Mulig å unngå skader på teleutstyr i tordenvær


Telenors feilmottak har til nå i sommer allerede registerert mange feilmeldinger som følge av tordenvær. Tradisjonelt vil tordenvær i løpet av sommeren slå ut teleteknisk utstyr over store deler av landet. I fjor sommer måtte Telenor flere steder sende ut alt disponibelt mannskap for å rette feil. Mange skader kan imidlertid unngås dersom kundene tar enkle forhåndsregler når tordenværet kommer.
 
Mange har for vane å trekke ut strømkontaktene til Tv-en, vaskemaskinen og annet kostbart elektrisk utstyr når tordenværet nærmer seg. På samme måte bør også kontaktene til PC-er, modemer og ISDN-bokser trekkes ut. Da forhindres forhåpentligvis skader på det elektriske utstyret som er koblet til telenettet. Det kan også være lurt å koble fra denne type utstyr før man drar på ferie.
I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen før ISDN-boksen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektriske forretninger landet over.

Dersom det oppstår feil på utstyr, og telefonen er død etter tordenvær, er det viktig å sjekke utstyret selv før man ringer Telenors feilmottak på 145, eller melder feilen direkte til feilmottaket på www.telenor.no/feilmeldingen.

Trekk først ut strømkabelen (hvis det ikke allerede er gjort) til ISDN-boksen, og teleledningen til ISDN-telefonen og vent tre minutter før den plugges inn igjen. Sjekk deretter en og en telefon for å se om noen er ødelagt. I nær halvparten av tilfellene er feilen på kundens eget utstyr.

”For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler”, sier Trond Orskaug, direktør for infrastruktur i Telenor Networks.
”Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet. Hvert år påføres Telenor kostnader på over 10 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, ” sier Orskaug.

Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og heller ikke prate i fasttelefonen ved tordenvær. Normalt vil det ikke være farlig å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon i tordenvær.
 
 
 
 
 
Telenor:
Telenor er et av Norges største verdiskapende selskaper med en omsetning i 2000 på rundt 37,6 milliarder kroner og med om lag 20.200 årsverk i inn- og utland. Telenor er markedsleder i Norge innen telekommunikasjon, datatjenester og medieformidling. Internasjonalt øker Telenor satsingen spesielt på mobil, Internett, TV-distribusjon og satellittkommunikasjon. Telenor skal til enhver tid tilby kunder både hjemme og i utlandet løsninger av høy kvalitet til konkurransedyktige priser og bidra til økt verdi for våre aksjonærer. Telenor er notert på Oslo Børs (TEL) og på Nasdaq i New York (TELN)