cellular S.A. uppgick till -89 (-68) Mkr och Metro International S.A. till -54 (-) Mkr.
 
De finansiella intäkterna och kostnaderna uppgick netto till -86 (-75) Mkr, varav valutakursdifferenser utgjorde -15 (4) Mkr.
 
MELLERSTA SVERIGES LANTBRUKS AB
 
Den gynnsamma vintern har medfört att de höstsådda grödorna etablerat sig bra. Detta tillsammans med ett tidigt vårbruk har gett förutsättningar för en bra skörd i höst.
 
Andelen av arealen där det odlas ekologiska grödor i Sverige har i år stigit till 52%.
 
Verksamheten i det polska intressebolaget Rolnyvik har under första kvartalet utökats med förvärvet av gården Garbno. Totalt omfattar nu driften 6.687 hektar, 700 mjölkkor och 700 ungdjur.
 
Nettoomsättningen för årets första tre månader uppgick till 4 (7) Mkr och rörelseresultatet blev -1 (0) Mkr. Nettoomsättningen i intressebolaget Rolnyvik uppgick under årets första tre månader till 3 Mkr och rörelseresultatet blev -2 Mkr.
 
KORSNÄS HOLDING AB
 
Korsnäs Holding AB är moderbolag till Korsnäs AB, som tillsammans med sina dotterbolag bildar Korsnäskoncernen. Nettoomsättningen för Korsnäskoncernen för perioden januari-mars uppgick till 1.470 (1.532) Mkr och rörelseresultatet blev 170 (225) Mkr. Rörelsemarginalen var 12% (15%). Resultatet efter finansnetto uppgick till 189 (269) Mkr.
 
Korsnäs Skog
 
De stormfällningar som uppstod på vissa delar av Korsnäs skogsbestånd under hösten 2001 har påverkat resultatet negativt under det första kvartalet. Den största delen av kostnadsökningen för avverkning av den stormskadade skogen  har tagits under första kvartalet, men de totala effekterna förväntas klinga av först under andra halvan av året. Prisnivåerna på timmer och massaved har på grund av stormfällningarna legat på en låg nivå. Priserna förväntas återhämta sig under året. Under året kommer dessutom resultatet påverkas negativt av förra årets greminellaskador, dock inte i samma omfattning som effekterna från stormfällningen.
 
Under det första kvartalet har en oproportionerligt stor del av årets avverkningsrätter nyttjats, vilket påverkat kvartalets resultat negativt. Detta kommer dock att jämnas ut under resten av året. Under året kommer den totala volymen avverkningsrätter minska i förhållande till 2001. Under årets första kvartal har också total avverkningskapacitet varit lägre än plan, genom den lägre kapaciteten vid avverkning av stormvirke jämfört med stående skog, vilket också givit en negativ resultatpåverkan under perioden.
 
Som ett led i att öka kapitaleffektiviteten har arbetet med att sänka lagren av barrmassaved och flis gett resultat i form av kraftigt reducerade lagernivåer sedan årsskiftet. Detta kommer inte att påverka försörjningssäkerheten till Korsnäs massaproduktion.
 
Nettoomsättningen för Korsnäs Skog uppgick under årets första tre månader till 371 (435) Mkr och rörelseresultatet blev 41 (64) Mkr.
 
Korsnäs Industrirörelse
 
Leveranserna av pappers-, massa- och kartongprodukter ligger under årets första tre månader på i stort sett samma nivå som föregående år. Priset på fluffmassa har dock minskat markant sedan första kvartalet 2001. Det har även förekommit en viss prispress på säck- och kraftpapper samt vissa kartongkvalitéer, vilket påverkat marginalerna negativt. Prisutvecklingen på papper och kartong är för närvarande osäker. Signaler för en viss återhämtning kan noteras på flera marknader. De lägre priserna under första kvartalet, i kombination med en starkare krona, gör att de totala intäkterna för pappers-, massa- och kartongprodukterna är ca 1% lägre än under första kvartalet förra året.
 
Under detta kvartal har pappersmaskin 3 tagits ur drift, och lönsamma volymer har flyttats över till pappersmaskin 2. Effekterna av de lägre kostnader som detta medför har inte slagit igenom på resultatet under första kvartalet, utan kommer senare under året. Den totala kapaciteten för avsaluprodukter inom Industrirörelsen har inte påverkats. Produktionsutfallet inom Korsnäsverken för första kvartalet 2002 uppgick till totalt 166 Kton, en ökning med 1% jämfört med samma period föregående år.
 
Åtgärder i syfte att sänka kostnadsnivån fortgår. Effekter av under tidigare år genomförda personalöversyner visar sig nu i form av lägre omkostnader. Vid jämförelse mellan första kvartalet 2002 och 2001 har omkostnaderna minskat 16%. Den enda egentliga negativa avvikelsen är försäkringskostnaderna, som efter händelserna i NewYork i september 2001 har ökat väsentligt.
 
Inom Korsnäs Timber har de produktionsproblem som präglade 2001 successivt eliminerats, vilket avspeglas i högre produktion. Marknaden för furuträvaror visar fortsatt positiva signaler. Leveransvolymen har varit högre än första kvartalet 2001 men till ett något lägre medelpris. Produktionsvolymen överstiger första kvartalet 2001.
 
Nettoomsättningen för Korsnäs Industrirörelse uppgick under årets första tre månader till 1.067 (1.067) Mkr och rörelseresultatet blev 137 (180) Mkr.
 
Korsnäs Packaging
 
Marknadsläget för Korsnäs Packaging, som bedriver säck- och påstillverkning, har under årets första tre månader kännetecknats av svag efterfrågan. Trots en minskad omsättning har lönsamheten förbättrats jämfört med första kvartalet förra året. Exkluderas förlusterna för den under 2001 nystartade verksamheten i USA, visade övrig verksamhet ett nollresultat för perioden. Den förbättrade lönsamheten förklaras av det omfattande omstruktureringsprogram som genomfördes 2001 med syfte att reducera omkostnader och fokusera verksamheten på de mest lönsamma kunderna. Omstruktureringarna fortsätter under 2002 med ytterligare reduktion av personalstyrkan. Under första kvartalet har anläggningen i Kroatien avvecklats och produktionskapaciteten flyttats till andra befintliga anläggningar.
 
Under första kvartalet har förvärvet av tyska Nidermayrs säckverksamhet avslutats. Leveransavtal har vidare tecknats med HeidelbergCement Group i Tyskland. Avtalet löper över en treårsperiod och har ett ordervärde på ca 50 MUSD.
 
Nettoomsättningen för Korsnäs Packaging uppgick under årets första tre månader till 366 (408) Mkr och rörelseresultatet blev -8 (-19) Mkr.
 
WORLDWIDE LOYALTY B.V.
 
Worldwide Loyalty B.V. har till uppgift att leverera lojalitetsprogram och riktade marknadsaktiviteter till sina kunder genom kundklubben Collect. Bolaget startade 1998 sin verksamhet i Sverige och lanserade Collect för sina klienter Comviq, Kabelvision, Tele2 och Viasat. Under åren 1999-2001 anslöt sig energibolaget Sydkraft, resebyråkedjan Flygvaruhuset, fondförvaltaren Moderna Fonder, biluthyrningsfirman Hertz och hotellkedjan First Hotels till Collect. Verksamheten bedrivs primärt via helägda dotterbolag i Sverige och Danmark samt i Norge genom intressebolaget Trumf Holding AS (Collect Trumf), vilket ägs till 33% av Worldwide Loyalty B.V. Collect Trumfs största kunder är Norska Shell, daglivaruföretaget Norgesgruppen, Tele2 och Viasat.
 
Antalet medlemmar i Collect i Skandinavien uppgår till ca 2.440.000 varav ca 880.000 i Sverige, ca 60.000 i Danmark och ca 1.500.000 i Norge.
 
Nettoomsättningen för årets första tre månader uppgick till 6 (15) Mkr. Omsättningsminskningen är hänförlig till att antalet länder på kontinenten som bearbetas har reducerats jämfört med föregående år. Rörelseresultatet för perioden uppgick till -1 (-17) Mkr. Collect Trumf omsatte under samma period 21 (25) Mkr.
 
CIS CREDIT INTERNATIONAL SERVICES AB
 
CIS etablerades 1995 och erbjuder alla funktioner som ingår i ett företags ekonomiavdelningar såsom kund- och leverantörsreskontra, redovisning och kreditinformation. CIS tillhandahåller samtidigt ett fullständigt utbud av tjänster inom lön och inkasso. CIS inkassoverksamhet är en av Skandinaviens största.
 
CIS kunder får tillgång till specialister som sköter hanteringen på ett effektivt sätt, samt tillgång till effektiva och flexibla affärssystem med moderna web-gränssnitt. För kunderna innebär detta bl a högre kvalitet till lägre kostnad, samt möjlighet till ökad fokusering på kärnverksamheten.
 
De satsningar som gjorts inom inkassosegmentet på IT och applikationssidan har tillsammans med det arbete som lagts ner på att effektivisera produktionsarbetet bidragit till ökat systemutnyttjande och högre lönsamhet.
 
Bland CIS kunder finns MTG, Domstolsverket, Tele2, SCA, Carlsberg, Busslink och Nordea. Under perioden har nya kunder tillkommit inom postorder och detaljhandel. Samarbetet med nya och sedan tidigare existerande kunder inom framförallt inkassosegmentet har ökat och bidragit till högre inkassovolymer.
 
Antalet anställda uppgick per den 31 mars 2002 till 260 (236), en ökning med 10%.
 
Nettoomsättningen för årets första tre månader uppgick till 50 (31) Mkr en ökning med 61%. Rörelseresultatet uppgick till 8 (-3) Mkr.
 
ÖVRIGA DOTTERBOLAG
 
Övriga dotterbolag består av AirTime (AT) AB 55%, N.P. Birraria Hugo's i Kosovo, Förvaltnings AB Eris & Co. och Bison Air AB.
 
Verksamheten i AirTime består i huvudsak av försäljning av reklamtid i TV och radio. Återhämtning av annonsmarknaden efter höstens terroristattack i New York har gått långsammare än förväntat. Den fortsatt svaga försäljningen har mötts med ytterligare kostnadsbesparingar under perioden.
 
N.P. Birraria Hugo's startade under 2001 produktion av det enda inhemskt producerade lagerölet i Kosovo. Lansering av bolagets produkter har under kvartalet fortgått enligt plan.
 
Nettoomsättningen för övriga dotterbolag uppgick under årets första tre månader till 14 (15) Mkr och rörelseresultatet blev -7 (-12) Mkr.
 
INTRESSEBOLAG OCH ÖVRIGA AKTIEINNEHAV
 
Per den 31 mars 2002 bestod Kinneviks långsiktiga innehav av följande börsnoterade värdepapper:
 
-  Millicom International Cellular S.A. ("MIC"), 16.383.224 aktier motsvarande 33% av rösterna och kapitalet.
-  Tele2 AB ("Tele2"), 22.966.558 aktier motsvarande 19% av rösterna och 16% av kapitalet.
-  Modern Times Group MTG AB ("MTG"), 5.084.218 aktier motsvarande 17% av rösterna och 8% av kapitalet.
-  Metro International S.A. ("Metro"), 15.937.709 aktier motsvarande 28% av rösterna och 15% av kapitalet.
-  Viking Telekom AB ("Viking"), 4.657.000 aktier motsvarande 24% av rösterna och kapitalet.
-  Cherryföretagen AB ("Cherry"), 5.853.833 aktier motsvarande 26% av rösterna och 29% av kapitalet.
-  Invik & Co. AB ("Invik"), 391.430 aktier motsvarande 9% av rösterna och 5% av kapitalet.
 
MILLICOM INTERNATIONAL CELLULAR S.A.
 
Marknadsvärdet på Kinneviks innehav av MIC-aktier uppgick per den 31 mars 2002 till 1.138 Mkr. Den 24 april 2002 var marknadsvärdet 913 Mkr. MIC är noterade på Nasdaq i New York samt på Luxemburgs Fondbörs.
 
MIC är en av världens ledande operatörer för mobiltelefonitjänster med verksamhet i Asien, Latinamerika och Afrika. Dessutom ingår MACH, det ledande GSM-clearing bolaget i världen.
 
MIC är för närvarande delägare i 19 bolag i 18 länder som tillsammans utgör en marknad omfattande 496 miljoner människor. Det totala antalet abonnenter i dessa bolag uppgick per den 31 mars 2002 till 3.581.910 (2.812.212), vilket innebär en ökning med 27% under den senaste 12-månadersperioden. Antalet abonnenter proportionellt till MICs ägarandel uppgick till 2.580.792 (2.033.020), en ökning med 27%. Det av MIC minoritetsägda bolaget Tele2s abonnentstock är ej medräknad i ovan nämnda abonnentsiffror.
 
Nettoomsättningen under årets första tre månader uppgick till 145 (170) MUSD. Rörelseresultatet uppgick till 22 (20) MUSD och resultat efter finansnetto blev -19 (-19) MUSD.
 
FINANSIELL STÄLLNING
 
Koncernens likviditet inklusive kortfristiga placeringar och outnyttjade kreditlöften var per den 31 mars 2002 1.962 (2.094) Mkr.
 
Koncernens räntebärande nettoupplåning uppgick till 7.480 (7.218) Mkr.
 
Den genomsnittliga räntekostnaden för årets första tre månader uppgick till 4,6% (4,9%) (räknat som räntekostnader i relation till genomsnittliga räntebärande skulder exklusive pensionsskulder).
 
Koncernens investeringar (exklusive investeringar i finansiella anläggningstillgångar) uppgick under perioden till 123 (82) Mkr.
 
Soliditeten uppgick per den 31 mars 2002 till 53% (54%). Efter hänsyn tagen till under respektive övervärde i börsnoterade värdepapper uppgick soliditeten till 49% (54%).
 
Nettoflödet av koncernens in- och utflöden av utländsk valuta uppgår på årsbasis till ett nettoinflöde om ca 1.500 Mkr.
 
MODERBOLAGET
 
Moderbolagets nettoomsättning uppgick under årets tre första månader till 4 (3) Mkr. Resultat av företagsutveckling och resultat vid försäljning av värdepapper uppgick till 1 (0) Mkr.
 
Nettot av övriga finansiella intäkter och kostnader uppgick till -24 (-35) Mkr.
 
Moderbolagets resultat efter finansiella poster blev -32 (-41) Mkr.
 
Investeringar i anläggningstillgångar uppgick till 1 (0) Mkr varav 0 (0) Mkr avsåg investeringar i finansiella anläggningstillgångar.
 
Moderbolagets likviditet inklusive kortfristiga placeringar och outnyttjade kreditlöften var per den 31 mars 2002 276 (246) Mkr.
 
Räntebärande externa skulder uppgick till 3.949 (4.188) Mkr.
 
NÄSTA RAPPORTTILLFÄLLE
 
Delårsrapporten för perioden januari-juni 2002 offentliggöres den 6 augusti 2002.
 
 
Stockholm 25 april 2002
 
Verkställande direktören
 
Delårsrapporten har ej varit föremål för särskild granskning av bolagets revisorer.

Attachments

Kinnevik: Delårsrapport 1 januari - 31 mars 2002